Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Biokomposiitit kiinnostivat JEC-messuilla

Miktech Oy

Biokomposiitit kiinnostivat JEC-messuilla

Tiedote.
Julkaistu: 17.05.2011 klo 12:39
Julkaisija: Miktech Oy

Biokomposiitit ja niistä valmistetut uudet tuotteet herättivät suurta kiinnostusta Euroopan suurimmilla komposiittimessuilla maaliskuun lopulla Pariisissa.
JEC Show Paris on vuosittain järjestettävä komposiittialan kansainvälinen tapahtuma, joka tänä vuonna keräsi ennätysmäärän näytteilleasettajia ja messuvieraita Pariisin messukeskukseen. Suomesta omilla osastoillaan olivat mukana muun muassa Ahlstrom Glassfibre Oy, Exelcomposites Oyj ja Amroy Oy.

-Biokomposiittien osastolla kävijöitä oli selvästi aikaisempia vuosia enemmän, ja erityisen kiinnostuksen kohteena oli suurin koskaan valmistettu biokomposiittituote, 6,5 metriä pitkä ja 750 kiloa painava purjevene, kertoo kehityspäällikkö Kai Hannonen Miktech Oy:stä.
Suurin osa purjeveneen rungosta on valmistettu pellavasta, ja ensimmäiselle pitkälle purjehdukselle vene lähtee tulevana kesänä, kun ranskalainen yksinpurjehtija matkaa veneellä Ranskasta Brasiliaan.

Veneen kehittämisessä ovat olleet mukana epoksihartsin valmistaja Huntsman (www.huntsman.com) ja pellavakudosten valmistaja Lineo (www.lineo.eu).
-Yritysten osastolla oli nähtävillä myös jakeluauto, jonka korin lujitteena on käytetty pellavaa. Messuvieraille esiteltiin myös tennismaila ja polkupyörän runko, joissa hiilikuidusta oli n. 20 prosenttia korvattu pellavalla. Tämän ansiosta tärinävaimennus paranee olennaisesti.

Hannonen ennustaa pellavan käytön lisääntyvän jatkossa huomattavasti. Yhä useampi volyymituote, kuten tietokoneiden kuoret ja niiden lisäosat, valmistetaan jatkossa täysin kierrätettävistä materiaaleista.
- Käyttämällä luonnossa kasvavia materiaaleja komposiittien lujitteina, pienennetään myös ympäristön kuormitusta, koska hiilidioksidi on sitoutunut lujitteisiin ja esim. pellavakudoksen valmistuksessa tarvittava energiamäärä on vain noin viidesosa lasikuitua käytettäessä, Hannonen mainitsee.
Muita mieleenpainuvia asioita JEC-messuilla olivat muun muassa BMW:n ensimmäinen sarjavalmisteinen hiilikuiturunkoinen auto. Hiilikuidun käyttö auton eri osien materiaalina tuleekin Hannosen mukaan kasvamaan lähivuosina, koska yhä kevyempiä ja vähemmän polttoainetta kuluttavia ajoneuvoja on kehitettävä.
Kuriositeettina Hannonen mainitsee puumuovikomposiitista valmistetut kitarat.
-Perinteisesti kitaran valmistuksessa käytetyt ebenpuu, ruusupuu ja mahonki ovat nykyään rauhoitettuja puulajeja ja niitä korvaamaan pitää kehittää uusia, luontoystävällisempiä materiaaleja.

Lisätietoja: kehityspäällikkö Kai Hannonen, Miktech Oy, puh. 0440 361 610, s-posti: kai.hannonen@miktech.fi

Miktech Oy edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden liiketoiminnan kehittämiseen. Miktech Oy hallinnoi myös Mikkelin seudun Osaamiskeskusta, joka toimii kahdessa valtakunnallisessa osaamisklusterissa; Nanoteknologian osaamisklusterissa sekä Uusiutuva metsäteollisuus-osaamisklusterissa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs