Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Pääuutinen » Autistien oikeuksien päivää (APD) vietetään kesäkuussa

Autismi- ja Aspergerliitto ry

Autistien oikeuksien päivää (APD) vietetään kesäkuussa

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2013 klo 11:42
Julkaisija: Autismi- ja Aspergerliitto ry

Autistien oikeuksien päivää (Autistic Pride Day, APD) vietetään kansainvälisesti 18. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on juhlistaa neurologista poikkeavuutta inhimillisenä monimuotoisuutena ja vahvuutena medikalisoimisen ja surkuttelemisen sijasta. Eri maissa juhlapäivää vietetään näkyvin kampanjoin. Etujoukoissa ovat olleet brittiläiset järjestöt Aspies for Freedom ja Autism Assembly. Kampanjoiden tavoitteena on ollut kumota stereotyyppisiä näkemyksiä ja tuoda tilalle monipuolisempaa ja totuudenmukaisempaa kuvaa autismin kirjosta. Aktivistien verbaalisella tulilinjalla ovat olleet rajoittuneiden asenteiden lisäksi myös muun muassa itsenäisyyttä ja omavoimaisuutta rajoittavat asumispalvelut, esteet rekrytoinnissa ja epäeettiset terapia- ja kuntoutusmenetelmät. APD:n viettäminen on yksi tapa saada autismin kirjon ihmisiä näkyvämmäksi ja kuuluvammaksi osaksi yhteiskuntaa ja antaa heille mahdollisuus kasvaa objekteista subjekteiksi, joita ihan oikeasti kuunnellaan.

Suomessa APD:tä vietetään alkukesän vapaamuotoisena karnevaalina, jonka aikana tavataan ”asseja” läheltä ja vähän kauempaakin, pikniköidään ja puuhataan yhdessä jotain mukavaa. Autismin kirjon oikeudet ovat esillä keskusteluissa, mutta emme järjestä näkyvää mielenosoitusta tai kampanjaa. (Assi= autismin kirjon henkilö).

APD-päivää (Autistic Pride Day) vietetään tänä vuonna lauantaina 15.6. Helsingissä Rastilan leirintäalueella ns. ”Pehtorin pytingissä”. Ovet ovat avoinna klo 10 - 16.

Autismisäätiön Jonna Oksanen esittelee oppimiskahvilassa uutta seksuaalikasvatushanketta ja Aalto-yliopiston akustiikan ja äänenkäsittelyn ryhmän Heikki Tuominen esittelee kehittämiään aisteja stimuloivia laitteita ja sisustusratkaisuja. Autismi- ja Aspergerliiton Puoltaja-verkkolehden (www.puoltaja.fi) toimitus ja Empowerment-toimikunta esittelevät toimintaansa. Tapahtumassa voi osallistua pinssipajaan ja suunnitella itselleen assiylpeyttä uhkuvan rintamerkin. Tai musisoida assikuoron kanssa (omia soittimia saa ottaa mukaan). Sään salliessa APD levittäytyy Rastilan kartanon puistoon, jossa voi vaikkapa grillata, chillata, puistojoogata, jonglöörata, pelata mölkkyä ja rohkeimmat voivat heittää talviturkin uimarannalla. APD:n tarjoilut hoidetaan nyyttäriperiaatteella eli mukaan voi ottaa jotain pientä syötävää yhteiseen pitopöytään ja halutessaan jotain grillattavaa. Autismi- ja Aspergerliitto tarjoaa kahvit ja mehut.

Rastilaan pääsee helpoimmin metrolla. Vuosaareen kulkevien metrojen toiseksi viimeisin pysäkki on Rastila, josta on leirintäalueelle vain parisataa metriä.

Sunnuntaina 16.6. alkaen klo 12 järjestetään APD:n jälkilöylynä Kaisaniemen puistossa perinteinen ”assipiknikki”. Tapaamme nurmirinteessä Kansallisteatterin takana. Mukaan oma viltti, evästä ja hervotonta mieltä. APD:ssä askarreltu pinssi toimii tuntomerkkinä ja viestinä ohikulkijoille. Jos sataa tai ilma on hyvin kolea, kokoonnumme läheisessä oluthuoneessa. 

Tule tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia hengenheimolaisia!

Lisätietoja: vertaistoiminnan suunnittelija Jan-Mikael Fredriksson, jan-mikael.fredriksson@autismiliitto.fi,
040 7381 415.

Ks. video vuoden 2012 APD:stä: www.autismiliitto.fi/apd

 

Autismi ja Aspergerin oireyhtymä ovat neurobiologisia keskushermoston kehityshäiriöitä. Häiriöstä aiheutuvat toimintarajoitteet ilmenevät muun muassa poikkeavina reaktioina aistiärsykkeisiin, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa ja rajoittuneena tai stereotyyppisenä käytöksenä. Autismin kirjoon kuuluvat autismin ja Aspergerin oireyhtymän lisäksi Rettin oireyhtymä ja disintegratiivinen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuvia henkilöitä on Suomessa arviolta 54 000. Vuonna 1997 perustettu Autismi- ja Aspergerliitto ry on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jolla on 27 jäsenyhdistystä. Esteettömyys, saavutettavuus ja osallisuus ohjaavat liiton toimintaa.  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs