Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Väitös: Ratkaisuja ohjelmistotuotannon kognitiivisiin haasteisiin

Oulun yliopisto

Väitös: Ratkaisuja ohjelmistotuotannon kognitiivisiin haasteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2014 klo 10:26
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa on kehitetty ratkaisuja ohjelmistotuotannon kognitiivisiin haasteisiin. Työssä havaittiin, että ohjelmistonkehitys on suurelta osin kognitiivista työtä, jossa tarvitaan erilaisia taitoja ja eri alojen asiantuntijoita. Työssä ehdotetaan, että tukeakseen ohjelmistonkehitysprosessia koko tuotteen tekemisen elinkaari on otettava huomioon ja työntekijöiden roolit ja vastuut on linkitettävä kehitysprosesseihin sekä kehitysprosessin eri vaiheisiin. Havaittuihin kognitiivisiin ongelmiin ja tarpeisiin vastataan yhteistyö- ja kommunikaatiokäytännöin, tiedonhallinnan, läpinäkyvyyden, työnkulun ja päätöspainotteisten prosessien kautta.

Tulokset kerättiin käyttäen menetelmänä laadullista tapaustutkimusta, ja työ perustuu useiden teollisten asiantuntijoiden haastatteluihin. Aluksi määritettiin lähtötilanne sekä organisaatioissa että kirjallisuuden perusteella, kartoitettiin ongelmat, ja tämän jälkeen kehitettiin tärkeimmiksi havaittuihin ongelmiin ratkaisuja.

Työn tuloksena esitetään joukko ratkaisuja, jotka yhdistetään organisaation työnkulkuun. Lisäksi esitellään päätöksentekoon painottuva kehitysprosessi, jonka lähtökohtana on havainto, että vaadittavien tehtävien sekä työn tulosten on vastattava oikeaan tarpeeseen – työlle ja halutuille työn tuloksille on annettava riittävät tiedot, perustelut, päämäärä sekä oikea konteksti.

Tapaustutkimukset osoittavat, että työn tulokset parantavat organisaatioiden välistä yhteistyötä helpottamalla oikean tiedon keräämistä, saamista ja käyttöä. Lisäksi ylimääräisen kognitiivisen taakan vähentäminen nopeuttaa kehitystyötä ja keventää kehittäjien ja päätöksentekijöiden työkuormaa. Täten organisaatiot voivat saavuttaa parempia työn tuloksia lähinnä siksi, että tuotettu tieto ja tulokset vastaavat paremmin tarpeisiin.

- - -

Diplomi-insinööri Jarkko Hyysalo väittelee Oulun yliopistossa 12.12.2014. Tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Supporting collaborative development. Cognitive challenges and solutions of developing embedded systems (Yhteistyön tukeminen ohjelmistotuotannossa. Kognitiivisia haasteita ja ratkaisuja sulautettujen ohjelmistojen tuotannossa). Vastaväittäjänä toimii professori Rini van Solingen (Delft University of Technology, Alankomaat) ja kustoksena professori Markku Oivo. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Jarkko Hyysalo

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytieteen laitos
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0602-8

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs