Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Ilman kalaa ei voi kalastaa – uhanalaiset kalat turvattava hallitusohjelmassa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Ilman kalaa ei voi kalastaa – uhanalaiset kalat turvattava hallitusohjelmassa

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2011 klo 09:44
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto vaatii käynnissä olevan kansainvälisen kalaviikon merkeissä kestävien kalakantojen ottamista Suomen kalastuslain ja EU:n kalastuspolitiikan uudistuksen lähtökohdaksi.

"Ilman kaloja kalastaja ei voi kalastaa eivätkä kansalaiset saada terveellistä ruokaa", sanoo Luonnonsuojeluliiton luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola. "Uhanalaiset kalamme tulee turvata hallitusohjelmassa ja uudessa kalastuslaissa. Lisäksi Suomen kannattaa aktivoitua EU:ssa puolustamaan kestäviä kalakantoja ja pieniä kalastajakyliä valtamerilaivastojen ylikalastusta vastaan."

Suomen uhanalaisluettelossa on 12 kalalajia tai muotoa. Ankeriasta ja rantanuoliaista lukuun ottamatta ne kuuluvat lohien heimoon. Useimmat uhanalaiset ovat jokikutuisia vaelluskaloja, joita uhkaavat vesirakentaminen, kalastus ja heikko vedenlaatu. Seuraavassa hallitusohjelmassa tulee turvata varsinkin vaelluskalojen luontainen elinkierto kalateiden rakentamisella vesivoimaloihin ja poikastuotantoalueiden kunnostamisella. Vesienhoitosuunnitelmien toteuttamiseen ja Itämeren suojeluun panostaminen auttaa myös uhanalaisia kaloja.

Suomen tulee aktivoitua EU:n kalapolitiikassa puolustamaan kestäviä kalakantoja. EU:ssa ympäristöjärjestöt puolustavat Suomen kaltaista pienimuotoista rannikkokalastusta EU-rahoilla tuettujen valtamerilaivastojen ylikalastusta vastaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto kuuluu OCEAN2012-verkostoon, joka viettää 4.-12.6. kalaviikkoa. OCEAN2012 haluaa saada teollisen ylikalastuksen tuhoamat kalakannat ja kalastajakylät takaisin. Siksi OCEAN2012 haluaa saada EU:n kalapolitiikan "takaisin tulevaisuuteen".

 

Lisätietoja:

- Tapani Veistola, puh. 0400 615 530

- Kansainvälinen kalaviikko OCEAN2012 http://ocean2012.eu (englanniksi)

- Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tiedote uhanlaisluettelosta 2010

http://www.rktl.fi/tiedotteet/meriharjus_jarvilohi_saimaan.html

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs