Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Merivaara introducerar den senaste tekniken för integrerade operationssalar

Merivaara Oy

Merivaara introducerar den senaste tekniken för integrerade operationssalar

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.11.2013 kl. 08:00
Utgivare: Merivaara Oy

Finländska Merivaara lanserar en ny version av sitt system för effektiv integration av operationssalar, OpenOR™ over IP. Operationssalssystemet är det första i sitt slag som utnyttjar den senaste dataöverföringsteknologi som godkänts för medicinskt bruk. Den nya teknologin möjliggör bland annat överföring av högupplöst video utan tidsfördröjning. Den modulära uppbyggnaden och den öppna arkitekturen medför även kostnadsbesparingar för tjänsteleverantörer inom hälsovården. Helsingfors universitets centralsjukhus (HUCS) i Finland är en av de första användarna av det nya systemet.

Videoströmmar spelar numera en stor roll vid kirurgiska åtgärder. Det är därför viktigt att förmedla bilder med hög kvalitet till personalen i operationssalen eller till och med en konsulterande kirurg utanför operationssalen. Med hjälp av Merivaaras system kan den högupplösta videobilden föras över oförändrad och utan fördröjning, vilket bidrar till ökad patientsäkerhet. Systemet har även stöd för andra bildformat och funktioner som 3D, 4K och 8M respektive PiP och PaP. Med OpenORs intuitiva användargränssnitt kan operationsteamet administrera, redigera och spela in bild- och videomaterial från flera olika källor via en pekskärm samt konsultera och utbilda på distans i realtid.

Införandet av nya system kräver ofta stora investeringar, men tack vare den öppna arkitekturen kan OpenOR-systemet integreras med sjukhusets befintliga utrustning och datasystem, vilket minskar behovet av extra investeringar. Sjukhuset kan på så sätt välja den utrustning man vill ha och uppdatera sin utrustningspark steg för steg. Med det nya fiberbaserade systemet kan mobil screening- och endoskopiutrustning användas effektivare. Det blir lättare att flytta utrustning mellan salarna eftersom kablar och uttag alltid är desamma oavsett utrustning och det nya OpenOR over IP-programmet automatiskt identifierar den utrustning som ansluts.

”Användningen av högteknologisk utrustning i operationssalar växer i snabb takt. Integrering av bildhantering och den komplexa utrustningen hjälper operationsteamet att mer effektivt använda utrustningen men även sjukhusen att spara kostnader", berättar Pasi Kankaanpää, ansvarig chef för verksamhetsområdet INTEGRA.

Trots den allmänna ekonomiska situationen fortsätter den medicintekniska industrin att växa globalt. I Finland finns det många innovativa företag som genom att samarbeta med varandra eller med utländska aktörer, har all möjlighet att stärka sin ställning på den globala marknaden. Kankaanpää fortsätter:

”OpenOR är utvecklat i Finland. I den nya versionen använder vi oss även av vår utländska samarbetspartners teknologi och kan nu introducera det första operationssalssystemet på marknaden där både styrenheten för utrustningen och dataöverföringsteknologin är godkända för medicinsk användning.”

Det nya systemet tas snart i bruk vid Mejlans tornsjukhus, som tillhör HUCS. Det installeras gradvis i flera operationssalar under 2014 och 2015.

Den första versionen av OpenOR-systemet lanserades för ett år sedan. Systemet fick ett gott mottagande och används redan på ett antal sjukhus i Finland och utomlands. OpenOR-systemet är en del av Merivaaras INTEGRA-tjänster.

Det nya OpenOR over IP-systemet förevisas på Medica-mässan den 20 till 23 november i Düsseldorf, Tyskland.

Mer information:

Pasi Kankaanpää, chef för affärsområdet INTEGRA, Merivaara Oy
Tfn 0400 473 354, pasi.kankaanpaa@merivaara.com

Josefin Hoviniemi, chef för marknadsföring och produkthantering, Merivaara Oy
Tfn 040 680 3993, josefin.hoviniemi@merivaara.com

Merivaara Ab

Merivaara grundades 1901 och utvecklar och levererar ett brett sortiment av sjukhusutrustning, såsom operationsbord och operationssalsbelysning, undersökningsbord och bårar samt förlossnings- och patientsängar. Dessutom erbjuder vi integrerade operationssalssystem samt underhållstjänster som förlänger produkternas livslängd. Merivaaras produkter och lösningar är uppskattade för sin användarvänlighet, hållbarhet och ergonomiska design och används redan i över 120 länder. Merivaara har sammanlagt cirka 140 anställda i fyra länder. Företagets huvudkontor, tillverkning, produktutveckling och exportfunktioner finns i Lahtis. Dessutom har Merivaara dotterbolag som arbetar med försäljning och marknadsföring i Sverige och Norge samt en försäljningsorganisation i Ryssland. Läs mer på adressen www.merivaara.com.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs