Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » Euroopan meripäivä kokoaa Turkuun yli tuhat merialan vaikuttajaa

Turun kaupunki

Euroopan meripäivä kokoaa Turkuun yli tuhat merialan vaikuttajaa

Tiedote.
Julkaistu: 11.05.2016 klo 13:00
Julkaisija: Turun kaupunki

Euroopan merkittävin merialan konferenssi “European Maritime Day (EMD)” kokoaa Turkuun yli tuhat merialan päättäjää, elinkeinon edustajaa ja asiantuntijaa 18.–19.5.

Konferenssin pääteema on kestävä sininen kasvu Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions. Konferenssissa käsitellään älykkäitä ja kestäviä ratkaisuja liittyen siniseen kasvuun ja laajemmin meripolitiikkaan. Myös pohjoisten alueiden haasteet ja ratkaisut tulevat olemaan erityisen huomion kohteena.

Konferenssilla on viisi teema-aluetta, joissa käsitellään muun muassa investointeja, sinistä kasvua, osaamisen kehittämistä sekä energiakysymyksiä. Lisäksi ohjelmassa on 21 työryhmää, joiden teemoja ovat muun muassa risteilyteollisuus, meriteollisuus ja digitalisaatio, sininen kasvu ja pk-yritykset.

Ohjelmassa on mukana vaikuttava kattaus elinkeinon, päätöksentekijöiden ja järjestöjen edustajia. Avajaisissa puhuvat muun muassa Euroopan meriasioista vastaava komissaari Karmenu Vella, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Bernard Meyer CESA:sta (Community of European Shipyards' Association). Myös lukuisat yritykset ovat edustettuina, kuten Wärtsilä, Cargotec, Rolls-Royce ja Fortum.

─ Turku on Suomen meriklusterin ja Itämeri-yhteistyön sydänaluetta. Konferenssi antaa meille mahdollisuuden tuoda esiin turkulaista ja varsinaissuomalaista meriosaamistamme Euroopan tasolla. Alueen yritykset on huomioitu vahvasti ohjelmassa, toteaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Yrityksillä ja yhteisöillä on mahdollisuus verkostoitua ja löytää kumppaneita Networking Villagen näyttelyosastolla ja Enterprise Europe Networkin Business-to-Business matchmaking-tilaisuudessa. Konferenssivierailla on mahdollisuus tutustua myös Meyer Turun telakalle, Meriauraan sekä Auriga Business Centeriin sekä samanaikaisesti järjestettäville NaviGate-messuille Turun messukeskukseen, joka kokoaa yhteen alan alihankkijoita.

Euroopan meripäivän konferenssi on ilmainen tapahtuma. Se on saavuttanut suurta huomiota Euroopan laajuisesti ja tuhannen osallistujan määrä saavutettiin ennen ilmoittautumisen päättymistä. Konferenssin järjestävät Euroopan komission Meri- ja kalastusasioiden pääosasto, Suomen valtio ja Turun kaupunki.

Turku kotimaisen ja kansainvälisen meripolitiikan areenana koko viikon

Tiistaina 17.5 kokoontuu toista kertaa järjestettävä Suomen meripolitiikan suunnittelu- ja koordinointitapaaminen. Turun suunnittelutapaamisen tavoitteena on koota yhteen kaikki suomalaiset merialan toimijat ja edistää yhteistyötä ja synergiaa eri sektoreiden välillä. Tapaamisen koollekutsujana toimii valtioneuvoston kanslia yhteistyössä ulkoministeriön, Turun kaupungin ja Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen kanssa.

Keskiviikkona 18.5. Logomossa EMD-konferenssin aikana kokoontuu myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen koolle kutsumana HELCOM-ministeriödebatti sinisestä kasvusta ja kestävästä meriympäristöstä.

Perjantaina 20.5. Centrum Balticumin yhdeksännessä vuosifoorumissa teemana on Itämeren alueen meriklusteri. Temaattiset paneelit kattavat aihepiirit laivanrakennuksesta meriliikenteeseen ja -politiikkaan ja niihin osallistuu alojensa asiantuntijoita Alaskaa ja Japania myöten.

Perjantaina kokoontuu myös ensimmäistä kertaa presidentti Tarja Halosen johdolla Centrum Balticumin korkean tason kansainvälinen neuvottelukunta. Se paneutuu pohtimaan tulevaisuuden visioita Itämeren alueen monialaisen yhteistyön kehittämiselle.

Oopperan tähtisolistit hyväntekeväisyyskonsertissa Saaristomeren hyväksi

Euroopan meripäivän juhlat huipentuvat perjantai-iltana 20.5. merihenkiseen hyväntekeväisyyskonserttiin Suomen Joutsenen edustalla. Lavalle nousevat kotimaiset oopperataivaan tähdet pro bono, mezzosopraano Monica Groop, basso Matti Salminen ja baritoni Waltteri Torikka. Orkesteria johtaa Leif Segerstam.

─ Saaristomeri on suojeltava, se edustaa Suomen luontoa kauneimmillaan, upeata suomalaisen luonnon uniikkia lakipistettä, Suomen eteläistä helmeä. Jotta Suomi pysyy markkinatalouden ja kulutuksen hulluudessa puhtaana saaristosta Lappiin, meidän tulee muistuttaa itseämme ja muita luonnon ainutlaatuisuudesta ja merkityksestä meille, totaa baritoni Waltteri Torikka.

Konserttiin on vapaa pääsy, mutta järjestäjät kampanjoivat, jotta yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt lähtisivät mukaan tukemaan Saaristomeren suojelutyötä ostamalla yhteisön nimeä kantavan laatan Stefan Lindforsin Symbiosis-veistoksesta. Laattojen tuotto käytetään Saaristomeren Suojelurahaston kautta käytännön hankkeisiin meren tilan parantamiseksi. Konsertin järjestävät Turun kaupunki, Turun musiikkijuhlat ja Turun filharmoninen orkesteri Saaristomeren suojelurahaston hyväksi. Kampanja on saanut tuekseen alueen yritykset ja mediaa.

Euroopan meripäivän yleisöohjelma jatkuu koko viikonlopun 20.–22.5. monipuolisella ohjelmalla kaiken ikäisille. Viikonlopun aikana juhlitaan myös Jokisataman avajaisia. Monipuolisessa tapahtumakattauksessa mukana ovat muun muassa perinteinen Sukelluksen päivä, useita alusvierailuja ja Laivakoira Axelin puuhapäivä.

Lisäksi Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion merilinjalaiset tarjoavat seitsemälle turkulaiselle viidennelle luokalle mahdollisuuden lähteä purjehtimaan Olga-koululaivalla Euroopan meripäivien kunniaksi 2,5 tuntiselle risteilylle. Ohjelmassa merilukiolaiset vetävät Itämeri-aiheisia työpajoja viidesluokkalaisille.

Turun monipuolinen meriosaaminen ratkaisi kilpailun 2013

Euroopan meripäivää vietetään vuosittain 20. toukokuuta eri puolilla Eurooppaa Euroopan komission, Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston päätöksellä. Sen tavoitteena on korostaa meriympäristön ja merellisen taloudellisen toiminnan suurta merkitystä Euroopalle. Päätös Euroopan meripäivän järjestämisestä Turusta tehtiin vuonna 2013. Euroopan meripäivän vuosittaisen suurkonferenssin isännyydestä käydään eri maiden välillä kovaa kilpailua. Seuraava järjestetään Poolessa Englannissa 2017.

Lisätiedot:

EMD-konferenssi
Mika Akkanen
Kansainvälisten asioiden päällikkö
Turun kaupunki
050 559 0590
mika.akkanen@turku.fi

Jussi Soramäki
EU-erityisasiantuntija
Valtioneuvoston kanslia
0295160330
jussi.soramaki@vnk.fi

EMD:n media-akkreditointi ja yleisöpäivät

Anna Kotaviita
Viestintäkoordinaattori
Turun kaupunki
040 628 2725
anna.kotaviita@turku.fi

Suomen meripolitiikan suunnittelu- ja koordinointitapaaminen
Erja Tikka
Itämeri-suurlähettiläs
Ulkoasiainministeriö
0295 351 824
erja.tikka@formin.fi

Itämeri-foorumi ja Tarja Halosen johtama neuvottelukunta
Kirsi Ahlman
Hankeasiamies
Centrum Balticum
0400 885 593
kirsi.m.ahlman@centrumbalticum.org

HELCOM:in ministeriödebatti
Johanna Laurila
Tiedottaja
HELCOM
040 523 8988
johanna.laurila@helcom.fi

Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion merilinjalaisten risteily 5-luokkalaisille
Christiane Ala-Nissilä
Merilukion koordinaattori
Historian ja yhteiskuntaopin lehtori
02 262 9253
christiane.ala-nissila@turku.fi

Lisätiedot tapahtumista

European Maritime Day / Euroopan meripäivän konferenssi
http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/home
http://www.turku.fi/emd2016
Aika: 18.–19.5.2016
Paikka: Logomo, Turku
Osoite: Köydenpunojankatu 14, 20100

EMD:n yleisöpäivien / Jokisataman avajaisten ohjelma:
http://kalenteri.turku.fi/events/node/62801
Aika: 20.–22.5.2016
Paikka: Forum Marinumin ja Suomen Joutsenen edusta
Osoite: Linnankatu 72

EMD:n merihenkinen hyväntekeväisyyskonsertti 20.5.
http://www.turku.fi/uutinen/2016-05-04_tule-mukaan-operaatioon-saaristomeren-hyvaksi
Aika: 20.5.2016 klo 18.00–19.00
Paikka: Forum Marinumin ja Suomen Joutsenen edusta
Osoite: Linnankatu 72

Itämeri-foorumi
http://www.centrumbalticum.org/tapahtumat/itamerifoorumi
Aika: 20.5. klo 8.30–17.00
Paikka: Turun kauppakorkeakoulu
Osoite: Rehtorinpellonkatu 3

Suomen meripolitiikan suunnittelu- ja koordinointitapaaminen
https://www.lyyti.fi/reg_2016/meripolitiikka2016
Aika: 17.5. klo 13.00 -18.00
Paikka: Hotelli Radisson Blu Marina Palace
Osoite: Linnankatu 32

HELCOM:in ministeriödebatti
http://www.helcom.fi/helcom-at-work/events/events-2016/helcom-ministerial-session
Aika: 18.5.
Paikka: Logomo, Turku
Osoite: Köydenpunojankatu 14, 20100

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs