Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pankit ja rahoitus » En eventuell ekonomisk vändning orsakar spänning på placeringsmarknaderna

LähiTapiola

En eventuell ekonomisk vändning orsakar spänning på placeringsmarknaderna

Pressmeddelande.
Publicerad: 23.09.2013 kl. 09:05
Utgivare: LähiTapiola

Ur placerarnas perspektiv innebär en bredare grund för den världsekonomiska tillväxten samt en potentiell vändning i centralbankspolitiken en ny typ av spänning, tror LokalTapiolas ekonomiska experter som deltar i turnén Rapport över ekonomin.

På evenemanget Rapport över ekonomin berättar LokalTapiolas proffs om utsikterna för världsekonomin och LokalTapiolas placeringsrekommendationer. Under hösten ordnas evenemanget på 18 orter.

Euroområdet verkar ha tagit sig ur recessionen

Enligt LokalTapiolas nationalekonom Timo Vesala har spänningen på placeringsmarknaderna ökat i och med att vi eventuellt står inför två stora vändningar. Den första vändningen hänför sig till tillväxtutsikterna för realekonomin.

”Recessionen i euroområdet verkar ha upphört med Tyskland och Frankrike i spetsen vilket är en god nyhet för hela världsekonomin. Nu växer ekonomin även i andra delar av världen än i USA. De största riskerna i konjunkturbilden hänför sig nu till de växande marknaderna, vilket är lite överraskande”, säger Vesala.

Enligt Vesala gäller den andra potentiella vändningen centralbankspolitiken.

”Allt sedan slutet av våren har det spekulerats att centralbanken i USA, FED, förbereder sig på att upphöra med de exceptionella finanspolitiska åtgärderna. Även om FED på mötet i september beslöt att avhålla sig från en åtstramning av finanspolitiken så kan det hända att vändningen kommer snart. Ur placerarnas perspektiv kommer en vändning i finanspolitiken att spela en större roll än den ökade tillväxten i världsekonomin eftersom centralbankernas långvariga likviditetsunderstödande politik haft en kraftig inverkan på prissättningen av tillgångsslagen”.

Framtidens portfölj ska vara diversifierad vad gäller tillgångsslag

På tidigare evenemang har placerarna förutom de världsekonomiska utsikterna även intresserat sig för LokalTapiolas placeringsrekommendationer. Enligt försäljningsdirektör Ilkka Tuominen vid LokalTapiola Private Banking är den bästa metoden i ett läge där den ekonomiska tillväxten söker sin riktning ett mångsidigt placerande i olika tillgångsslag och genom diversifiering inom tillgångsslagen. ”Tidigare har diversifiering i olika tillgångsslag krävt relativt stort kapital och därmed har placeringarna ofta gjorts i en huvudprodukt såsom en bostad eller i finska aktier. Situationen på denna punkt har dock förbättrats. Nu går det lätt att diversifiera placeringarna i olika fonder och ETF:s även om man inte har ett så stort kapital”, säger Tuominen.

Tack vare nya bostadsplaceringsprodukter kan placeringarna diversifieras i olika tillgångsslag ännu effektivare än tidigare. ”Produkterna gör det möjligt att placera i flera bostäder genom en placering. Utbudet har nu ökats med LokalTapiola Bostadsplacering Prime”.

Enligt Tuominen utvecklas det ständigt nya metoder för att placera diversifierat i olika tillgångsslag. ”Det lönar sig att hålla diversifierad placering i minnet när man bygger sin egen framgångsportfölj”.

Insiktsfullt placerande är LokalTapiola Kapitalförvaltnings motto

Den 6 juni meddelades att LokalTapiola Bank fusioneras med S-Banken.

”LokalTapiola Kapitalförvaltning förblir dock till 100 % i LokalTapiola-gruppens ägo och fortsätter som en självständig aktör med fokus på kapitalförvaltning och placeringsverksamhet utgående från bolagets egen ekonomiska syn”, säger LokalTapiola Kapitalförvaltnings verkställande direktör Tom Liljeström.

Tillgångarna som LokalTapiola Kapitalförvaltning förvaltar uppgår totalt till ca 7,8 miljarder euro.

”Vi förvaltar placeringarna omsorgsfullt oberoende av om det är frågan om stora institutionella placerare eller privatpersoner. Samma experter som tidigare förvaltar kundtillgångarna även i fortsättningen”, säger Liljeström.

Ytterligare information

LokalTapiolas ekonomi- och placeringsproffs turnerar fram till 7.11 på kundevenemangen Rapport över ekonomin. På evenemangen berättar följande LokalTapiola Kapitalförvaltnings experter om de världsekonomiska utsikterna samt placeringsrekommendationer: chefsekonom Jari Järvinen, nationalekonom Timo Vesala, verkställande direktör Tom Liljeström samt direktör Jyrki Mäkelä. På evenemangen deltar även kontaktdirektör Tom Lillandt från LokalTapiola Livbolag samt chefsanalytiker Kim Gorschelnik, direktör Eero Saloranta och analytikerna Aaron Kaartinen och Mika Metsälä från värdepappersförmedlingen på LokalTapiola Bank. Även experter från LokalTapiola Private Banking och LokalTapiolas regionbolag finns med på evenemangen.

Kom och lyssna på våra experter eller avtala en separat intervju!

Orter, program och anmälningar: tapahtumat.lahitapiola.fi.

Kontaktuppgifter Tom Liljeström, verkställande direktör, LokalTapiola Kapitalförvaltning, tel. 09 453 2102, e-post: förnamn.efternamn@lokaltapiola.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs