Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » EU:n valtiovarainministerit käsittelevät pankkiunionia 1.-2.4. Ateenassa

Valtiovarainministeriö

EU:n valtiovarainministerit käsittelevät pankkiunionia 1.-2.4. Ateenassa

Tiedote.
Julkaistu: 31.03.2014 klo 14:11
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa pankkiunionia epävirallisessa Ecofin-neuvoston kokouksessa Ateenassa 1.–2. huhtikuuta. Samassa yhteydessä kokoontuvat euroryhmän valtiovarainministerit, jotka käsittelevät muun muassa Kreikan sopeutusohjelmaa. Ecofin-neuvostossa Suomea edustavat valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, euroryhmässä ministeri Urpilainen.

EU:n komissio esittelee ministereille tammikuista ehdotustaan pankkitoiminnan rakenteen uudistamisesta. Asetus pohjautuu pääjohtaja Liikasen vetämän korkean tason työryhmän raporttiin. Se velvoittaisi suurimmat pankkikonsernit eriyttämään talletuspankki- ja arvopaperitoiminnan.

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa EU:n pankkialan häiriönsietokykyä ja varmistaa samalla, että pankit voivat jatkaa taloudellisen toiminnan ja kasvun rahoittamista. Ehdotus koskee ainoastaan kaikkein suurimpia ja monitahoisimpia pankkeja, joilla on merkittävää kaupankäyntitoimintaa.

Euroopan keskuspankki (EKP) antaa valtiovarainministereille tilannekatsauksen pankkivalvonnan valmisteluista ja toimeenpanosta. Lisäksi ministerit saavat katsauksen stressitestien ja tasearviointihankkeen etenemisestä.

EKP on edennyt tasearvioinnissaan toiseen vaiheeseen, jossa tehdään varsinaiset arviot pankkien taseaineiston pohjalta. Myös stressitestien valmistelu on edennyt. EKP julkistaa testimenetelmän ja käytettävät skenaariot huhtikuussa. Mukana on 128 pankkia.

Yhteisestä kriisinhallintamekanismista (SRM) neuvosto, komissio ja EU-parlamentti ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen, joka kattaa niin SRM-asetuksen kuin siihen liittyvän valtiosopimuksen yhteisen rahaston perustamisesta. Parlamentti on ilmoittanut äänestävänsä neuvottelutuloksesta huhtikuun täysistunnossa. Yhteisen kriisinratkaisumekanismin tarkoituksena on puuttua ongelmapankkien toimintaan varhaisessa vaiheessa ja huolehtia tarvittaessa kriisinratkaisusta muun muassa toteuttamalla sijoittajavastuuta.

Pitkäaikaisen rahoituksen tarjontaa edistetään

Valtiovarainministerit keskustelevat ajankohtaisesta taloustilanteesta ja tulevaisuuden talousnäkymistä. EU:n komissio ennustaa, että unionimaiden talous kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Ennusteen mukaan työttömyys kääntyy laskuun ensi vuonna.

Esille nousee myös Euroopan talouskasvun rahoitus pitkällä aikavälillä. Neuvoston puheenjohtaja ja komissio esittelevät ministereille komission tiedonannon, joka pyrkii parantamaan mahdollisuuksia saada rahoitusta pitkäaikaisiin investointeihin.

Yhteinen kanta kansainväliin kokouksiin

Valtiovarainministerien on tarkoitus hyväksyä neuvoston yhteinen kanta G20-maiden huhtikuun kokoukseen. G20-maiden odotetaan sitoutuvan konkreettisiin toimiin investointien, työllisyyden sekä kaupan ja kilpailun edistämisessä.

Lisäksi ministerien on määrä hyväksyä EU:n lausunto Kansainvälisen valuuttarahaston IMFC-komiteaa varten. Ministeri Urpilainen edustaa IMFC:ssä Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä.

Lounaalla ministerit keskustelevat sosiaalisten ongelmien vaikutuksista talouskasvuun. Keskustelu pohjautuu ajatuspaja Bruegelin valmistelemaan esitykseen.

Euroryhmä keskustelee Kreikka-arviosta

Ateenassa pidetään myös euroryhmän kokous tiistaina 1. huhtikuuta. Ryhmän valtiovarainministerit keskustelevat Kreikan sopeutusohjelman väliarviosta ja Portugalin sopeutusohjelman edistymisestä.

Lisäksi asialistalla on G7-maiden kokouksen valmistelu ja Luxemburgin päivitetyt budjettisuunnitelmat. Esillä on myös pankkiunioni: tarkoitus on sopia menettelystä SRM-asetukseen liittyvän valtiosopimuksen lopullisesta hyväksymisestä.

Lisätietoja:

Kansainvälisten asioiden sihteeristön päällikkö Martti Salmi, puh. 0400 510 304

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs