Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » Oulu Sinfonian uusi harppu vihitään käyttöön visuaalisesti näyttävässä konsertissa

Oulu Sinfonia

Oulu Sinfonian uusi harppu vihitään käyttöön visuaalisesti näyttävässä konsertissa

Tiedote.
Julkaistu: 19.09.2016 klo 11:21
Julkaisija: Oulu Sinfonia

Torstaina 22.9. klo 19 Madetojan salissa Oulu Sinfonian konsertissa kuullaan teoksia vahvoista naisista. Konsertin aloittaa kiinalaisen säveltäjämestari Tan Dunin teos Nu Shu: The Secret Songs of Women. Tan Dun on Kiinan kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä ja hän mm. voitti Oscarin tekemästään musiikista elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Oulussa kuultava harppukonsertto perustuu Kiinassa 1200-luvulla syntyneeseen äidiltä tyttärille suullisena perimätietona siirtyneeseen salaiseen kieleen, jonka kautta naiset ovat ilmaisseet tunteitaan laulaen aina näihin päiviin saakka. Tan Dun tutki kieltä intensiivisesti useiden vuosien ajan ja sävelsi konserttonsa ääninäytteiden ympärille – konsertin keskiössä ovatkin autenttisia laulunäytteitä sisältävät lyhytelokuvat, jotka heijastetaan Madetojan salin screeneille. Visuaalisesti näyttävän Secret Songs of Women -teoksen solistina soittaa harpisti Anni Kuusimäki.

Konsertin jälkipuoliskolla on luvassa Tuhannen ja yhden yön tarinoihin pohjautuva Rimsky-Korsakovin Scheherazade. Tarinan mukaan kuningas oli saanut selville ensimmäisen vaimonsa olleen uskoton. Vihoissaan hän mestautti vaimonsa ja päätti ottaa joka päivä uuden vaimon ja mestauttaa heidät aina seuraavana aamuna välttyäkseen sydänsuruilta. Lopulta tuli Scheherazaden vuoro. Älykäs nainen alkoi kertoa kuninkaalle kiehtovia tarinoita lopettaen ne jännittävään kohtaan kesken juuri aamunkoitteessa. Niinpä kuninkaan piti säästää Scheherazaden henki kuullakseen tarinan seuraavana iltana loppuun. Tuhannen yön jälkeen Scheherazade totesi kuninkaalle, ettei hänellä ollut enempää tarinoita, mutta siihen mennessä kuningas oli rakastunut vaimoonsa ja oppinut luottamaan häneen. Scheherazadesta tuli kuningatar ja tarinalla oli onnellinen loppu, mutta sävellyksestä käy ilmi, että kyse on elämästä ja kuolemasta. Konsertin johtaa Oulu Sinfoniassa säännöllisesti vieraileva brittikapellimestari Leo McFall.

Konsertin jälkeen harpisti Anni Kuusimäki on haastattelussa ravintola Preludissa. Hän kertoo sekä Oulu Sinfonian uudesta harpusta että Tan Dunin teoksesta, jonka solistina hän toimi myös Helsingin Juhlaviikoilla kesällä 2015.

Liitetiedostot

Oulu Sinfonia on Pohjois-Suomen ainoa ja EU-alueen pohjoisin sinfoniaorkesteri. Orkesterissa soittaa 61 ammattimuusikkoa ja ylikapellimestarina on vuodesta 2013 alkaen toiminut useissa kapellimestarikilpailuissa palkittu Johannes Gustavsson, jonka sopimus jatkuu aina kesään 2018 saakka. Gustavsson pitää erityisen tärkeänä tuoda esiin pohjoismaista musiikkia, minkä lisäksi Oulu Sinfonian ohjelmistossa on säännöllisesti tarjolla myös laaja kattaus eri aikakausien orkesterimusiikkia, lastenkonsertteja, oopperaa ja viihdettä. 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs