Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Rapukausi 2011 – hellekesän 2010 jälkeen odottavalla kannalla

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Rapukausi 2011 – hellekesän 2010 jälkeen odottavalla kannalla

Tiedote.
Julkaistu: 18.07.2011 klo 07:44
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) saalisseurantojen mukaan kaudelta 2010 jäi paljon ravustettavaa. Myös alkukesän olosuhteet ovat olleet rapukantojen kehitykselle suotuisat. Arvoituksellista kuitenkin on täplärapujen koko. Ravustuskausi alkaa torstaina 21.7.2011 kello 12:00 ja päättyy lokakuun lopussa.

Viime vuoden kesäkuu oli koleahko ja vedet pitkään viileitä. Tämä hidasti rapujen kuorenvaihtoja. Ravustuskausi alkoi kuitenkin poikkeuksellisessa helteessä ja ravut olivat kauden alussa passiivisia. Kauden edetessä saaliit normalisoituivat ja olivat paikoin jopa aikaisempia vuosia parempia. Rapujen menekki kuitenkin hiipui ravustuskauden puolivälissä ja hyvistä saaliista huolimatta merrat nostettiin talvisijoilleen varhain syyskuussa.

Vesiin jäi siis saalisseurantamme perusteella paljon 8-10 cm mittaisia täplärapuja. Yhden tai kahden kuo-renvaihdon jälkeen niistä kasvaa alkavalle kaudelle sopivan kokoista ravustettavaa. Mahdollista kuitenkin on, että paikoittain rapujen suuri määrä hidastaa niiden kasvua. Saattaa käydä niin, että rapujuhlilla herku-tellaan keskimäärin viime vuosia pienemmillä täpläravuilla.

Hyviä rapusaaliita myös tulevina vuosina

Alkukevään ja kesän 2011 koeravustusten perusteella täplärapujen lisääntyminen on onnistunut hyvin, tämä tietää hyviä saaliita myös tulevina vuosina. Poikasten kuoriutuminen alkoi pienemmissä nopeasti lämpenevissä järvissä ennen juhannusta ja jatkui suurissa reittivesissä heinäkuun alkuviikoille. Tämän jälkeen naarasrapujen kuorenvaihto on tapahtunut ripeästi ja nekin ehtinevät ravustajien mertoihin jo ravustuskauden alkaessa. Koiraat vaihtoivat kuortaan jo kesäkuussa naaraita aiemmin.

Myös jokirapujen osalta kauden alku on normaali. Poikaset kuoriutuivat hieman myöhemmin kuin täplära-vulla ja sitä myöten myös kuorenvaihto tapahtui hivenen täplärapua myöhemmin, mutta kuitenkin pääasiassa ennen ravustuskauden alkua. Jokirapujen saalis sekä koko ovat säilyneet viime vuosina vakaina – periaatteessa. Rapurutto hävittää kymmenkunta jokirapukantaa vuosittain ja vahvaan kantaan iskettyään ruton vaikutus näkyy jopa maamme vuotuisessa kokonaissaaliissa. Istutustoiminnan ansiosta ravustettavia jokirapukantoja kuitenkin ilmaantuu moniin uusiin vesiin, joten saalistaso pidemmällä aikavälillä näyttäisi säilyvän.

Suomen rapusaalis on 2005–2008 tilastojen mukaan ollut keskimäärin 1,6 miljoonaa jokirapua ja 4,9 miljoonaa täplärapua, yhteensä siis noin 6,5 miljoonaa rapua vuodessa. Normaaleja tilastoselvityksiä laajemman Suomi kalastaa tutkimuksen mukaan vuoden 2009 rapusaalis oli yhteensä peräti 9,3 miljoonaa rapua. Tämän vuoden rapusaaliilla on hyvät edellytykset nousta samaan suuruusluokkaan.

Tiedotetta täydentäviä taulukoita

Raputalousohjelma 2010

Lisätietoa:
Esa Erkamo, tutkija (0205 751 425 / 0400 143 024)
Jouni Tulonen, tutkija (0205 751 432 / 0400 210 922)
Joonas Rajala, tutkimusassistentti (0205 751 542 / 0400 399 076)

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs