Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » SYL:n liittokokous: On perustulon aika!

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

SYL:n liittokokous: On perustulon aika!

Julkaistu: 30.11.2013 klo 16:31
Julkaisija: Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Kannanotto 30.11.2013
Vapaa julkaistavaksi

Suomen ylioppilaskuntien liitto päätti liittokokouksessaan asettua ajamaan sosiaaliturvan uudistamista tavoitteenaan asteittainen siirtyminen perustuloon.

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä koostuu yli sadasta eri etuudesta ja osan etuuksista myöntää Kela, osan kunta. Tämän vuoksi ihmisten on vaikea hahmottaa järjestelmää ja käyttää sitä oikein. Kuitenkin Suomen perustuslakiin on kirjattu, että valtio takaa jokaiselle perustoimeentulon – tämä perusoikeus ei nykyjärjestelmässä toteudu ihmisarvoisella tavalla.

Vuosikymmenien saatossa rakennettu sosiaaliturvajärjestelmä ei enää 2010-luvulla vastaa aiottua tarkoitustaan. Työsuhteet ja työelämä ovat muuttuneet radikaalisti – sosiaaliturvajärjestelmä ei. 1990-luvulla leikattu sosiaaliturvajärjestelmä on tasoltaan liian matala ja toisaalta rakenteiltaan liian jäykkä. Näin tarvitseville ei tarjota riittävästi tukea, mikä on johtanut viimesijaiseksi tukimuodoksi rakennetun toimeentulotuen säännölliseen ja yleistyvään käyttöön. Tarkasti säännellyn toimeentulotuen käyttö taas vaikeuttaa töihin paluuta, sillä pientenkin pätkien työskentely aiheuttaa tuen leikkaantumisen.

Perustulo tekisi toimeentulosta ennakoitavaa ja kannustaisi työntekoon, kun työnteon seuraus ei olisi tukien menetys tai työtulon kohtuuton verotus. Perustulon tuoma jousto hyödyttäisi valtavaa joukkoa osatyökykyisiä, jotka ovat nykyään työelämän ulkopuolella. Kaikille taattu perustulo voi myös madaltaa yrityksen perustamiskynnystä.

SYL haluaa olla mukana rakentamassa sosiaaliturvajärjestelmää, joka kohtelee ihmisiä yhdenvertaisesti ja turvaa kaikille perustoimeentulon. Ensimmäisiä oikeansuuntaisia askelia olisivat kaikkien sosiaaliturvan muotojen muuttaminen yksilökohtaisiksi sekä tukien myöntämisen keskittäminen.

SYL:n liittokokous kokoontuu Espoon Korpilammella pe–la 29.–30. marraskuuta.

Lisätietoja:

SYL:n puheenjohtaja Marina Lampinen, p. 044 906 5007
SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri Soile Koriseva, p. 041 515 2233
etunimi.sukunimi@syl.fi

Liittokokousta voi seurata livelähetyksenä osoitteessa: https://new.livestream.com/muunne/SYL

Lisäksi liittokokouksen kulusta päivitetään jatkuvasti tuoreimmat käänteet SYL:n Facebook-sivulle (http://www.facebook.com/SYL.FIN) ja Twitteriin (http://www.twitter.com/SYL_FIN). Aihetunniste sosiaalisessa mediassa on #SYLliittari.


Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 135 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.

SYL valvoo opiskelijan etua valtakunnan tasolla opiskelijaa koskevissa asioissa. SYL:n ydinosaamisalueita ovat koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka ja kansainväliset asiat. Lisäksi SYL:ssä paneudutaan työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, ympäristöön ja kehitysyhteistyöhön liittyviin kysymyksiin.

www.syl.fi
www.facebook.com/SYL.FIN

www.twitter.com/SYL_FIN

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs