Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Academica ja Helsingin Energia rakentavat jälleen uuden energiatehokkaan konesalin Helsinkiin – Päävuokralainen IT-jätti Atos panostaa Suomeen strategisena konesalimaana

Academica ja Helsingin Energia rakentavat jälleen uuden energiatehokkaan konesalin Helsinkiin – Päävuokralainen IT-jätti Atos panostaa Suomeen strategisena konesalimaana

Tiedote.
Julkaistu: 30.08.2012 klo 10:01
Julkaisija: Academica

Helsinkiin syntyy jälleen ekotehokas konesali, kun Academica rakentaa kolmannen colocation-kohteensa Viikinmäkeen Helsingin Energian uusiokäytettävään muuntamo- ja kaapelivarastoon. Konesalin jäähdyttämisestä syntyvä hukkalämpö jalostetaan laatutasoltaan Helsingin Energian kaukolämpöverkkoon sopivaksi ja käytetään helsinkiläisten kiinteistöjen ja käyttöveden lämmittämiseen. Viikinmäki on toimintamallillaan jatkoa Uspenskin katedraalin alla Katajanokalla ja Suvilahdessa toimiville konesaleille, joiden energiatehokkuus on maailman huippua. Ensimmäisenä kumppanina Viikinmäelle asettuu kansainvälinen IT-yhtiö Atos, joka oli investoinnillaan mukana mahdollistamassa myös Suvilahden rakentamista.

Kiinnostus Helsingin energiatehokkaisiin konesalipalveluihin on kasvamassa niin suureksi, että joulukuussa 2011 Suvilahden konesalin käyttöön vihkineet Academica, Atos ja Helsingin Energia ovat jo käynnistäneet uuden konesalihankkeen Viikinmäkeen. Academican uusi TIER3/TIER4-luokan konesali rakentuu Helsingin Energialta vuokrattuun 2900 neliön entiseen muuntamo- ja kaapelivarastoon, joka sijaitsee turvallisella kalliopohjalla. Alueelle on erityisen toimintavarmat energiayhteydet, sillä se sijaitsee neljän 110 kilovoltin sähkölinjan läheisyydessä.

”Suomi on suuressa nosteessa konesalimaana, ja Academica vastaa kiinnostukseen huippunykyaikaisilla ja -turvallisilla palveluilla, joita Uspenski, Suvilahti ja nyt myös Viikinmäki edustavat. Kotimaassa Academican salien kysyntää lisäävät aiemman laitesali-infrastruktuurin vanhanaikaisuus ja hajasijoittaminen, kun monet IT-toimijat ja mm. valtionhallinto konsolidoivat vanhoja tiensä päähän tulleita laitetilojaan”, kertoo Academican toimitusjohtaja Marko Vanninen.

Huipputeknologia ja loistosijainti vakuuttivat Atoksen

Viikinmäen ensimmäisen kansainvälisen asiakkaan Atoksen konesali valmistuu vuodenvaihteessa. Se on jatkoa Suvilahden konesalille, joka oli yhtiön globaalin pilvipalvelukeskuksen ensimmäinen vaihe Suomessa.

”Viikinmäen valmistumisen jälkeen meillä on Suomessa tarjolla vain vihreitä, energiatehokkaita konesalipalveluita. Suvilahti ja Viikinmäki muodostavat ns. kahdennetun konesalin ratkaisun eli ovat parina Atokselle yksi globaaleista konesali- ja pilvipalvelukeskuksistamme. Helsinki on valikoitunut Atoksen strategiseksi kohteeksi toimivan infrastruktuurinsa, suotuisan sijaintinsa ja kovan teknologiaosaamisensa ansiosta”, kertoo Suomen Atoksen ulkoistuspalveluista vastaava johtaja Tapio Koskinen.

Hukkalämpö jalostetaan hyötykäyttöön Helsingin Energian kaukolämpönä

Viikinmäen konesalissa toteutuu hajautettu, uusiutuvaa energiaa hyödyntävä lämmön hyötykäyttö. Academica rakentaa konesalin yhteyteen lämpöpumpun, jonka avulla konesalin jäähdyttämisestä syntyvää hukkalämpöä voidaan käyttää lämmitykseen paikan päällä tai siirtää Helsingin Energian kaukolämpöverkkoon lämmittämään helsinkiläisiä kiinteistöjä ja käyttövettä.

”Academica haluaa panostaa konesaliensa energiatehokkuuteen, ja me voimme tarjota heille siihen toimivan energiakumppanuuden. Viikinmäkeen syntyy älykäs energiajärjestelmä, jossa konesalitoiminnassa syntyvä lämpö jalostetaan hyödynnettäväksi kaukolämpönä. Jatkamme Academican kanssa kehitystyötä, jossa paikallisesti parhaimmat energiaratkaisut toteutetaan ekotehokkaimmalla mahdollisella tavalla, kertoo Helsingin Energian projektipäällikkö Juha Sipilä.

Viikinmäen faktat tiiviisti:

  • Academican kolmas TIER3/TIER4-luokan colocation-kohde, jossa IT-tilaa 2100 neliötä (modulaarista laajennusvaraa kuitenkin moninkertaiselle määrälle)
  • Ensimmäinen laitesali valmistuu kansainväliselle IT-talo Atokselle, joka on investoinnillaan mukana mahdollistamassa kohteen rakentamisen
  • Atoksen sali & pilvipalvelukeskus valmistuvat vuodenvaihteessa
  • Erinomainen sijainti 110 kilovoltin sähkölinjojen läheisyydessä nostaa toimintavarmuutta
  • Kokonaisenergiatehokkuus erinomainen: Helsingin Energian energiaratkaisun avulla hukkalämpö hyödynnetään kohteessa sekä syötetään lämpötilaltaan jalostettuna kaukolämpöverkkoon
  • Täydellä kapasiteetilla toimiessaan Viikinmäen konesalissa syntyy lämpömäärä, joka riittää noin 4 500 uuden 80 neliön kerrostaloasunnon lämmittämiseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen Helsingissä.
  • Academican, Atoksen ja Helsingin Energian yhteistyö Suvilahdessa palkittiin keväällä Vuoden ICT-hankkeena.

Lisätietoja:
Marko Vanninen, toimitusjohtaja, Academica, puh. 045 670 0222
Tapio Koskinen, johtaja, ulkoistuspalvelut, Atos, puh. 040 730 8347
Juha Sipilä, projektipäällikkö, Helsingin Energia puh. 040 334 6663

Academica Oy Suomen suurin riippumaton colocation-palveluntarjoaja. Palvelut tuotetaan maailman energiatehokkaimpina palkituilla, Helsingissä sijaitsevilla konesaleilla. Academica on myös täyden palvelun ICT-talo Academica Työympäristö™ -palvelukokonaisuudellaan. Yhtiön IT-liiketoiminta sai alkunsa vuonna 1985 ja yhtiö työllistää noin 60 ICT-ammattilaista Helsingissä. Academica Oy on kokonaan kotimaisessa omistuksessa. Lisätietoja osoitteessa www.academica.fi.

Atos on Euroopan johtava IT-palvelutalo. Yhtiön vuoden 2011 laskennallinen liikevaihto oli noin 8,5 miljardia euroa. Atoksella on maailmanlaajuisesti 74 000 työntekijää, joista yli 400 Suomessa ja Virossa. Suunnittelemme, toteutamme ja ylläpidämme liiketoimintakriittisiä IT-järjestelmiä maailmanlaajuisen palveluorganisaatiomme kautta. Meitä leimaa vahva toimialatuntemus sekä laatuun ja luotettavuuteen panostaminen. Liiketoimintamme perustuu syviin asiakassuhteisiin, jossa asiakas vie meitä ja me asiakasta eteenpäin. Atos tarjoaa kaikki IT-palvelut aina järjestelmien suunnittelusta niiden jatkuvaan ylläpitoon ja ulkoistamiseen. http://fi.atos.net

Helsingin Energia on yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä, joka myy
sähköenergiaa noin 400 000 asiakkaalle Suomessa ja kattaa kaukolämmöllä
yli 90 % pääkaupungin lämmitystarpeesta. Helsingin Energia tuottaa ja myy
kaukojäähdytystä, joka laajenee voimakkaasti Helsingin alueella. Helsingin
Energia kuuluu Helen-konserniin, jonka liikevaihto vuonna 2011 oli 876
miljoonaa euroa. Helsingin Energiassa työskenteli vuoden 2011 lopussa 1
206 henkilöä. www.helen.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs