Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Tutkimus: Älypuhelimet syrjäyttämässä tietokoneen vapaa-ajalla

Adage Oy

Tutkimus: Älypuhelimet syrjäyttämässä tietokoneen vapaa-ajalla

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2011 klo 11:08
Julkaisija: Adage Oy

Älypuhelin ja tietokone ovat saaneet yhä selkeämmät roolit käyttäjien arjessa. Tietokonetta tarvitaan edelleen työtehtäviin, sähköpostin kirjoittamiseen ja pankkipalveluihin. Lähes kaikki muu verkkotoiminta, kuten tiedonhaku, karttapalveluiden käyttö ja Facebook, hoidetaan yhä useammin älypuhelimella. Tämä ilmeni käytettävyystutkimuksia ja käyttöliittymäsuunnittelua tekevän Adagen tuoreessa tutkimuksessa, jossa suomalaisten älypuhelintottumuksia selvitettiin paneelikyselyllä ja haastatteluilla.

”Internetiä käytetään älypuhelimen myötä aiempaa enemmän, mutta tarkoitushakuisemmin ja lyhyempiä aikoja kerrallaan. Netin sattumanvarainen selaileminen ajan kuluksi on vähentynyt”, tutkimuksen tehnyt Adagen käytettävyysasiantuntija Liisa-Maija Keinänen kertoo.

Tutkimukseen haastatellut älypuhelimen käyttäjät kokevat verkkosivujen mobiiliversiot yleisesti kehnoiksi ja selaavat siksi puhelimillaan mieluummin normaaleja verkkosivuja. Sen sijaan uutissivustoja, verkkopankkia ja Facebookia käytetään mobiiliversioina. Wikipedian, Ilta-Sanomien, Iltalehden, Nordean ja Helsingin Sanomien mobiilisivut koetaan toimiviksi älypuhelimessa.

”Tämä on selkeä viesti verkkopalvelujen tarjoajille, jotka miettivät, tehdäänkö erikseen versiot tietokoneen suurelle näytölle, mobiiliselaimeen ja eri käyttöjärjestelmillä toimiviin älypuhelimiin. Mobiiliselaimelle räätälöity palvelu on usein pelkistetty ja riisuttu versio, mikä ärsyttää käyttäjiä. Älypuhelimen käyttäjät haluavat löytää samat palvelut samasta paikasta kuin täysimittaisessakin palvelussa. Lisäksi erilliset mobiiliversiot eivät ole kovin kestävä ratkaisu laitevalikoiman koko ajan muuttuessa”, Keinänen selittää.

Mobiiliselainversion ja täysimittaisen verkkoversion lisäksi älypuhelimella voi käyttää myös puhelimeen erikseen ladattavia palvelusovelluksia. Sovelluksia käytetään tutkimuksen mukaan rutiininomaisiin tarkistuksiin kuten sosiaaliseen mediaan, sähköpostiin ja uutisiin, sekä yksilöllisiin hyöty- ja hupitarkoituksiin, kuten karttoihin, peleihin ja urheilusuoritusten seuraamiseen. Puhelimen selain taas otetaan käyttöön, kun haetaan tietoa.

”Useimmat älypuhelimien käyttäjät suosivat puhelimeen ladattavia sovelluksia mobiiliselaimeen verrattuna. Yllättävää oli kuitenkin, että aktiivisessa käytössä on keskimäärin vain noin 5 sovellusta. Suurinta osaa verkkopalveluista käytetään siis selaimella”, Keinänen jatkaa.

Juuri kukaan tutkimukseen osallistuneista ei vaihtaisi enää takaisin peruspuhelimeen. Älypuhelinta ei niinkään koeta koukuttavaksi, vaan elämää helpottavaksi ja värittäväksi apulaiseksi.

”Melkein neljäsosa vastanneista kuitenkin kokee sähköpostin, uutisten tai sosiaalisen median lisääntyneen tarkistelun itseään häiritsevänä. He myös uskovat, että jatkuva puhelimeen vilkuilu häiritsee muita seurassa olevia. Siitä huolimatta vain harva ärsyyntyy muiden älypuhelintavoista”, Keinänen sanoo.

Adagen tutkimuksessa selvitettiin, kuinka älypuhelin on muuttanut internetin käyttöä yleensä, milloin käytössä on puhelimen verkkoselain ja milloin jokin sovellus ja mikä vaikuttaa sovellusten hankintaan. Lisäksi tutkittiin sitä, kuinka koukuttavaa älypuhelimen käyttö on. Tutkimukseen osallistui 301 suomalaista älypuhelimen käyttäjää.

Tutkimustiivistelmä on ladattavissa osoitteesta http://www.adage.fi/uploads/Adage_Web_and_Apps_Usage_on_Smartphones_14112011.pdf

Lisätietoja:
Raino Vastamäki
tutkimusjohtaja
puh. 0207 497 417
raino.vastamaki (at) adage.fi

Liisa-Maija Keinänen
käytettävyysasiantuntija
puh. 0207 497 435
liisa-maija.keinanen (at) adage.fi

Adage on käyttäjän paras ystävä. Käyttäjäkeskeisten suunnittelupalveluiden ja käytettävyystutkimusten tavoitteena on parantaa ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta. Tuotteiden ja palveluiden kehittäjät saavat Adagelta tutkittua tietoa todellisten käyttäjien tarpeista. Tutkimustiedon pohjalta Adage suunnittelee ratkaisuja, joiden intuitiivinen käyttö tuo kilpailuetua, lisää tuottavuutta ja parantaa kustannustehokkuutta. Adagen asiakkaita ovat sisäisille ja ulkoisille kohderyhmille suunnattuja verkkopalveluja kehittävät organisaatiot sekä muiden tietotekniikkaa hyödyntävien tuotteiden ja palvelujen tarjoajat. Adage on kansainvälisen International Usability Partners -yhteisön jäsen. Lisätietoa:www.adage.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs