Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Cranberryjuoma voi estää lasten toistuvat virtsatietulehdukset

Pilgrim Oy

Cranberryjuoma voi estää lasten toistuvat virtsatietulehdukset

Julkaistu: 22.06.2010 klo 11:02
Julkaisija: Pilgrim Oy

Cranberryjuoma voi estää lasten toistuvat virtsatietulehdukset

Roomalaisen A. Gemelli -sairaalan lasten munuaissairauksien avohoito-osaston tutkimusryhmä teki professori Pietro Ferraran johdolla satunnaisotanta-tutkimuksen, joka julkaistiin Scandinavian Journal of Urology and Nephrology ‑lehdessä. Tutkimus osoitti, että amerikankarpalo-, eli cranberryjuoman päivittäinen käyttö vähentää merkittävästi kolibakteerin aiheuttamia toistuvia virtsatietulehduksia lapsilla. Amerikankarpalojuoma on luonnollinen ennaltaehkäisevä hoitomuoto, jonka etuna on, että sen avulla voidaan vähentää riippuvuutta antibiooteista.

 

Lapset riskiryhmänä

Toistuvista virtsatientulehduksista kärsivät useimmiten naiset ja vanhukset, mutta myös lapset saavat hyvin helposti tulehduksen. Ennen kolmen kuukauden ikää ympärileikkaamattomat poikavauvat ovat tulehduksen saajista suurin ryhmä (20,1 %), mutta tämä taipumus häviää nopeasti lasten saavuttaessa ensimmäisen ikävuotensa. Tämän iän jälkeen tytöt ovat suurin toistuvasta virtsatietulehduksesta kärsivä ryhmä. Amerikankarpalojuoma on luonnollinen vaihtoehto ennaltaehkäisevän hoidon kysynnän kasvaessa.

 

Tutkimusmenetelmä: Amerikankarpalojuoma vs. maitohappobakteeri

Roomalaisen A. Gemelli -sairaalan lasten munuaissairauksien avohoito-osasto kutsui kesäkuun 2005 ja heinäkuun 2007 välisenä aikana 84 toistuvasta virtsatietulehduksesta kärsivää 3–14-vuotiasta tyttöä tutkimuksiin.

 

Kutsun edellytyksenä oli, että tytöillä oli ollut vähintään yksi virtsatietulehdus tutkimuksen alkua edeltävän vuoden aikana, eivätkä he olleet saaneet ennaltaehkäisevää mikrobilääkehoitoa. Tutkimukseen ei otettu henkilöitä, joilla oli rakenteellisia tukkeumia ja/tai virtsaputken epämuodostumia tai puutteita munuaistoiminnassa.

 

Lapset jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä (R1) nautti päivittäin 50 millilitran annoksen amerikankarpalojuomaa sisältävää valmistetta kuuden kuukauden ajan. Toinen ryhmä (R2) taas nautti annoksen probioottista maitohappobakteerivalmistetta viitenä päivänä kuukaudessa kuuden kuukauden ajan. Kolmas ryhmä (R3) toimi vertailuryhmänä. Kukaan lapsista ei ollut aiemmin käyttänyt amerikankarpalojuomaa tai maitohappobakteeria sisältäviä tuotteita.

 

Tutkimuksessa 50 millilitran annos amerikankarpalojuomaa vastasi 10 senttilitraa juomaa, jossa on 25 % karpalomehua.

 

Tutkimuksen tulos: vain 5 virtsatietulehdusta niiden 27 lapsen joukossa, jotka olivat nauttineet amerikankarpalojuomaa

Kuuden kuukauden havainnoinnin aikana tutkimukseen osallistuneilla lapsilla oli 34 virtsatietulehdusta, joista valtaosa esiintyi ryhmissä R2 (11 tapausta 26 lapsen joukossa eli 42,3 %) ja R3 (18 tapausta 27 lapsen joukossa eli 48,1 %). Sitä vastoin ryhmässä R1 esiintymiä oli vähemmän: 5 tulehdusta 27 lapsen joukossa eli 18,5 %.

 

Nämä tulokset osoittavat toistuvan virtsatietulehduksen riskin pienenneen huomattavasti amerikankarpalojuomaa nauttineessa ryhmässä verrattuna maitohappobakteeria sisältävää valmistetta nauttineeseen ryhmään. Ryhmien R2 ja R3 välillä ei sen sijaan todettu merkittävää eroa.

Kolibakteeri (Escherichia Coli) aiheutti tulehduksista 85 %, Proteus mirabilis 13 % ja Pseudomonas 2 %.

 

Amerikankarpalo

Amerikankarpalo, eli cranberry (Vaccinium macrocarpon) tunnetaan virtsatiehyille hyödyllisistä ominaisuuksistaan. Marjassa on runsaasti terveellisiä antioksidantteja ja proantosyanideja (PAC), jotka estävät tiettyjen bakteerien kiinnittymistä virtsatiehyisiin. Amerikankarpalo on ainoa marja, joka sisältää näitä ainutlaatuisia antioksidantteja.

 

Amerikankarpalojuoman juomisen edut

Professori Desgrandchamps, joka on kirurgi pariisilaisen Saint-Louis’n sairaalan urologian osastolla, toteaa:

 

- Amerikankarpalo on erittäin tehokas apu virtsatievaivojen ennaltaehkäisyssä. Jotta virtsarakko desinfioituu kunnolla, se on tyhjennettävä monta kertaa päivässä. Suosittelen siksi toistuvista virtsatietulehduksista kärsiville lapsille amerikankarpaloa juomana nautittuna. Myös nuorten, joilla on usein ruuansulatusongelmia, on hyvä nauttia joka aamu lasillinen tuoretta amerikankarpalojuomaa, sillä se edesauttaa vatsan toimintaa.

 

Julkaisu on saatavilla kokonaisuudessaan Ocean Sprayn lehdistöpalvelusta.

Lähde: Scandinavian Journal of Urology and Nephrology 2009, 1-4, iFirst article

 

Mistä löytää amerikankarpalotuotteita Suomessa?

Suomessa Ocean Sprayn Cranberry -juomat löytyvät supermarketin hedelmämehuhyllyiltä. Mehut eivät sisällä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita, ja ne ovat sataprosenttisia luonnontuotteita. Ocean Sprayn Classic Cranberry on saatavilla myös kevytversiona sekä eri makuyhdistelminä: amerikankarpalo-mustaherukka, amerikankarpalo-vadelma, amerikankarpalo-granaattiomena, amerikankarpalo-mango ja amerikankarpalo-mustikka.

 

Tietoa Ocean Spraystä

Ocean Spray on maataloustuottajien osuuskunta, johon kuuluu yli 700 amerikankarpalonviljelijää Yhdysvalloista ja Kanadasta. Ocean Sprayn perusti 80 vuotta sitten kolme amerikankarpalonviljelijää Massachusettsista ja New Jerseystä, ja se on ensimmäinen hedelmämehujen ja mehujuomien tuottaja Pohjois-Amerikassa sekä tuoteryhmän eniten myyvä merkki vuodesta 1981 lähtien. Vuonna 2009 Ocean Sprayn liikevaihto oli noin 2 miljardia dollaria.

 

Ocean Sprayn lehdistöpalvelu:

Pilgrim

Olli Ollila

puh: 040 589 7754

olli.ollila@pilgrim.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs