Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » Specialmynt på två euro ges ut 18.2.2015. Jean Sibelius får även ett specialmynt på två euro

Suomen Rahapaja Oy

Specialmynt på två euro ges ut 18.2.2015. Jean Sibelius får även ett specialmynt på två euro

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.01.2015 kl. 09:03
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Det första specialmyntet på två euro år 2015 hedrar mästerkompositören Jean Sibelius. Specialmyntet ges ut den 18 februari och präglas i totalt 1 miljon exemplar.

År 2015 firas Jean Sibelius 150 år (1865–1957). Myntverket i Finland publicerar specialmyntet på två euro den 18 februari och även jubileumsmynt med Sibeliusmotiv i silver och guld den 30 januari. Jean Sibelius har tidigare hedrats med jubileumsmyntet Jean Sibelius och tonkonsten i silver och guld år 1999.

”Jean Sibelius är synnerligen viktig för oss finländare. Därför är det fint att han hedras med både ett jubileumsmynt och en specialtvåa i år”, säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Finlands nationalkompositör Jean Sibelius har skapat musik som berört finländare under olika tidsperioder och förmedlat den finländska nationalkänslan även utomlands. Jean Sibelius mest kända tonsättningar är Symfonierna 1–7, Finlandia, Valse triste, violinkonsert op. 47 d-moll samt Kullervo och Karelia-sviten som hämtar inspiration från folkdikterna i Kalevala.

Specialmynt på två euro är eftertraktade samlarmynt

Specialtvåans nationella sida illustrerar Ainolas stjärnhimmel och tallarna, som Sibelius ofta setts posera vid på fotografier. Nora Tapper har designat myntsidan som dedicerats till Sibelius. Specialmyntet har en likadan valörsida som nuvarande bruksmynt på två euro.

Jean Sibelius specialtvåa präglas i totalt 1 miljon exemplar, varav 11 000 som spegelblanka. Jubileumsmyntet kan köpas i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare. Specialmynten är giltiga betalningsmedel i alla euroländer.

”Specialmynt på två euro har präglats i Finland sedan år 2004. De har blivit eftertraktade samlarexemplar runtom i världen eftersom antalet mynt som ges ut är litet. Det är behändigast att skaffa ett polerat och spegelblankt specialmynt till samlingen via Myntverket i Finland eller hos mynthandlare”, säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Myntverket i Finland erbjuder specialmynt styckevis som spegelblanka i festförpackning (pris 24 €), i påsar med 10 nypräglade mynt i fabrikskvalitet (pris 41 €) och på rulle med 25 nypräglade specialmynt i fabrikskvalitet (pris 90 €). Förhandsförsäljningen av specialmyntet inleds i Myntverket i Finlands webbutik 4.2.2015.

Alla euroländer får ge ut två olika specialmynt per år. Planen är att ge ut två finländska specialmynt på två euro i Finland år 2015.

Närmare upplysningar:
Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare 
Myntverket i Finland
+358 400 660 5900
auli.mikkonen(a)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs