Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » Säveltäjien tuliaisina kantaesityksiä Oulunsalo Soissa

Oulunsalo Soi

Säveltäjien tuliaisina kantaesityksiä Oulunsalo Soissa

Tiedote.
Julkaistu: 01.08.2012 klo 13:00
Julkaisija: Oulunsalo Soi

Oulunsalo Soi – Oulun seudun XV musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Virpi Räisänen on ottanut tehtäväkseen muuttaa musiikinhistorian suuntaa. Hän aikoo tilata jokaiselle musiikkijuhlille teoksen laulajalle ja kamarimusiikkiyhtyeelle. Kamarimusiikkia, jossa laulaja on vertainen muusikko toisten joukossa, ei liikaa ole vielä sävelletty. ”Itse asiassa varsin vähän verrattuna esimerkiksi lied- tai oopperakirjallisuuteen”, toteaa Virpi Räisänen.

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla kuullaan tänä vuonna kaksi maailman kantaesitystä. Ohjelmistossa on ranskalaisen Colin Rochen (s. 1974) uudelle taiteelliselle johtajalle mezzosopraano Virpi Räisäselle omistettu teos Petites masses de cendres (Pieniä tuhkakasoja) ja fragmentti Lamento di Lusia kesäksi 2013 valmistuvasta Juha T. Koskisen pienoisoopperasta Lusia. Myös italialainen Nando Russo ja Harri Österman ovat festivaaleilla esittämässä omia sävellyksiään. 

 

Colin Roche

Paljon esiintyvä ja Keski-Eurooppaa kiertävä festivaalijohtaja Virpi Räisänen kertoi todella yllättyneensä kuullessaan ensi kertaa Rochen musiikkia. ”Sananmukaisesti suuni loksahti auki, niin erilaista ja upeaa Rochen minimalistinen musiikki on”, Räisänen kertoo. ”Rochen musiikki ei ole vain hienoa kuunneltavaa, vaan tietyissä meidänkin festivaalillamme kuultavissa teoksissa soittajan esitys lähestyy tanssin koreografiaa, jota on kiva seurata.”

Ranskalainen Colin Roche (s. 1974) opiskeli valtio-oppia, kunnes musiikkitieteen opinnot sekä Lyonin konservatoriossa että Rouenin yliopistossa veivät hänet mennessään. Vuonna 2002 hän voitti paikallisen Teoston erityispalkinnon muiden sävellyspalkintojen ohella. Roche on ollut tunnetun I’Itinéraire-musiikkikokoonpanon taiteellinen johtaja vuodesta 2011.

Useat eri kokoonpanot, kuten l’Ensemble intercontemporain, Multilatérale ja Le Nouvel Ensemble Moderne de Montréal, ovat esittäneet Rochen teoksia. Ranskassa hänen teoksiaan on soitettu useilla eri festivaaleilla ja konserttisaleissa, kuten Oulunsalo Soissa kuultava jousikvartetto Ground Zero (de mon écriture). Roche tekee myös paljon yhteistyötä videotaiteilijoiden kanssa. Hänen musiikkiaan on käytetty esimerkiksi Nicolas Giraudin elokuvassa “All Work” (2008).

Oulunsalo Soissa kuullaan maailmankantaesitys Rochen sävellyksestä mezzosopraanolle ja jousikvartetille Virpi Räisäsen ja Jousia-kvartetin tulkitsemana Hailuodossa sunnuntaina 5.8.

2. Ranskalainen Iltapäivä, la 4.8. klo 14, Terttu Jurvakaisen Galleria

Colin Roche (s. 1974): Erotique de l’allumette kontrabassosoolo oopperasta Le Bonnet de laine

Colin Roche (s. 1974): Le crie de l’etoffe – Dispositio viululle ja sellolle oopperasta Le Bonnet de laine

 

5. Ääripäiden manifesti, su 5.8. klo 15, Hailuodon kirkko

Colin Roche (s. 1974): Jousikvartetto nro 1 Ground Zero

Colin Roche (s. 1974): Petites masses de cendres – pieniä tuhkakasoja (KANTAESITYS)

 

Juha T. Koskinen

Juha T. Koskinen (s. 1972) astui säveltaiteen parnassolle poikkeuksellisen nuorena. Hänen ensimmäisiä teoksiaan esitettiin radiossa hänen ollessaan 16-vuotias ja orkesterisäveltäjän hän teki debyyttinsä 23-vuotiaana. Yli kaksikymmentävuotisen uransa aikana Juha T. Koskinen on säveltänyt viisi oopperaa, orkesteriteoksia sekä runsaasti kamarimusiikkia.

Juha T. Koskisen tähänastinen tuotanto käsittää viiden oopperan lisäksi, orkesteriteoksia sekä runsaasti kamarimusiikkia.

Koskisen Lamento di Lusia on kurkistus kesän 2013 Oulunsalo Soi -festivaalille, jonne Koskinen säveltää pienoisoopperan Utajärven Ahmaksen kylässä eläneestä runonlausujaparantajanaisesta Lusia Rusintytär Korhosesta, joka tuomittiin 1680 Oulun käräjäoikeudessa noituudesta. Lusian surullisen karmiva tarina saa vuoden päästä ensiesityksensä autenttisilla tapahtumapaikoilla sekä Ahmaksen Kalevalaisessa Perinnekylässä että Oulussa. Koskisen teos esitetään musiikkijuhlien päätöskonsertissa Kiimingissa 7.8.

Koskisen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt myös opintojaan Lyonin konservatoriossa Philippe Manouryn oppilaana. Koskiselle tärkeä opettaja on ollut myös Kaija Saariaho.

Koskisen musiikkia on esitetty eri festivaaleilla Euroopassa ja Japanissa. Hänen kamariyhtyeelle kirjoittamalle Sogni di Dante –teokselle myönnettiin vuonna 2004 japanilaisen Takefu-festivaalin kansainvälinen sävellyspalkinto. Lisäksi festivaali tilasi Koskiselta uuden teoksen seuraavalle vuodelle, ja näin syntyi ranskalaisen Diotima-kvartetin kantaesittämä jousikvartetto nro 1 (2005).

11. Kirkastettu Yö, ti 7.8. klo 20, Kiimingin seurakuntakeskus

Juha T. Koskinen: Lamento di Lusia fragmentti pienoisoopperasta Lusia (KANTAESITYS)

 

Nando Russo

Juuri La Scala –oopperan orkesterin äänenjohtajaksi valittu, italialainen säveltäjä, lyömäsoittaja ja patarumpali Nando Russo (s. 1976) on esiintynyt lukuisten eurooppalaisten orkestereiden ja yhtyeiden solistina. Hollannissa työskennellyt ja pitkään vaikuttanut Russo on soittajauransa lisäksi aktiivinen säveltäjä, jonka teoksia ovat tilanneet useat merkittävät sooloartistit, yhtyeet ja orkesterit. Hänen sävellyksiinsä lukeutuu mm. Mediterranea (2007) tilausteos Alankomaiden kamariorkesterille, “Meeting Point” tilausteos Alankomaiden Radiolle ja “Contacts” tilausteos Hollannin kansallisbaletille. Hänen musiikkiaan on myös esitetty mm.  Johannesburgissa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen avajaisissa.

3. Ilta Italiassa, la 4.8. klo 18, Lumijoen kirkko

Nando Russo: Olos (2011)


11. Kirkastettu Yö, ti 7.8. klo 20, Kiimingin seurakuntakeskus

Nando Russo: Contacts tanssijalle ja ensemblelle, yhteistyössä tanssija Pirjo Yli-Maunulan kanssa


Harri Österman

Harri Österman (s. 1964) aloitti sello-opintonsa  5-vuotiaana Lahden musiikkiopistossa. 1985 hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Seppo Kimasen ja Heikki Rautasalon oppilaana sekä 1988–1990 Länsi-Berliinissä.

Österman on Kuhmon Virtuoosit -kamariorkesterin perustajajäsen. Hän on toiminut Sibelius-Akatemian kamariorkesterin soolosellistinä, Lahden kaupunginorkesterissa ja Savonlinnan orkesterin soolosellistinä. Oulu Sinfonian selloryhmässä hän on soittanut vuodesta 1991 alkaen. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona ja omin konsertein Suomen useissa Euroopan maissa sekä useiden suomalaisten orkesterien solistina. Harri Östermanin sävellyksiä soolosellolle ja kahdelle sellolle sekä lauluja pianon, viulun ja sellon säestyksellä on esitetty mm. Sibelius-Akatemian ja Oulu Sinfonian konserttisarjoissa, Tampere Biennalessa sekä Korsholman musiikkijuhlilla.

Östermanin perustama jousikvartetti Oulukvartetti konsertoi säännöllisesti musiikkifestivaaleilla ja Oulu Sinfonian konserttisarjassa.

4. Uusklassismin eleganssia, su 5.8. klo 13, Hailuodon nuorisoseura

Harri Österman (s. 1964): Liturgy (2009) (Östermanin teos Liturgy kahdelle sellolle kuullaan säveltäjän itsensä tulkitsemana sellisti Timo-Veikko Valveen kanssa.)

 

 

 

 

 

Liitetiedostot

Lisätiedot ja taiteilijoiden haastattelupyynnöt: Tuottaja Jenny Kilponen, jenny@oulunjuhlaviikot.fi, 044 333 5581

Oulunsalo soi - Oulun seudun XV musiikkijuhlat järjestetään 3.-7. elokuuta Oulun seudulla. Festivaalin uusi taiteellinen johtaja on mezzosopraano Virpi Räisänen. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti. Oulunsalo Soi on osa Oulun juhlaviikkoja ja Finland Festivalsin jäsen.

www.oulunsalosoi.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs