Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Teknologiayritys Reaktor laukaisee Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin avaruuteen 2016

Reaktor

Teknologiayritys Reaktor laukaisee Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin avaruuteen 2016

Tiedote.
Julkaistu: 09.12.2015 klo 09:00
Julkaisija: Reaktor

Yrityksen tavoitteena on oppia enemmän satelliittien toiminnasta sekä käynnistää suomalainen ekosysteemi satelliittitoimintaa varten. Pitkällä aikavälillä hankkeen on tarkoitus tukea Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kunnianhimoista suunnitelmaa rakentaa tukikohta kuun pimeälle puolelle.

Teknologiayritys Reaktor on tänään ilmoittanut laukaisevansa Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin avaruuteen vuoden 2016 syksyllä. Satelliitti kantaa nimeä Reaktor Hello World.

Yritys pyrkii hankkeensa avulla oppimaan enemmän satelliittien toiminnasta sekä sen tarjoamista mahdollisuuksista.“Haluamme kehittää osaamistamme jatkuvasti eteenpäin. Tämä koskee ydinosaamisemme lisäksi myös tällaisia täysin uusia osa-alueita, joista meillä ei vielä ole paljoa tietoa. Ennen satelliittia olemme muun muassa panostaneet robotiikan, tekoälyn ja 3D-printtauksen sovellutuksien tutkimiseen”, kertoo Reaktorin avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen.

“Olemme aiemmin päässeet tutustumaan pilvien korkeuteen työskennellessämme yhdessä ilmailualan kanssa. Oman satelliitin hankkiminen ja sen laukaiseminen avaruuteen ovat luontevia seuraavia askeleita. Pystymme satelliitin avulla oppimaan enemmän avaruuden rajoitteista ja mahdollisuuksista.”

Liukkonen kertoo hankkeen pyrkivän myös suomalaisen ekosysteemin käynnistämiseen. Maailmassa on tällä hetkellä vain kaksi kaupallisessa toiminnassa olevaa testilaboratoriota, jotka keskittyvät nopeasti ja kustannustehokkaasti rakennettavien piensatelliittien testaamiseen. Suomessa Aalto-yliopistolla on kolmas laboratorio, jonka piensatelliittien valmistus- ja testauspalvelut tullaan avaamaan myös laajasti kaupalliseen käyttöön hankkeen yhteydessä toimintansa aloittavan spinoff-yrityksen avustuksella.

“Noin 50 prosenttia kaikista nanosatelliittihankkeista epäonnistuu, koska niiden laadunvarmistus- ja testauskäytännöt eivät ole vielä vakiintuneet. Tällaisen vartavasten piensatelliitteihin keskittyvän laboratorion saaminen Suomeen olisikin merkittävä kehitysaskel paitsi koko alan, mutta myös Suomen ekosysteemin kannalta.”

Tukikohta kuun pimeälle puolelle – Reaktor haluaa auttaa osaamisellaan

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n johtaja Johann-Dietrich Wörner toi toukokuussa julkisuuteen ajatuksen kansainvälisestä avaruusasemasta, joka sijaitsisi kuun maahan näkymättömällä puolella. Kyseinen avaruusasema voisi olla yksi mahdollinen korvaaja nykyiselle avaruusema ISS:lle, jonka avulla tehtävät operaatiot alkavat hiljalleen tulla päätökseensä. Tukikohdan rakentaminen voisi alkaa jo vuonna 2020.

Liukkonen kertoo tukikohdan rakentamisen vaativan runsaasti erilaista osaamista eri aloilta. Hän uskoo, että myös Reaktor voisi auttaa operaatiossa.

“Lähivuosina on nähtävissä uuden teknologian tuomia toimintamallin murroksia usealla liiketoiminta-alalla. Uudet teknologiset ratkaisut tulevat muuttamaan kokonaisia toimialoja. Tukikohta-hanke tulee tarvitsemaan tällaisia osa-alueita onnistuakseen. Hanke sitoisi tällaiset ‘disruptiot’ yhden katon alle”, Liukkonen selittää.

“Satelliittimme on luonnollisesti osa tätä pitkän aikavälin tavoitetta. Käytännössä haluamme olla eturintamassa näiden disruptiivisten teknologioiden kohdalla. Näin ollen meillä voisi tulevaisuudessa hyvinkin olla jotain annettavaa ESA:n kunnianhimoiseen hankkeeseen”, Liukkonen kertoo.

“Emme tietenkään pysty tekemään kaikkea yksin vaan haluamme saada myös muita toimijoita mukaan. Siksi haluammekin jakaa oppimaamme avoimesti niin satelliitin kuin laajemminkin avaruuden tiimoilta. Jaamme tietoa hankkeen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa”, hän jatkaa.

 

Lisätietoja:

Juha-Matti Liukkonen, Reaktor
Avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja
Puh.: +358 40 5280142
S-posti.: juha-matti.liukkonen@reaktor.com

Jani Hellström, Reaktor
Viestinnän asiantuntija
Puh.: +358 400 272 515
S-posti: jani.hellstrom@reaktor.com

Liitetiedostot

About Reaktor

Reaktor is a creative technology house. We construct exceptional digital services.

Digital growth is the key to staying ahead of the game. We’ll help you get to the top of the ladder and stay there. Our offices are located in New York, Helsinki and Tokyo. For more info on Reaktor, visit: www.reaktor.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs