Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Väitös: Kiinan rahapolitiikka kehittyy, vaikka poikkeaa yhä muista maista

Oulun yliopisto

Väitös: Kiinan rahapolitiikka kehittyy, vaikka poikkeaa yhä muista maista

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2016 klo 10:53
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kiinan talouden avautuminen ja muuttuminen yhä markkinaperusteisemmaksi näkyvät myös maan rahapolitiikan kehityksessä. Rahapolitiikan toteutus on vähitellen siirtymässä määräperusteisesta politiikasta enemmän hintaperusteisten instrumenttien käyttöön. Rahapolitiikkainstrumentit sekä ympäristö, jossa politiikkaa toteutetaan poikkeavat kuitenkin yhä muista maista. Väitöstutkimuksessa on tarkasteltu Kiinan keskuspankin käyttämien rahapolitiikkainstrumenttien kehitystä sekä rahapolitiikan välittymistä.

Väitöstyöhön sisältyvissä tutkimuksissa osoitettiin, että kehittyneille talouksille suunniteltuja rahapolitiikkasääntöjä voidaan soveltaa myös Kiinalle. Keskuspankin havaittiin sääntelevän rahamäärää ottaen pääasiassa huomioon maan hintavakaustavoitteen, ja rahamäärän kasvulla osoitettiin olevan yhteys inflaatioon. Viitekorkojen rooli on perinteisesti ollut Kiinassa vähäinen, mutta tutkimustulosten perusteella keskuspankki on viime vuosina alkanut käyttää myös korkoja vastasyklisenä politiikkainstrumenttina.

Väitöskirjatutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, miten pankit reagoivat keskuspankin varantovaatimusmuutoksiin. Kehittyneistä talouksista poiketen Kiinan keskuspankki käyttää reservivarantovaatimusta – eli sitä kuinka suuren osuuden talletuksistaan liikepankkien tulee säilyttää keskuspankin reservissä ­– aktiivisena politiikkainstrumenttina. Tutkimus tehtiin kattavalla aineistolla kiinalaispankkeja. Rahapolitiikka välittyy niin korkojen kuin varantovaatimusinstrumentinkin kautta. Omistustyypin mukaan jaoteltuna erilaisten pankkien havaittiin kuitenkin reagoivan eri tavoin rahapolitiikan muutoksiin.

Väitöskirjatutkimus puoltaa myös osaltaan Kiinan tavoitetta tasapainottaa talouttaan niin, että säästämisaste laskee ja kotimaisen kulutuksen osuus taloudessa kasvaa. Kiinan taloudelle rakennetun mallin avulla voitiin osoittaa tasapainottamisen tekevän taloudesta vähemmän herkän sokeille.

- - -

Kauppatieteiden maisteri Riikka Nuutilainen väittelee Oulun yliopistossa 3.6.2016. Taloustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Essays on monetary policy in China (Esseitä Kiinan rahapolitiikasta). Vastaväittäjänä toimii professori Jarko Fidrmuc (Zeppelin University, Saksa) ja kustoksena professori Juha Junttila Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Arina-salissa (TA105) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Kauppatieteiden maisteri Riikka Nuutilainen

Syntymäaika ja -paikka: 1985 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2004, Oulun Lyseon lukio

Nykyinen työpaikka: Suomen Pankki

Tiedekunta ja laitos:
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, taloustiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
riikka.nuutilainen@bof.fi
040 543 6984

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1233-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs