Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Raahen uusi syväsatama avaa Keski-Suomelle reitin valtamerille

Raahen satama

Raahen uusi syväsatama avaa Keski-Suomelle reitin valtamerille

Julkaistu: 14.10.2009 klo 07:42
Julkaisija: Raahen satama

Raahen syväsatama valmistuu vuoden vaihteessa. Satama avaa jatkossa keskisen Suomen vienti- ja tuontikuljetuksille uusia mahdollisuuksia. Likeisen sijaintinsa ansiosta uudistuva Raahen satama tulee palvelemaan laajaa aluetta Keski- ja Pohjois-Suomessa, satamajohtaja Kaarlo Heikkinen kertoo. Raahesta on ympärivuotiset ja toimivat yhteydet Euroopan sydänalueille ja edelleen muualle maailmaan.


Raahen syväsatama valmistuu vuoden vaihteessa. Satama avaa jatkossa keskisen Suomen vienti- ja tuontikuljetuksille uusia mahdollisuuksia. Likeisen sijaintinsa ansiosta uudistuva Raahen satama tulee palvelemaan laajaa aluetta Keski- ja Pohjois-Suomessa, satamajohtaja Kaarlo Heikkinen kertoo. Raahesta on ympärivuotiset ja toimivat yhteydet Euroopan sydänalueille ja edelleen muualle maailmaan.


Raahen satama vie ulkomaille Keski-Suomesta tänäkin vuonna sahatavaraa ja kontteja, joiden laivaus tapahtuu logistisesti järkevässä suotuisassa paikassa. Ensi vuonna Raaheen pääsee aiempaa suuremmilla laivoilla, jolloin kuljetustarjonta paranee entisestään, Heikkinen toteaa.

Sahatavaran kuljetusmäärä on kasvanut edellisvuodesta Raahessa. Elokuussa ylitettiin viime vuoden määrä, joka oli yhteensä 120 000 kuutiometriä.

Raahen tavoitteena on tiivistää yhteistyötä Keski-Suomen elinkeinoelämän edustajien ja yritysten kanssa. Pyrimme toimimaan niin, että palvelumme turvaavat kotimaisen vientiteollisuuden toiminnan mahdollisimman hyvin.

”Uskon, että Raahen kautta voidaan jatkossa tuoda konttitavaraa myös Keski-Suomeen. Säännöllisen linjaliikenteen ansiosta voimme tuoda Suomeen edullisesti kontteja, joiden käsittely Raahessa tapahtuu nopeasti”, Heikkinen kertoo.

Raahesta on nyt suorat laivayhteydet kaksi kertaa kuukaudessa Hollannin Rotterdamiin ja Tanskan Vejleen sekä Puolan Gdyniaan ja Englannin Hulliin. Myös Kreikkaan on yhteys kuukausittain sekä kerran kuukaudessa Espanjan Pasajekseen ja Irlannin Belfastiin tai Droghedaan.

Reittilaivojen paluukuormana voimme tuoda edullisesti maahantuontiyrityksille kontteja, koska Raaheen saapuvissa aluksissa on vapaata kapasiteettia, Heikkinen huomauttaa.

Raahen sataman Lapaluodon liikenne on noin nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Sahatavaran vienti on kasvanut myös tänä vuonna. Lataa isompi kuva tästä.

Raahen sataman ja meriväylän syventäminen maksaa 50 miljoonaa euroa

Raahen sataman syväys on ollut kahdeksan metriä. Uusi syväsatama on kymmenmetrinen. Koko hankkeen eli sataman ja väylän syventämisen kustannukset ovat yhteensä noin 50 miljoonaa euroa, josta Raahen kaupungin osuus on 30 miljoonaa euroa. Merenkulkulaitoksen osuus on noin 20 miljoonaa euroa.

Satamaan ruopataan uusi kääntöallas ja rakennetaan 355 metriä uutta syvälaituria. Sataman ruoppausmassat käytetään uusien varastokenttien rakentamiseen. Varastokenttää saadaan noin 25-30 hehtaaria.

Kohteen rahoitukseen osallistuu myös Euroopan Unionin aluekehitysrahasto ja osarahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinokeskus.


Raahe Suomen suurimpia satamia


Suomen satamien ulkomaanliikenne v. 2008 oli yht. 102,4milj. tonnia. Liikenne väheni edellisestä vuodesta n. 0,2 milj. tonnia.

Raahen sataman koti- ja ulkomaan tavaraliikenne oli yhteensä 6,444 milj. tonnia. Tämä oli kaksi prosenttia pienempi kuin vuonna 2007. Valtaosa tavaramäärästä on irtolasti- ja teräskuljetuksia.

Kontteja kuljetettiin 9400 TEU. Vuonna 2007 kontteja kuljetettiin 9108 TEU. Laivakäyntejä oli yhteensä 751 kpl.

Raahen sataman konttiliikenne on keskitetty Lapaluodon sataman osaan, jonne on rakennettu mm. uusi konttikenttä ja IMDG-konttien säilytysalue. Satamaoperaattorina Lapaluodossa toimii Ruukki Logistics Transportation.

Raahen satama on ollut yli 30 vuotta ympärivuotisessa käytössä.

Satamassa on hyvät varastorakennukset puutavaralle ja muille tuotteille sekä riittävästi ulkokenttää varastointia varten.

Raahesta on toimitettu useita projektikuljetuksia mm. teräsrakenteita öljynporausteollisuuteen.

 

Raahen sataman kymmeneen metriin syvennetty meriväylä ja syväsatama valmistuvat vuoden vaihteessa. Uusi reitti avaa hyviä meriyhteyksiä koko keskisen Suomen ulkomaankuljetuksille. Lataa isompi kuva tästä.

 

Liite: Tilasto Raahen sataman tavaraliikenteestä vuosina 1998-2008.


Yhteystiedot:

Raahen Satama
Satamajohtaja Kaarlo Heikkinen
puh. 044 4393930
kaarlo.heikkinen@raahe.fi


Raahe lyhyesti:

-Raahen kaupunki perustettu 1649
-Asukkaita 25.000
-Rautaruukin terästehdas on Euroopan suurimpia
-Liikenneyhteydet: satama, valtatie 8, rautatie
-Koulutusta: Raahen Porvari- ja kauppakoulu, ammattikorkeakoulu, Oulun yliopiston yksikkö

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs