Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Neljänneksellä mikroyrityksistä rahoitusongelmia

Neljänneksellä mikroyrityksistä rahoitusongelmia

Julkaistu: 01.12.2008 klo 13:22
Julkaisija:

Yritysten rahoituksen saatavuus on selvästi heikentynyt. Joka neljännellä rahoitusta hankkineella tai tavoitelleella alle kymmenen työntekijän mikroyrityksellä oli ongelmia saada uutta rahoitusta jo elokuun 2007 ja elokuun 2008 välisenä ajanjaksona eli ennen finanssikriisin kärjistymistä syksyllä 2008. Useat ongelmia kokeneista mikroyrityksistä eivät saaneet rahoitusta lainkaan tai saivat sitä haluamaansa vähemmän.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Suomen Pankki
Työ- ja elinkeinoministeriö

Yritysten rahoituksen saatavuus on selvästi heikentynyt. Joka neljännellä rahoitusta hankkineella tai tavoitelleella alle kymmenen työntekijän mikroyrityksellä oli ongelmia saada uutta rahoitusta jo elokuun 2007 ja elokuun 2008 välisenä ajanjaksona eli ennen finanssikriisin kärjistymistä syksyllä 2008. Useat ongelmia kokeneista mikroyrityksistä eivät saaneet rahoitusta lainkaan tai saivat sitä haluamaansa vähemmän. Tiedot ilmenevät Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Suomen Pankin tekemästä yritysten rahoituskyselystä.

Myös suurempien yritysten rahoitusongelmat ovat lisääntyneet. Rahoituksen saatavuus ei ole niille vielä suuri ongelma, mutta rahoituksen ehdot ovat kiristyneet.

Yritysten pankkiluottojen marginaalit levenivät ja muut ehdot kiristyivät

Yritysten pankkirahoituksen ehdot ovat alkaneet kiristyä usean vuoden kevenemisen jälkeen. Pankkiluottojen korkomarginaalit levenivät lähes joka toisella uusia luottoja hankkineista suurista yrityksistä. Myös luottojen sivukulut kasvoivat eniten suurilla yrityksillä. Vakuusvaatimusten kiristyminen puolestaan kohdistui eniten mikro- ja pieniin yrityksiin.

Mikroyrityksistä alle puolet ilmoittaa pankit ensisijaiseksi suunnitellun rahoituksen lähteekseen, kun vuosi sitten vastaava osuus oli noin 70 %. Tulos voi ilmentää pienimpien yritysten pankkiluottojen saatavuuden vaikeutumista.

Euron vahvistuminen kesään 2008 asti heikensi yritysten tuloksia

Euron vahvistuminen useimpiin päävaluuttoihin nähden kesään 2008 saakka heikensi joka neljännen ja paransi joka kahdeksannen yrityksen tulosta.

Yritysten rahoituskysely on kattava yleiskatsaus yritysten rahoitustilanteesta. Tilastokeskus teki kyselyn elokuussa 2008, ja siihen vastasi 677 palveluyritystä ja 332 teollisuusyritystä eri lääneistä ja toimialaluokista. Kyselyä on tehty vuodesta 1994 lähtien, ja siinä on selvitetty palvelu- ja teollisuusyritysten rahoitustarpeita sekä rahoituksen saatavuutta ja hintaa.

Yritysten rahoituskysely 2008 -raportti on saatavissa Elinkeinoelämän keskusliiton, työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen Pankin kotisivuilta osoitteista

Lisätietoja:

Ekonomisti Jukka Vauhkonen, Suomen Pankki, jukka.vauhkonen@bof.fi, p. 010 831 2111.

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs