Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Harmaa on suosituin autoväri, valkoinen nousussa

Trafi

Harmaa on suosituin autoväri, valkoinen nousussa

Tiedote.
Julkaistu: 03.08.2012 klo 09:53
Julkaisija: Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan Suomen liikenteessä liikkuu eniten harmaita henkilöautoja. Harmaiden autojen osuus henkilöautokannasta on lähes 21 prosenttia. Harmaat autot ovat vieneet ykkössijan aikaisemmin suosituimmalta punaiselta autoväriltä. Punaisia autoja on liikenteessä toiseksi eniten, 19,5 prosenttia.

Autokanta on harmaasävyinen  

Liikenteessä tällä hetkellä olevista henkilöautoista suurin osa on harmaita. Harmaita autoja liikkuu teillä noin 542 000 kpl, ja jos mukaan lasketaan myös hopeanväriset autot, on tämän sävyisiä autoja liikkeellä yhteensä 723 500 kpl. Punaisia autoja on henkilöautokannasta noin 510 000 kpl ja sinisiä noin 430 500 kpl. Mustien autojen osuus on kasvanut 280 000 autoon. Henkilöautoja on liikenteessä Trafin kesäkuun lopun tilaston mukaan noin 3 miljoonaa.

Koko 2000-luvun harmaiden, hopeanväristen ja mustien henkilöautojen osuus ajoneuvokannasta on kasvanut selkeimmin. Punaisten autojen osuus on vähentynyt vuodesta 2006 lähtien, mutta alkuvuonna lasku näyttää taittuneen.

Valkoiset autot kasvattavat suosiotaan 

Ensirekisteröinneissä suosiotaan on selkeimmin kasvattanut valkoinen auto: valkoisia autoja oli ensirekisteröidyistä henkilöautoista 2007 noin 3 prosenttia, nyt osuus on jo yli 15 prosenttia. Myös ruskeat ja beiget autot ovat kasvattaneet viime vuosina jonkin verran suosiotaan, niiden osuus on kasvanut vuoden 2007 vajaasta 9 prosentista yli 11 prosenttiin ensirekisteröinneistä tänä vuonna.

Valkoisten autojen suosion kasvusta huolimatta alkuvuonna ensirekisteröitiin edelleen eniten harmaita henkilöautoja; niiden osuus ensirekisteröinneistä oli 21 prosenttia. Jos mukaan lasketaan myös hopeanväriset autot, on niiden yhteenlaskettu osuus ensirekisteröinneistä noin 30 prosenttia. Mustia  henkilöautoja oli ensirekisteröidyistä autoista 16,4 prosenttia ja valkoisia 15,9 prosenttia.  Tänä vuonna rekisteröityjen henkilöautojen seuraavaksi suosituimmat värit ovat punainen, ruskea/beige ja sininen. Alkuvuonna on ensirekisteröity yhteensä noin 67 000 henkilöautoa.

Naisilla punainen saavuttaa harmaata, miehillä harmaa yhä selvä ykkönen

Sukupuolen mukaan tarkasteltuna naisten käyttöön ensirekisteröityjen henkilöautojen suosituin väri on vielä harmaa, mutta välimatka seuraavana tulevaan punaiseen on pienentynyt selvästi. Kolmanneksi suosituin väri naisilla on musta, neljäntenä tulee valkoinen.

Miehillä harmaa on selvästi suosituin väri. Toisena tulee musta, jonka jälkeen tasavahvassa ryppäässä ovat ruskea/beige, punainen ja valkoinen.

Valkoisen suosion kasvu näkyy selvästi sekä miehillä että naisilla. Myös punaisten henkilöautojen ensirekisteröinnit kääntyivät alkuvuonna molemmilla uuteen nousuun.

Onko auton väri turvallisuustekijä?

Liikenneturvallisuusmielessä kirkkaat autot erottuvat aina paremmin. Myös vuodenaika luonnollisesti vaikuttaa: talvella valkoinen erottuu huonommin, kesällä maastovärit.

”Autoa hankkiessa väriä voi miettiä myös sen huomioarvon mukaan, mutta näkyvyyden kannalta väriä ehdottomasti tärkeämpää ovat toimivat, oikein suunnatut ja puhtaat valot. Huomiovaloja käytettäessä tulee muistaa, että ne antavat hyvin hajavaloa, mutta niitä ei saa käyttää pimeällä, sateella tai muuten huonossa näkyvyydessä”, summaa Trafin osastonjohtaja Sami Mynttinen auton värin ja liikenneturvallisuuden suhdetta: ”Parempi näkyä, kuin olla näkymättä. Liikenneturvallisuuden suurin tekijä löytyykin ratin ja penkin välistä.”

 

Lisätietoja

osastonjohtaja Sami Mynttinen, puh. 020 618 5555, sami.mynttinen(at)trafi.fi
asiantuntija Karoliina Karvonen, puh. 020 618 6846, karoliina.karvonen(at)trafi.fi (tilastot)

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs