Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Kirjolohen tuotanto laski, tuottajahinnat nousivat

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kirjolohen tuotanto laski, tuottajahinnat nousivat

Tiedote.
Julkaistu: 08.07.2011 klo 10:10
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Suomessa kasvatettiin vuonna 2010 yhteensä noin 11,8 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Määrä on pienempi kuin kertaakaan 1990- ja 2000 -luvuilla ja noin 1,8 miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2009. Kirjolohta tuotettiin 11,0 miljoonaa kiloa ja se on edelleen tärkein viljelty ruokakalalajimme. Viljellyn siian tuotanto oli 0,7 miljoonaa kiloa. Muita viljeltyjä ruokakalalajeja olivat muun muassa taimen, nieriä ja sampi mutta niiden tuotanto oli vähäistä, yhteensä noin 0,1 miljoonaa kiloa. Kirjolohen mätiä tuotettiin elintarvikkeeksi noin 0,3 miljoonaa kiloa.


Vaikka kirjolohen tuotanto väheni edellisvuodesta, tuottaja-arvo vuonna 2010 (37,6 miljoonaa euroa) pysyi lähes ennallaan. Kalankasvattajat saivat kirjolohesta keskimäärin parempaa hintaa (3,89 euroa/kg) kuin vuotta aiemmin. Myös kasvatetun siian tuottajahinta (8,91 euroa/kg) nousi. Siian tuottaja-arvo oli 5,8 miljoonaa euroa. Koko ruokakalatuotannon arvo vuonna 2010 oli yhteensä noin 44,0 miljoonaa euroa.


Viljellystä ruokakalasta pääosa tuotetaan Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen merialueilla


Koko maan kasvatetusta ruokakalasta 84 prosenttia tuotettiin merialueilla: Ahvenanmaalla 5,3 miljoonaa kiloa, Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa 2,9 miljoonaa kiloa ja muilla merialueilla noin 1,6 miljoonaa kiloa. Sisämaassa tuotettiin 1,9 miljoonaa kiloa kalaa elintarvikkeeksi.


Poikastuotanto keskittynyt Pohjois- ja Keski-Suomeen


Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös kalanpoikasistutuksia varten. Kalanpoikasten pääviljelyalueita olivat Oulun ja Lapin läänit sekä Keski-Suomi. Erikokoisia kalan- ja ravunpoikasia, vastakuoriutuneet pois lukien, tuotettiin istutuksiin ja jatkokasvatukseen yhteensä noin 61 miljoonaa yksilöä.


Kalanviljely-yritysten määrä väheni


Vuonna 2010 oli toiminnassa 341 kalanviljely-yritystä. Yrityksillä oli yhteensä 485 toimivaa kalanviljelylaitosta tai luonnonravintolammikkoviljelmää. Ruokakalaa kasvatettiin 178 laitoksella ja kalanpoikasia 95 laitoksella. Luonnonravintolammikkoviljelijöitä oli 213. Osalla laitoksista oli sekä ruokakala- että poikastuotantoa. Kaikkiaan noin 20 yritystä lopetti kalanviljelytoimintansa vuonna 2010.

Tiedot perustuvat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Vesiviljely 2010 -tilastoon. Tilastoinnin kohderyhmänä olivat kaikki kalan- ja ravunviljelylaitokset. Tiedot vuosituotannosta kerättiin postikyselynä tammi-maaliskuussa 2011. Vastaukset saatiin 75 prosentilta yrityksistä. Vastaustiedot on käsitelty tilastotieteellisesti niin, että tulokset edustavat kaikkia laitoksia. Lisätietoja tilastointimenetelmistä ja muista kalataloustilastoista löytyy osoitteesta www.rktl.fi/tilastot


Julkaisu ”Vesiviljely 2010” on kokonaisuudessa ladattavissa osoitteesta www.rktl.fi/julkaisut

Lisätietoja:
tutkija Riitta Savolainen, RKTL, puh. 0205 751 523, sähköposti:etunimi.sukunimi@rktl.fi


Taulukko ja graafeja   

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs