Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » UEF: Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro konsertoi Euroradiossa

Valamon luostari

UEF: Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro konsertoi Euroradiossa

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2014 klo 14:05
Julkaisija: Valamon luostari

Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa toimiva Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro konsertoi sunnuntaina, helmikuun 16. päivänä 2014 Valamon kirkossa Heinävedellä.

Kuoro toteuttaa ortodoksisen osuuden Euroopan yleisradioliiton konserttisarjasta otsikolla ”Music of Medieval Rites”. Sarja käsittää eri kristillisten perinteiden sakraalimusiikkia eri puolilta Eurooppaa.  Suomen konsertti on rakennettu ehtoopalveluksen muotoon, ja se sisältää musiikkia, jotka on sävelletty yleisesti ehtoopalvelukseen ja erityisesti Jumalan Äidin kuolonuneen nukkumisen eli Uspenien muistolle. Ohjelmaan kuuluu bysanttilaisen musiikin osuus, jossa Helsingin bysanttilainen kuoro laulaa Jaakko Olkinuoran johdolla hänen suomeksi sovittamiaan bysanttilaisia sävelmiä.

Euroradion konsertti on samalla sekä ehyt liturginen kokonaisuus että katsaus ortodoksisen kirkkolaulun monenkirjavaan perinteeseen. Se alkaa oman aikamme suomalaisesta musiikista, etenee kohti vanhaa bysanttilaista perinnettä ja palaa vanhan slaavilaisen käytännön kautta takaisin tähän päivään. Samassa yhteydessä kuoro tekee maailmankantaesityksen brittisäveltäjä Ivan Moodyn sävellyksestä ”Aposticha”, joka perustuu Jumalan Äidin kuolonuneen nukkumisen virrelmästikiiroihin. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat muun muassa Timo Ruottinen, Mikko Sidoroff (FI) ja Tatjana Iashvili (UKR).

Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro on koko historiansa aikana kuulunut maamme ortodoksisten kuorojen eturiviin. Sen laulajat ovat suurimmaksi osaksi tulevia kirkon työntekijöitä. Kuoro on profiloitunut myös vahvasti aikamme ortodoksiseen musiikkiin, josta se on tehnyt yli 30 maailman- tai kotimaankantaesitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan se on kuitenkin tehnyt lukuisia produktioita eri aikakausien ortodoksisesta musiikista. 

Konsertti alkaa Valamon pääkirkossa sunnuntaina 16. helmikuuta klo 15.30. YLE Radio 1 taltioi konsertin, ja se lähetetään kuluvan vuoden aikana Euroradion konserttina.

 

Lisätietoja:

Kuoronjohtaja Petri Nykänen, 050 599 3515, petri.nykanen(at)uef.fi

Jaakko Olkinuora, jaakko.henrik.olkinuora(at)gmail.com

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs