Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » KUTSU Minun elämäni: Singin' in the rain – vanhemman herran viimeiset vaiheet

Arktinen Banaani

KUTSU Minun elämäni: Singin' in the rain – vanhemman herran viimeiset vaiheet

Kutsu.
Julkaistu: 09.12.2015 klo 09:15
Julkaisija: Arktinen Banaani

 

Teoksen julkistaminen Arktisen Banaanin tiloissa (Annankatu 16 E, sisäpihan rapusta hissillä 5. kerrokseen) ti 15.12. klo 14.00-15.30, minkä jälkeen iltapäivä jatkuu kustantamon 20-vuotisjuhlaglögeillä. Ilmoittautumiset tilaisuuteen pe 11.12. mennessä: harto.pasonen@sarjakuva.com

 

Timo ”Timppa” Mäkelän (s. 1951) Minun elämäni on tärkeä ja erikoislaatuinen osa sarjakuvan historiaa: vuonna 2001 Helsingin Sanomissa käynnistynyt julkaisu jatkui viime vuodet Suomen Kuvalehdessä. Sarja ilmestyi myös Kansan Uutiset – Viikkolehdessä yli kymmenen vuoden ajan. Sarjan ikä, vaikka sille julkaisuvuosia kertyikin, ei sinänsä ole korkeimmasta päästä, mutta sankarin ikävuodet seniorikansalaisen näkökulmineen tekevät Minun elämästäni poikkeuksellisen.

Nyt on kuitenkin eräs pitkä tarina kokonaan kerrottu. Minun elämäni -sarjan viimeinen strippi julkaistiin Suomen Kuvalehdessä vuoden 2014 lopussa. Mäkelä itse toteaa, että työ tuli valmiiksi, ideat oli käyty läpi, eivätkä uudet julkaisutarjouksetkaan enää olisi houkutelleet jatkamaan sarjaa. Nyt nuo viimeiset valitut yli 80 kolmerivistä strippiä on edeltäjänsä tapaan sidottu yksiin, vanhaa valokuva-albumia jäljitteleviin kansiin Minun elämäni – Singin' in the rain -teokseen. 

Koko sarjan julkaisuhistorian ajan Mäkelä paitsi ideoi ja piirsi, myös väritti jokaisen suurikokoisen originaalin vesivärein turvautumatta tietokonetekniikkaan. Tälle työtavalle sarjassa esiintyvä ”vanhempi herra” – muuta nimeä hänellä ei ole – antaa varmastikin arvoa. Alunperin sarjan idea syntyi silloisen viisikymppisen piirtäjän ajatuksissa hänen kuvitellessaan, millaista olisi seurailla itseään noin kymmenen vuotta vanhempaa herrasmiestä heille molemmille rakkaaksi käyneen Helsingin kaduilla ja puistoissa. Ajatus toimi ja sai vuosien kuluessa yhä suurempaa arvostusta niin iäkkäämmän kuin myös nuoremman, taidokasta ja syvälle ihmisyyteen pureutuvaa sarjakuvaa lukevan yleisön parissa.

Sarjan päättävässä albumissa vanhempi herra palaa usein nuoruusmuistoihinsa, mutta hänessä on paitsi muistojen kautta syntyvää mietteliäisyyttä, myös nuoruusvuosiensa riehakas kipinä tallella. Siksi hän ei pelkää tulevaa, vaan suhtautuu siihen avoimin ja uteliain mielin.

Timppa itse toteaa mieluisen urakkansa jälkeen: – Minulle itselleni tämän sarjakuvan kanssa eletyt vuodet ovat olleet kuin tutkimusmatka tai pyhiinvaellus, sellainen josta sarjan päähenkilö sanoo: ”Kerran elämässä kannattaisi tehdä pitkä matka, niin pitkä että se vertautuisi matkaan syntymästä kuolemaan, niin että kun tulisi perille olisi paitsi väsynyt, vähän paremmin selvillä elämän olemuksesta.”

 

Timo Mäkelä

Minun elämäni – Singin’ in the rain

ISBN 978-952-270-232-6

96 s. Arktinen Banaani 2015.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Timo Mäkelä, puh. 0400 440 599, timppavmakela@gmail.com

Arvostelukappaleet: Arktinen Banaani, myynti@sarjakuva.com, puh. 050 441 6251

Liitetiedostot

 

20-vuotisjuhlaansa viettävä Arktinen Banaani tunnetaan erityisesti sarjakuvajulkaisuistaan, joiden vahvinta kotimaista kärkeä edustavat B. Virtanen, Fingerpori ja Kamala luonto. Sarjakuvakirjoja yritys on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Viime vuosina kustannustoiminta on laajentunut myös tieto- ja kaunokirjallisuuteen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs