Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Väitös Oulun yliopistossa: Tunnetila selville automaattisesti puheäänestä

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Tunnetila selville automaattisesti puheäänestä

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2014 klo 13:28
Julkaisija: Oulun yliopisto

Ihminen ilmaisee tunteitaan puhumalla. Sanojen painotus, ajoitus, äänensävy ja korkeus tehostavat ja täydentävät sisällön merkitystä.

Myös tietokoneelle kyky erotella ja tulkita tunneinformaatiota puheesta on olennaista matkalla kohti luonnollisempaa vuorovaikutusta ihmisen kanssa. Puhutaan affektiivisesta tietojenkäsittelystä, jossa yhdistyvät tietotekniikka ja kognitiotiede.

Väitöstyössä on kehitetty laatuaan ensimmäinen teknologia perustunnetilan automaattiseen tulkintaan pitkän suomenkielisen puheäänen vaihteluista (prosodiasta). Tarkkuudeltaan automatiikka vertautuu ihmisen kykyyn tunnistaa puhekumppaninsa tunnetila vastaavalla tavalla. Teknologia perustuu signaalinkäsittely-, hahmontunnistus- ja koneoppimismenetelmiin.

Suomenkielisen pitkäkestoisen puheen vaihteluihin perustuvaa tunteiden automaattista tulkintaa on tutkittu aiemmin hyvin vähän.

Väitöstyössä on kehitetty myös fuusiomenetelmä, joka tehostaa tunnetilan luokittelua lyhyistä puhekomennoista. Tämä menetelmä soveltuu muidenkin signaalien käsittelyyn. Lisäksi työ esittelee teknisen ratkaisun tunnepitoisen puhedatan visualisointiin helposti esitettävässä muodossa.

Tutkimusaineistona on suomalaisten ammattinäyttelijöiden kontrolloidussa testitilanteessa laadukkaasti tallennettu puhe. Siksi tulokset eivät ole suoraan yleistettävissä spontaanin puheen tulkintaan.

- - -

Diplomi-insinööri Eero Väyrynen väittelee Oulun yliopistossa 9.5.2014. Signaalinkäsittelyn alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Emotion recognition from speech using prosodic features (Emootiontunnistus puheen prosodisten piirteiden avulla). Vastaväittäjänä toimii professori Paavo Alku Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Tapio Seppänen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Eero Väyrynen

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
email: eero.vayrynen@ee.oulu.fi
040 828 9695

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0404-8

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs