Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Valtioneuvosto tukee komission ehdotusta eriyttää arvopaperitoiminta talletuspankkitoiminnasta

Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto tukee komission ehdotusta eriyttää arvopaperitoiminta talletuspankkitoiminnasta

Tiedote.
Julkaistu: 10.04.2014 klo 13:48
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto kannattaa EU:ssa alkanutta hanketta pankkien rakenneuudistukseksi. Komissio antoi 29.1.2014 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi pankkien rakenneuudistuksesta. Ehdotettu sääntely mahdollistaisi pankkien arvopaperikaupan eriyttämisen talletuspankkitoiminnasta. Uudistuksen tavoitteena on parantaa EU:n luottolaitosten häiriönsietokykyä. Valtioneuvosto antoi ehdotuksesta eduskunnalle kirjelmän torstaina 10.4.2014.

Komissio ehdottaa, että suurilta pankeilta ja pankkikonserneilta kiellettäisiin arvopaperikauppa, joka käydään pankin omaan lukuun. Lisäksi komissio ehdottaa, että valvontaviranomainen voisi vaatia myös muun arvopaperitoiminnan eriyttämistä luottolaitoksen talletuspankkitoiminnasta.

Nyt suurten pankkikonsernien monimutkainen rakenne vaikeuttaa pankkikonsernien valvontaa ja purkamista kriisitilanteissa. Lisäksi pankkien arvopaperitoimintaan kohdistuu epäsuoraa julkista tukea. Toteutuessaan asetus tehostaisi valvontaa ja kriisinratkaisua sekä pääomien kohdentumista rahoitusjärjestelmässä. Toisaalta asetus lisäisi finanssisektorin yritysten oman varainhankinnan kustannuksia. Asetus koskisi näillä näkymin viittä Suomessa toimivaa pankkikonsernia.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Virva Walo, puh. 02955 30080

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs