Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Väitös: Ohjelmistoteollisuus siirtyy kohti jatkuvaa suunnittelua

Oulun yliopisto

Väitös: Ohjelmistoteollisuus siirtyy kohti jatkuvaa suunnittelua

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2016 klo 12:07
Julkaisija: Oulun yliopisto

Suunnittelu on nopeutunut huomattavasti viime vuosina ohjelmistoteollisuudessa. Suunnittelua ovat muuttaneet epävakaa toimintaympäristö, teknologioiden nopea kehittyminen, uudet tuotekehityskäytännöt ja lyhenevät tuotekehityssyklit.

Tässä väitöstutkimuksessa havaittiin, että suunnittelukäytännöt ovat muuttuneet niin laajuuden kuin aikataulun suhteen. Ketterässä ja kevyessä ohjelmistokehityksessä suunnittelu ei rajoitu enää pelkästään julkaisusuunnitteluun, vaan se nähdään laajemmasta näkökulmasta, johon sisältyvät myös strateginen ja taloussuunnittelu. Tutkimustulokset vahvistavat, että jatkuvan suunnittelun päätasot ovat strateginen, talous-, liiketoiminnan, tuote- ja julkaisusuunnittelu. Suunnittelun pääkierrokset toteutetaan viikoittain, neljännesvuosittain ja vuosittain. Pisimmän aikavälin suunnitelmat luodaan yleensä kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Lisäksi havaittiin, että tällä hetkellä tiekarttapohjaisen suunnittelun keskiö ohjelmistoyrityksissä on tuotesuunnittelu. Tiekarttapohjainen tuotesuunnittelu parantaa sekä strategian ja liiketoiminnan suunnittelua että ohjelmistotiimitason vaatimusten suunnittelua.

Tutkimus perustuu empiiriseen aineistoon siitä, kuinka isot kansainväliset ohjelmistoyritykset toteuttavat suunnittelua. Aineisto kerättiin tekemällä ensin alustava tiedonkeruu, joka koostui kyselytutkimuksesta ja teemahaastatteluista, ja toteuttamalla sen jälkeen monitapaustutkimus. Monitapaustutkimukseen osallistui kolme isoa kansainvälistä ohjelmistoyritystä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten suunnittelu on muuttunut ketterässä ja kevyessä ohjelmistokehityksessä tiekarttapohjaisesta suunnittelusta kohti jatkuvaa suunnittelua. Tiekarttapohjainen suunnittelu on lähestymistapa luoda ja päivittää tulevaisuuden suunnitelmia sekä hallita ja yhdistää yrityksen liiketoimintanäkymä ohjelmistokehitykseen. Sitä käytetään myös parantamaan näkyvyyttä eri suunnittelutasojen välillä. Jatkuva suunnittelu tarkoittaa suunnittelun toteuttamista tarpeen mukaan nopeissa rinnakkaisissa kierroksissa ennalta määritettyjen vaiheiden sijaan. Tiekarttapohjainen ja jatkuva suunnittelu eivät ole toisiaan pois sulkevia käytäntöjä, vaan kyse on siitä, miten ne toteutetaan ja kuinka pitkälle tulevaisuutta uskalletaan ennustaa.

- - -

Filosofian maisteri Tanja Suomalainen (os. Kynkäänniemi) väittelee Oulun yliopistossa 9.9.2016. Tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Changing the planning for agile and lean software development: From roadmapping to continuous planning (Suunnittelun muuttuminen ketterässä ja kevyessä ohjelmistokehityksessä: Tiekarttapohjaisesta suunnittelussa kohti jatkuvaa suunnittelua). Vastaväittäjänä toimii professori Hannu Jaakkola Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Jouni Similä Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT116 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Tanja Suomalainen (os. Kynkäänniemi)

Syntymäaika ja -paikka: 1981 Kiiminki

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2000, Kiimingin lukio

Nykyinen työpaikka:
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
040 5122 610

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytiede

Väittelijän yhteystiedot:
040 512 2610
tanja.suomalainen@vtt.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-951-38-8445-1

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 092

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs