Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » Musta komedia Täti ja minä nähdään kaikissa Lapin kunnissa

Rovaniemen Teatteri

Musta komedia Täti ja minä nähdään kaikissa Lapin kunnissa

Tiedote.
Julkaistu: 05.09.2016 klo 09:16
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Rovaniemen Teatteri tuottaa vinttinäyttämölleen ja Lapin kiertueelle mustan komedian Täti ja minä, joka saa ensi-iltansa 14. syyskuuta Lappia-talossa. Lokakuun 24. esitys lähtee kiertueelle alkaen Kolarista ja kattaen kaikki Lapin kunnat. Näytelmän käsikirjoitus on kanadalaisen Morris Panychin, ohjaus Eljas Liinamaan sekä lavastus- ja pukusuunnittelu Sanna Halmeen. Rooleissa nähdään Pirjo Leppänen ja Kari Koivukangas.

Täti ja minä sijoittuu ullakkohuoneeseen, iäkkään naisen kotiin. Hänen hiljaiselonsa on katkennut, kun nelikymppinen mies on parkkeerannut hänen asuntoonsa sukulaisen ja saattohoitajan oikeudella. Mies pitää tekoaan jalona, mutta se jää vaille vastakaikua tädin kieltäydyttyä yhteistyöstä. Vierailu venyy ja kahden ihmisen väliin alkaa kehittyä yhteishenkeä.

Täti ja minän valmistuminen toteuttaa Eljas Liinamaan, samoin kuin näyttelijöidensä pitkäaikaisen toiveen. 
- Olemme Pirjo Leppäsen ja Kari Koivukankaan kanssa tahoillamme pitkään miettineet Täti ja minän tekemistä. Minulle se sulkee ympyrän yli kymmenen vuoden takaa. Työskentelin Täti ja minän kantaesityksessä Helsingin kaupunginteatterissa ja mietin, että olisi kiva tehdä esitys Pirjon kanssa. Näytelmä on hyvin iso sysäys siihen, että hain teatterikorkeakouluun ja alalle, Eljas Linnamaa taustoittaa.

Eljas Liinamaalle Rovaniemen Teatteri on työympäristönä tuttu huhtikuulta 2016, jolloin hän oli toinen ohjaajista Iso Kiltti Jätti -näytelmässä. Täti ja minä on hänen esikoisohjauksensa Rovaniemelle. Liinamaa on lähtöisin Helsingistä ja valmistunut ohjaajaksi Taideyliopiston teatterikorkeakoulusta. Puolitoista vuotta sitten hän sai puhelun Rovaniemen Teatterin johtajalta Kari Väänäseltä. 
- Minulla on hirveän vähän periaatteita elämässä mutta, jos Kari Väänänen soittaa ja kysyy, tuletko pohjoiseen ohjaamaan, pitää sanoa joo.

Liinamaa pitää Täti ja minä -näytelmää onnistuneena kuvana tämän päivän Suomesta, jossa osa väestöstä asuu syrjäseuduilla kaupunkimaisen palveluverkon ulottumattomissa. 
- On hienoa, että esitys toteutuu pohjoisessa. Kanadalainen näytelmäteksti sopii tänne. Meillä on paljon samaa, on pitkät etäisyydet ja ihmiset sinnittelevät kaukana ruuhka-Suomesta ja metropoleista. He joutuvat perustelemaan asumistaan syrjäkylällä, koska se ei ole yhteiskunnalle tehokasta. Näytelmässä on viistoa huumoria, joka ymmärtää mittakaavan. Se nauraa lempeästi ihmisen pienuudelle universumissa sekä ihmisen yrityksille hallita elämää ja kuolemaa. 

Täti ja minä -näytelmän lavastus ja puvut ovat freelance-lavastaja Sanna Halmeen, joka on lavastus- ja kuvataiteiden maisteri Aalto-yliopistosta ja vierailee suunnittelijana Rovaniemen Teatterissa. Hän ja ohjaaja Liinamaa ovat olleet yhtä mieltä mustan komedian luonteesta ja visuaalisuuden viitteellisyydestä. 
- Kun Eljas kertoi mahdollisuudesta tulla Rovaniemelle, olin tietysti saman tien mukana. Teksti on hauskan synkkä, siinä on tosi hersyviä juttuja. Se tuo kipeitä asioita esiin huumorin kautta. Pyrin lavastuksella ilmentämään olennaista tarinasta. Tässä esimerkiksi yksinäisyyttä kuvaa hylätty ullakkohuone. Halusimme tehdä siitä enemmän mielentilallisen kuin konkreettisen paikan, selventää Sanna Halme.

Rovaniemen Teatteri vie Täti ja minä -näytelmän Lapin kiertueelle, joka alkaa 24. lokakuuta Kolarista. Sen mukana Lapin kunnissa vierailee lapsille ja nuorille suunnattu työpajamuotoinen esitys Teatterin seitsemän ihmettä. Teatteri tarjoaa esityksiin liittyen yleisötyötä, esimerkiksi tehtäväpaketteja, jotka ovat ladattavissa verkkosivuilta rovaniementeatteri.fi.


Tekijätietoja
Käsikirjoitus: Morris Panych
Ohjaus: Eljas Liinamaa
Rooleissa: Kari Koivukangas ja Pirjo Leppänen
Lavastus ja pukusuunnittelu: Sanna Halme
Valo- ja äänisuunnittelu: Miksa Koponen
Videot: Sanna Halme ja Miksa Koponen
Tekniikka: Sami Saari
Lavasteiden valmistus: Rovaniemen Teatterin lavastamo
Pukujen valmistus: Rovaniemen Teatterin puvusto
Tarpeisto: Anitta Vierelä
Valokuvat: Jouni Porsanger
Graafinen suunnittelu: Mainostoimisto Puisto

 

Täti ja minä nähdään Lapissa talvella 2016:
ma 24.10. klo 19 Kolari*
ti 25.10. klo 19 Pello*
ke 26.10. klo 19 Ylitornio*
to 27.10. klo 19 Tornio
ti 1.11. klo 19 Kemijärvi*
ke 2.11. klo 19 Pelkosenniemi*
to 3.11. klo 19 Sodankylä*
ma 14.11. klo 19 Muonio*
ke 16.11. klo 19 Hetta
to 17.11. klo 19 Kilpisjärvi
ma 28.11. klo 19 Posio*
ti 29.11. klo 19 Ranua*
ke 30.11. klo 19 Simo
to 1.12. klo 19 Keminmaa
ke 7.12. klo 19 Salla*
to 8.12. klo 19 Savukoski*

Liput ovat Lapin Alueteatteriyhdistyksen jäsenkunnissa* aikuisille 17 €, opiskelijoille 10 €, muualla 20 / 12 €.
Lipunmyynti on avoinna tunnin ajan ennen näytösten alkua esityspaikoilla.

 

Lisätiedot markkinoija Kati Kuha, 040 7686672, kati.kuha@rovaniemi.fi ja tuottaja Kirsi Jääskö, kirsi-inari.jaasko@rovaniemi.fi, 0400 974702.
Oheiset kuvat on ottanut Jouni Porsanger. Niissä minän roolissa on Kari Koivukangas ja tätinä Pirjo Leppänen. 

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan reilut 200 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. 

Rovaniemen Teatterin koti on Alvar Aallon Lappia-talo. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs