Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Suomessa yli 250 000 ihmistä sairastaa diabetesta tietämättään

Terveystalo

Suomessa yli 250 000 ihmistä sairastaa diabetesta tietämättään

Artikkeli.
Julkaistu: 09.11.2011 klo 13:53
Julkaisija: Terveystalo

Tyypin 2 diabetes on yleistymässä kiihtyvällä vauhdilla koko maailmassa. Suomessa yli 250 000 ihmisellä on todettu tyypin 2 diabetes, ja arvioiden mukaan saman verran ihmisiä sairastaa sitä tietämättään. Työikäisten terveyshuollon yksi pääpainoista on diabetesriskin kartoittamisessa, mutta riskitestin voi tehdä myös kotona.

Suurimmat syyt tyypin 2 diabeteksen nopeaan yleistymiseen löytyvät elintason noususta, ylipainon lisääntymisestä sekä liikunnan puutteesta. Riskitekijöitä ovat myös epäterveellinen ruokavalio, perinnölliset tekijät ja ikä.

- Liikalihavuus on tasan se tärkein syy, miksi diabetes on yleistynyt näin voimakkaasti. Työterveyshuollossa havaitaan, että yrityksen työntekijöistä jopa kolme neljästä voi olla ylipainoisia. Toisena yleisenä tekijänä on liikunnan puute, kertoo Terveystalon kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi ja jatkaa:

- Liikkuminen kerran viikossa ei pelasta sairauksilta, jos muu aika menee töissä tai kotona istuen.

Riskitestin voi tehdä kotona

Suurimpaan osaan diabeteksen riskitekijöistä ihminen pystyy itse vaikuttamaan. Kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi suosittelee 30 ikävuoden ylittäneille riskitestiä, josta selviää selkeästi yksilön mahdolliset riskipisteet. Riskikartoituksen voi tehdä terveystarkastuksen lomassa tai esimerkiksi Diabetesliiton nettisivuilla.

- Tällä hetkellä terveystarkastukset ovat ainoa tapa kiinnittää huomiota diabetesriskiin riittävän ajoissa. Jos ihmiset tekisivät riskitestin netissä esimerkiksi vuoden välein ja hakeutuisivat tarvittaessa terveystarkastukseen, pystyttäisiin ennaltaehkäisemään diabeteksen puhkeaminen isolta osalta riskiryhmää, Metsäniemi sanoo.

Terveystalo tarjoaa uudistetun konseptin diabeteksen hoitoon. Diabetesklinikan tarkoitus on tarjota yhtenäinen palvelukokonaisuus sairausriskissä olevalle tai jo diabetesta sairastavalle. Klinikalta saa apua, vaikka vain epäilisi sairastavansa diabetesta.

- Yleisiä diabeteksen oireita ovat väsymys, tihentynyt virtsaamisen tarve ja janon tunne. Jos oireita esiintyy tai suvussa on diabetesta, voi klinikalle tulla testaamaan omat arvonsa ja saada ohjausta sairauden ennaltaehkäisyyn tai hoitoon, kertoo diabeteshoitaja Niina Nippula.

Liikunta tutkitusti auttaa

Metsäniemi kertoo, että UKK-instituutin tilastojen mukaan vain 11 prosenttia työikäisistä liikkuu liikuntasuositusten mukaisesti. Toisin sanoen lähes 90 prosenttia suomalaisista liikkuu liian vähän. Avainasemassa on lihaskunnosta huolehtiminen, jota suositusten mukaan tulisi tehdä kaksi kertaa viikossa. Tämän lisäksi vaaditaan reilun tunnin verran rasittavaa tai 2,5 tuntia peruskestävyyttä parantavaa liikuntaa.

- Lihas taistelee läskiä vastaan. Lihaskudos tietää, mitä tehdä, jos esimerkiksi verensokeri aterian jälkeen nousee. Se kasvattaa sillä itseään, kuvaa Metsäniemi.

Myös ruokavalioon tulisi kiinnittää huomiota. Tähän Metsäniemi ehdottaa vanhaa kunnon lautasmallia. Vähähiilihydraattisia dieettejä Metsäniemi ei suosittele, mutta ei kokonaan torppaakaan, sillä sokerin ja vaaleiden hiilihydraattien välttäminen on paikallaan. Ongelma näissä dieeteissä on suurentunut rasvojen käyttö:

- Kovat eläinrasvat ovat aivan myrkkyä diabeetikoiden suonistolle, Metsäniemi kiteyttää.

Maailman diabetespäivää vietetään 14. marraskuuta.

Lisätietoja:

Kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi, Terveystalo, puh. 045 633 8858, paivi.metsaniemi@terveystalo.com

Diabeteshoitaja Niina Nippula, Terveystalo Kamppi, DiabetesKlinikka, puh. 043 820 2256, niina.nippula@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 5000 terveydenhuollon ammattilaista. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs