Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Tekes finansiering skapar tillväxt och export

Tekes tiedottaa

Tekes finansiering skapar tillväxt och export

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.01.2016 kl. 09:00
Utgivare: Tekes tiedottaa

De små och medelstora företag som fått finansiering från Tekes ökade sin omsättning och export betydligt mer än små och medelstora företag i genomsnitt.

”Den årliga omsättningen för små och medelstora företag som fått finansiering från Tekes ökade 18 procentenheter mer än för små och medelstora företag i genomsnitt under 2011–2014. Exporten för de små och medelstora företag som vi finansierat ökade med två miljarder euro på tre år sedan projektet avslutades. Siffrorna är signifikanta och antyder att de bästa företagen har beviljats finansiering”, säger Tekes generaldirektör Pekka Soini.

ETLA publicerade nyligen en utredning om arbetsplatsernas utveckling under 2003–2005 i startupföretag som beviljats finansiering av Tekes. Enligt utredningen hade startupföretag som finansierats av Tekes skapat 3 000 arbetsplatser fram till 2013, och det uppstår hela tiden fler arbetsplatser i dem medan antalet arbetsplatser i andra startupföretag stampar på stället.

”Dessutom gäller det att komma ihåg att de arbetsplatser som uppstått med finansiering från Tekes kräver hög kompetens”, säger Pekka Soini. Han uppmanar folk att tänka efter hur företag kan uppnå konkurrensfördelar.

”Ett företag kan öka förädlingsvärdet genom att med hjälp av digitalisering bryta mot traditionella operativa modeller eller genom att kombinera design, känsla, funktionalitet och teknologi. Tekes kan sparra och dela risker”, lovar Soini.

Finansieringen fokuserade på små- och medelstora företag samt startupföretag

År 2015 uppgick Tekes finansiering för företagens, universitetens och forskningsinstitutens projekt till 575 miljoner euro. Av denna summa gick 366 miljoner euro till företagens projekt och 70 procent av den till små och medelstora företag. De små och medelstora företagens andel av finansieringen ökade avsevärt.

När det gäller de projekt som startades 2015 förväntar sig små och medelstora företag en omsättning på 8 miljarder euro för det målsatta året.

Även finansieringen för startupföretag ökade. Tekes finansierade 702 uppstartsföretag med sammanlagt 140 miljoner euro.

De projekt som avslutades 2015 gav större omedelbara resultat än tidigare. Projekten resulterade i 1 880 produkter, tjänster eller processer samt 1 250 patent och 1 320 lärdomsprov.

Exakta nyckeltal för och information om Tekes finansiering 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Kommunikationsdirektör Anne Palkamo, Tekes
tfn 050 5577 710, anne.palkamo@tekes.fi

 

Innovationsfinansieringsverket Tekes hjälper företag att omvandla idéerna till lönsam affärsverksamhet med hjälp av finansiering och experttjänster. Genom vår verksamhet främjar vi företagens internationella konkurrenskraft, produktion och export samt skapar en grund för sysselsättning och välfärd i samhället.
www.tekes.fi/sv

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs