Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » 45 prosenttia suomalaisista pienyrityksistä jättää sopimukset allekirjoittamatta

Adobe

45 prosenttia suomalaisista pienyrityksistä jättää sopimukset allekirjoittamatta

Tiedote.
Julkaistu: 07.06.2016 klo 09:45
Julkaisija: Adobe

Lehdistötiedote
7.6.2016

Lähes puolet suomalaisista pienyrityksistä tekee sopimukset asiakkaidensa ja alihankkijoidensa kanssa suullisesti tai sähköpostitse. Neljännes yrityksistä sanoo, ettei niillä ole allekirjoitettuja sopimuksia 80 - 100 prosentin kanssa asiakkaistaan. Nämä seikat käyvät ilmi Adoben teettämästä tuoreesta kyselystä,  joka kertoo Suomen varsin luottavaisesta yrityskulttuurista.

Sopimukset jäävät suomalaisissa pienyrityksissä usein tekemättä, kun ryhdytään yhteistyöhön uuden asiakkaan tai alihankkijan kanssa. Vahva luottamus on ominaista niin suomalaiselle kuin pohjoismaisellekin liike-elämälle.

Tämä käy ilmi Adoben YouGovilla teettämästä tuoreesta kyselystä, joka tehtiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa henkilöille, jotka vastaavat työssään asiakkaiden tai alihankkijoiden kanssa solmittavista sopimuksista. Kyselyn tulosten mukaan 45 prosenttia suomalaisyrityksistä työskentelee asiakkaiden tai alihankkijoiden kanssa ilman molempien osapuolten allekirjoittamaa sopimusta. Näistä yrityksistä 22 prosenttia jättää sopimuksen väliin yli 80 prosentin kanssa asiakkaistaan tai alihankkijoistaan ja jopa 24 prosenttia ei tee kirjallisia sopimuksia lainkaan.

”Olemme hyvin yllättyneitä siitä, miten moni suomalaisyritys jättää sopimukset tekemättä. Erityisesti siksi, että suomalaiset suhtautuvat yleensä ottaen varsin myönteisesti it-teknologiaan, ja nykyisin sopimukset on helppo tehdä täysin digitaalisesti vaikkapa älypuhelimella tai tabletilla”, sanoo Anne Andreasson, Adoben sähköisten allekirjoitusten ja sopimusten asiantuntija Pohjoismaissa.

”Rajat ylittävän digitaalisen kaupankäynnin yleistyessä voimme odottaa myös digitaalisen sopimisen yleistyvän. Se säästää aikaa ja varmistaa molempien osapuolten juridisen aseman siltä varalta, että toimituksessa tai palvelussa on epäselvyyksiä. Yritykset ottavat  huomattavan riskin luottamalla pelkkään suulliseen sopimukseen. Vaikka suullinen sopimus syntyy usein nopeammin, väärinkäsitysten riski on kuitenkin olemassa, ja jos jotain menee pieleen, laillinen vastuu on vaikea osoittaa”, hän jatkaa.

Pohjoismaissa vallitsee luottavainen kulttuuri

Kyselyn mukaan suomalaisessa ja pohjoismaisessa liike-elämässä vallitsee luottavainen yrityskulttuuri. 53 prosenttia niistä vastaajista, jotka kertovat etteivät aina tee sopimuksia, sanoi, ettei pidä sopimuksia tarpeellisina, koska luottaa asiakkaisiin tai alihankkijoihin. Sama trendi on havaittavissa muissa Pohjoismaissa: Ruotsissa saman syyn mainitsi 48 prosenttia niistä, jotka eivät aina tee sopimuksia. Norjassa vastaava prosenttiluku oli 40 ja Tanskassa 42.

Vaikka monet suomalaisyritykset eivät käytä kirjallisia sopimuksia säännönmukaisesti, ne sopivat kuitenkin tavalla tai toisella yhteistyöstä asiakkaiden ja alihankkijoiden kanssa. Kyselyn mukaan 37 prosenttia sopii suullisesti, ja yhdeksälle prosentille kädenpuristus riittää sopimuksen vahvistamiseksi. Yhdeksän prosenttia arvioi tilaukset tai ostot niin pieniksi, ettei sopimusta kannata tehdä.

Tietoa kyselystä

Kyselyn toteutti markkinatutkimusyritys YouGov. Verkkokysely toteutettiin 13.–20.5.2016 ja siihen osallistui 211 yli 18-vuotiasta suomalaista, jotka vastaavat jossain tai suuressa määrin asiakkaiden tai alihankkijoiden kanssa sopimisesta yrityksessään. Heistä 96 prosenttia edusti yrityksen ylintä johtoa. Vastaajat työskentelivät suurimmalta osin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Kaikkien Pohjoismaiden tasolla vastaajia oli yhteensä yli 2 000.

Adobe tarjoaa Document Cloudin kautta digitaalisen allekirjoituspalvelu Adobe Signin, jolla on yli 66 miljoonaa käyttäjää ja joka mahdollistaa dokumenttien allekirjoittamisen täysin digitaalisesti. Adobe Signia voi kokeilla 14 päivän ajan ilmaiseksi osoitteessa: https://acrobat.adobe.com/fi/fi/sign/free-trial-global.html.

Lisätietoja antavat:

Adobe Systems Nordic
Jes Schyum
+45 26 70 46 70
jes.schyum@adobe.com

Hill+Knowlton Strategies
Anitta Pirnes
+358 40 486 9436
anitta.pirnes@hkstrategies.com

Adobe Systems
Adobe muuttaa maailmaa digitaalisilla kokemuksilla. www.adobe.com/fi 

© 2016 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Adobe and the Adobe logo are either registered trademarks or trademarks of Adobe Systems Incorporated in the United States and/or other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs