Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Ohjelmistoyrityskartoitus: ohjelmistoala pyristelee hyvällä kasvulla yleistä taloustrendiä vastaan

Teknologiateollisuus ry

Ohjelmistoyrityskartoitus: ohjelmistoala pyristelee hyvällä kasvulla yleistä taloustrendiä vastaan

Tiedote.
Julkaistu: 11.06.2013 klo 11:32
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Suomalainen ohjelmisto- ja IT-palveluala kasvoi 5,8 prosenttia vuonna 2012. Kasvua vetivät erityisesti pienet ja keskisuuret ohjelmistoyritykset.

Suomen ohjelmistoalan pk-yritysten tilanne näyttää parantuneen edellisvuodesta, vaikka Nokian alihankkijoiden irtisanomiset painavat vielä kokonaiskasvua. Kasvua vetivät erityisesti muutamat menestyneet peliyritykset.

- Nokian vähentynyt alihankinta painoi tänäkin vuonna usean pörssiyhtiön liikevaihtoa ja tulosta alaspäin. Pienempien yritysten kohdalla vuosi 2012 oli kuitenkin selvästi positiivinen sekä kasvun että kannattavuuden parantuessa edellisvuodesta", Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkö Mikko Rönkkö sanoo.

Kansainvälistyminen vauhdissa, kokoa kaivattaisiin lisää

Kansainvälistymisessä saavutettiin vuoden 2012 kartoituksessa kaksi virstanpylvästä: Ensimmäistä kertaa kartoituksen historiassa yli puolella vastanneista yrityksistä oli kansainvälistä liiketoimintaa. Pelkästään kotimaassa toimivista yrityksistä yli puolet joko suunnitteli kansainvälistymistä tai oli aiemmin kokeillut sitä. Venäjä ja Itä-Eurooppa ohittivat ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan kansainvälistymiskohteena. Skandinavia ja Länsi-Eurooppa pysyivät selvällä marginaalilla yleisimpinä kohdemarkkinoina.

- Kansainvälistyminen on jo alallamme enemmän normi kuin poikkeus, mikä on tosi hieno juttu. Se kertoo siitä, että suomalainen ohjelmisto-osaaminen on ulkomailla kovaa valuuttaa, iloitsee Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Yksi alan haasteista on, että menestyksekkäästi aloittaneista pienistä yrityksistä tulee harvoin vakaasti kasvavia ja työllistäviä suuria yrityksiä. Viime vuosina ohjelmistoyrityksien määrä Helsingin pörssissä on jopa laskenut, vaikka alalle perustetaan uusia yhtiöitä entiseen tapaan.

Pk-yritykset työllistävät rakennemuutoksen keskellä

Ohjelmistoalan rakennemuutos on edelleen käynnissä: avoimien työpaikkojen määrä laski noin kolmestasadasta kahteensataan vuoden 2012 aikana. Määrä näyttää kuitenkin kääntyneen hienoiseen nousuun vuoden 2013 aikana. Pienet ja keskisuuret ohjelmistoyritykset rekrytoivat vuoden 2012 aikana noin 350 sellaista henkilöä, joiden edellinen työnantaja on ollut Nokia tai jokin sen alihankkijoista. Vuoden 2013 ensimmäinen puolikas on jatkunut vuoden 2012 tahdissa. 

- Vaikka palkattujen määrä kuvaa pk-yritysten positiivista virettä, IT-alan rakennemuutos on kertaluokkaa suurempi ilmiö. Alan työllisyysnäkymissä huolestuttavaa on muun muassa ohjelmistoalan diplomi-insinöörien työttömyyden nouseminen, kommentoi projektitutkija Juhana Peltonen Aalto-yliopistosta.

Pilvialustat ohittivat mobiilialustat

Yritysten ohjelmistokehitys on nopeasti siirtynyt hyödyntämään cloud computing -alustoja: 47 % ohjelmistoyrityksistä ilmoitti kehittävänsä ohjelmistoja, jotka hyödyntävät cloud computing -alustoja ainakin jossain määrin.

Suomalaiset ohjelmistoyritykset hyödyntävät pilvilaskentaa sekä olemassa olevan liiketoiminnan tehostamiseksi että uusien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

- Pilvipalveluiden ja erityisesti SaaS-palveluiden tuottaminen on kuitenkin varsin erilaista liiketoimintaa kuin perinteinen ohjelmistoliiketoiminta. Kyselyn tulosten perusteella herää kysymys siitä, ovatko kaikki kasvuhaluiset yritykset kykeneviä skaalaamaan liiketoimintaansa kansainväliseen kasvuun, kommentoi projektitutkija Eetu Luoma Jyväskylän yliopistosta.

Kysely osoittaa myös, että älypuhelinten ohjelmistokehittäjien suosiosta kilpailee tasaväkisesti kolme alustaa (suluissa osuus): Android (20 %), iOS (19 %) ja Windows Phone (15 %). Nokian aiemmin käyttämä Symbian on vajonnut alle viiteen prosenttiin.

Tietoa tutkimuksesta

Ohjelmistoyrityskartoitus tehtiin nyt 16. kerran. Tutkimuksen teki Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun Software Business Lab (SBL) yhteistyössä Kasvufoorumi 2013 -hankkeen kanssa.

Ohjelmistoliiketoiminta on liiketoimintaa, joka perustuu ohjelmistojen kehittämiseen tai omien ohjelmistotuotteiden myyntiin lisensseinä tai palveluina sekä kiinteästi näihin liittyviin muihin palveluihin. Ohjelmistoala on osa suurempaa IT-palvelualaa.

Kyselyyn vastasi 379 ohjelmistoliiketoimintaa harjoittavaa yritystä.

Lisätietoja:

tutkimuspäällikkö Mikko Rönkkö, Aalto-yliopisto, SBL , puh. 050-387 8155 tai mikko.ronkko@aalto.fi
tutkija Juhana Peltonen, Aalto-yliopisto, SBL, puh. 040 508 4020 tai juhana.peltonen@aalto.fi
tutkija Eetu Luoma, Jyväskylän yliopisto, puh. 040 805 4291 tai eetu.luoma@jyu.fi

johtaja Jukka Viitasaari, Teknologiateollisuus ry, puh. 040 823 5507 tai jukka.viitasaari@teknologiateollisuus.fi
toimitusjohtaja Rasmus Roiha, Ohjelmistoyrittäjät ry, puh. 040 018 0434 tai rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi

Suora linkki materiaaleihin:
http://www.softwareindustrysurvey.fi/SlidesFinland2013.pdf

Muuta tutkimukseen liittyvää tietoa:
http://www.softwareindustrysurvey.fi

 

Teknologiateollisuus vastaa 60 prosentista Suomen koko viennistä ja 80 prosentista Suomen koko elinkeinoelämän t&k-investoinneista. Toimiala työllistää suoraan 290 000 ihmistä, joista jokainen välillisesti muualla yhteiskunnassa ainakin 1,5 lisätyöpaikan verran.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs