Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Väitös Oulun ylioistossa: Arkkitehtuuri teollisuuden mukautuville tuotantojärjestelmille

Oulun yliopisto

Väitös Oulun ylioistossa: Arkkitehtuuri teollisuuden mukautuville tuotantojärjestelmille

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2014 klo 11:54
Julkaisija: Oulun yliopisto

Arkkitehtuuri teollisuuden mukautuville tuotantojärjestelmille

Viime vuosikymmeninä asiakkaiden ostokäyttäytyminen on muuttunut merkittävästi. Ennen asiakkaiden hintatietoisuus johti yhtenäisiin tuotteisiin, kun taas nykyään vaaditaan moninaisempia tuotteita ja muokattavuutta kohtuulliseen hintaan. Samaan aikaan odotetaan korkealaatuisia tuotteita ja nopeaa toimitusta.

Nämä seikat ovat aiheuttaneet tuotantoteollisuudelle uusia haasteita. Reagoidakseen nopeasti asiakkaiden vaatimuksiin tuotannonsuunnittelussa on alettu keskittymään korkealaatuisten tuotemuunnelmien määrän kasvattamiseen. Tämän vuoksi tarvitaan tuotantojärjestelmiä, jotka mahdollistavat nopean Ramp Up -prosessin, moneenmuuntuvan tuotannon ja nopean mukautuvuuden. Tätä aihetta on viime vuosina lähestytty esimerkiksi agentteihin perustuvien ja holonisten tuotantojärjestelmien kautta. Kuitenkin näihin tulevaisuuden haasteisiin pystytään vastaamaan vain kompleksisilla arkkitehtuureilla ja järjestelmän entiteeteille ominaisia ovat hyvin mukautuvat käyttäytymismallit. Näiden toteuttamiseen tarvitaan paljon työtä ja järjestelmillä on tapana käyttäytyä epä-deterministisesti. Lisäksi ylhäältä alas lähestymistapa johtaa usein tehtaan täydelliseen uudelleenorganisointiin, minkä vuoksi lähestymistapaa ei suosita oikeissa teollisuusympäristöissä.

Tämän väitöstyön tarkoituksena on kehittää mukautuville tuotantojärjestelmille arkkitehtuuri, joka mahdollistaa järjestelmien helpon käyttöönoton teollisuudessa. Arkkitehtuuri perustuu alhaalta ylös -lähestymistapaan ja sisältää uudenlaisen joustavan ja älykkään tuotantotilakomponentin, manufactronin. Arkkitehtuuri kattaa kaikki perinteisen tehdasorganisaation kerrokset keskittyen kuitenkin erityisesti tuotantotilojen organisointiin.

Lähestymistapa ja tulokset perustuvat Euroopan unionin XPRESS-tutkimusprojektiin. Projektissa tehtiin yhteistyötä kolmen suuren teollisuushaaran kanssa tarkoituksena löytää joustava tuotantojärjestelmäratkaisu tulevaisuutta varten. Arkkitehtuuria sovellettiin XPRESS-projektissa lentokone-, auto- ja elektoniikkateollisuuteen ja testit osoittivat lähestymistavan soveltuvuuden. Myös lähestymistavan sujuva integrointi olemassa oleviin teollisuusjärjestelmiin osoitettiin onnistuneesti.

- - -

Master of Science Michael Peschl väittelee Oulun yliopistossa 21.2.2014. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on An architecture for flexible manufacturing systems based on task-driven agents (Tehtäväohjattuihin agentteihin perustuva arkkitehtuuri mukautuvia tuotantojärjestelmiä varten). Vastaväittäjinä toimivat tohtori Philipp Dreiss (Xetics GmbH, Saksa) ja dosentti Niels Lohse (Loughborough University, UK) ja kustoksena professori Juha Röning. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Michael Peschl

Syntymäaika ja -paikka:
1967 Pforzheim, Saksa

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2011, FernUniversität in Hagen, Saksa

Nykyinen työpaikka:
Harms&Wende GmbH & Co. KG
+49 40 18051851

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 482 755

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0366-9

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs