Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » NAINEN ON VALTTIA? Suomalaisen elokuvan studiokauden naistekijät ja heidän perintönsä, yleisölle avoin seminaari Orionissa 7.11.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

NAINEN ON VALTTIA? Suomalaisen elokuvan studiokauden naistekijät ja heidän perintönsä, yleisölle avoin seminaari Orionissa 7.11.

Tiedote.
Julkaistu: 29.10.2015 klo 17:00
Julkaisija: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Miksi suomalaisessa elokuvahistoriassa on niin vähän naistekijöitä? Naisen asema elokuvateollisuudessa puhuttaa jälleen niin meillä kuin maailmalla. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlistaa suomalaisen elokuvan studiokauden naisohjaajia ja -käsikirjoittajia seminaarissa lauantaina 7.11.2015 elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15). Vapaa pääsy.

Suomalaisen elokuvan historiaa kerrottaessa naiset jäävät tekijöinä usein varjoon, mutta itse asiassa heidän panoksensa on ollut olennainen jo studiokauden kulta-aikana 1930–50-luvuilla. Yhteistyössä Women in Film & Television Finland ry:n kanssa järjestettävässä seminaarissa kuullaan tutkijapuheenvuoroja. Varhaisten naistekijöiden perintöä pohtivat myös nykyajan elokuvantekijät, minkä kautta keskustelu linkittyy 2000-luvun suomalaiseen elokuvaan. Keskusteluun kannustavan seminaarin ohjelmassa on myös kaksi paneelia.

Seminaarin rinnalla KAVIn elokuvateatteri Orionissa pyörii 23.12. asti sarja Kotimaisen kultakauden naistekijät. Seminaari saa nimensä näyttelijänä parhaiten tunnetun Ansa Ikosen ainoasta ohjaustyöstä vuodelta 1944 (esitys to 5.11.) Ikosenkin työssään kohtaamien vaikeuksien vuoksi lisäämme perään kysymysmerkin.

Ohjelma:

Klo 11–13.15
Outi Hupaniittu
(tutkija): Näkyvät ja näkymättömät – naisia suomalaisella elokuva-alalla
Raija Talvio (tutkija, käsikirjoittaja, leikkaaja): Naiset elokuvakäsikirjoittajina kultakaudella
Tarja Savolainen (tutkija): Mirjami Kuosmanen ja Valkoinen peura

Paneeli- ja yleisökeskustelu, panelisteina Hupaniittu, Talvio, Savolainen sekä tutkija Juha
Seitajärvi
(KAVI). Moderaattoreina toimivat Anna Möttölä ja Riikka Pennanen (KAVI).

Klo 13.15 Lounastauko

Klo 14
Haastateltavana ohjaaja-käsikirjoittaja Ulrika Bengts (Iris, Lärjungen), ruotsiksi haastattelee dokumenttiohjaaja Henrietta Clayhills.

Klo 14.30
Paneeli- ja yleisökeskustelu, mukana mm. ohjaaja-näyttelijä Mari Rantasila (Risto Räppääjä), ohjaaja-käsikirjoittaja Reetta Aalto (Pillua aloittelijoille), ohjaaja Saara Saarela (Väärät juuret), leikkaaja Tuula Mehtonen (Talvivaaran miehet) ja ohjaaja Inari Niemi (Kesäkaverit). Keskustelua moderoi Elokuvakontaktin toiminnanjohtaja Elina Rislakki.

Klo 15.50-16.30
Jaana Nikula
(Regina Linnanheimon elämänkerran kirjoittaja): Vapaus vai vankila – Rikollinen nainen avioliiton kuvauksena

Seminaarissa esitetään Ranskan elokuva-arkistosta keväällä löytynyt ja KAVIn restauroima katkelma Teuvo Tulion kadonneeksi luullusta draamasta Nuorena nukkunut (1937), pääosassa Regina Linnanheimo.

Klo 17
Elokuva: Rikollinen nainen (1952), ohj. Teuvo Tulio, käsikirjoitus Regina Linnanheimo, 110 min. Liput 6,50 / 5 € Orionin kassalta ja KAVIn verkkokaupasta.

Lisätietoja:
Hilla Okkonen
viestintäassistentti
hilla.okkonen@kavi.fi
0295 338 041

https://kavi.fi/fi/elokuva/1560381-seminaari-nainen-valttia

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jonka tehtäviä ovat elokuvien sekä radio- ja televisio-ohjelmien säilyttäminen ja niihin liittyvä tutkimus, audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs