Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Musiikki ja viihde » Harmoniset suhteet. Izumi Tateno -reliefin julkistaminen Oulunsalo-talolla 6.8.2013

Oulunsalo Soi

Harmoniset suhteet. Izumi Tateno -reliefin julkistaminen Oulunsalo-talolla 6.8.2013

Tiedote.
Julkaistu: 06.08.2013 klo 14:30
Julkaisija: Oulunsalo Soi

Izumi Tateno konsertoi Oulunsalo-talolla tiistaina 6.8. klo 14.30. Tilaisuudessa julkistetaan arkkitehti Ilpo Väisäsen suunnittelema reliefi. Konsertti on osa Oulunsalo Soi - Oulun seudun XVI musiikkijuhlia.

Julkistamispuhe. Kulttuuri-instituutin johtaja Markku Seppänen

"Arvoisa pianotaiteilija Izumi Tateno ja Marja – puoliso, taideteoksen suunnittelija Ilpo Väisänen puolisoineen, arvoisat kutsuvieraat, hyvät naiset ja herrat, tervetuloa tähän reliefin julkistamistilaisuuteen!

Musiikki liittyy monin sitein elämäämme. Sillä on suuri voima. Musiikilla on mahdollista ilmaista ja herättää tunteita, muistikuvia ja unelmia tavalla, johon ei ehkä muutoin kyetä. Musiikki on emotionaalista puhetta ja sellainen kieli, jolla voi kommunikoida yli kaikkien rajojen. Musiikki yhdistää ihmisiä.

Musiikkijuhlien ensimmäinen kymmenvuotistaival

Oulunsalo Soi musiikkijuhlat aloitettiin 16 vuotta sitten. Ensimmäiset kontaktit taiteellisen johtajamme Izumi Tatenoon meillä oli jo edellisenä vuonna hänen pitäessään täällä konserttikeskuksen välityksellä koulukonsertteja. Ihmettelimme silloin, miten niin suuren luokan taiteilija on täällä esiintymässä lapsille varsin vaatimattomissa konserttipaikoissa. Koulukonserttien jälkeen tutustuimme ja katselimme hetken Oulunsalon rakennettua ja muuta ympäristöä. Joitakin kuukausia vierailun jälkeen rohkenimme esittää yhteistyötä klassisen musiikin tapahtuman järjestämiseksi. Saimme iloksemme joidenkin aikojen päästä Izumilta myönteisen vastauksen ja päätimme tapaamisesta. Ehkä jo ensi tapaamisissa löysimme jonkin yhteisen sävelen, joka oli jäänyt alitajuntaamme.

Aluksi kulttuuritapahtuman nimenä oli Veistossonaatti. Musiikin lisäksi mukana oli toinenkin taideala, kuvataide. Ajattelimme taidealojen rikastuttavan toisiaan. Myöhemmin musiikkijuhla eriytyi omaksi juhlakseen.  Musiikkijuhlille on kuitenkin valittu aina vuoden kuvataiteilija, kuvataiteilijan töitä on esillä näilläkin juhlilla. Musiikkijuhlan nimeksi valittiin Oulunsalo Soi, joka tuntui japanilaissyntyisestä taiteellisesta johtajastakin hyvin sointuisalta: Oulunsalo Soi. Musiikkijuhlat on ollut alusta saakka koko Oulun seudun juhla. Konsertteja on pidetty eri kuntien monissa mielenkiintoisissa paikoissa. Parhaimmillaan konsertteja on ollut juhlien aikana jopa 30.

Izumi Tatenon kymmenvuotiskausi päättyi v. 2007, jolloin vietettiin Oulunsalo Soin 10-vuotisjuhlia täällä Oulunsalo - talolla. Juhlassa esitimme järjestävän Oulunsalon kunnan puolesta yhteisen ajatuksemme seuraavasti: ”Kiitoksena ja lahjana tulemme huomioimaan Izumi Tatenon nimen ja hänen työnsä Oulunsalon ja Oulun seudun kulttuurielämän kehittämisessä.” Nyt on tullut aika vihdoin täyttää lupauksemme. Päätös tästä muistamisesta tehtiin viime vuonna yhdessä oulunsalolaisten päättäjien ja taidehankinnasta vastaavien kanssa.

Meitä on täällä lukuisia jo ensimmäisen taiteellisen johtajamme aikana juhlilla vierailleita, järjestelyvastuussa olevia ja päättäjiä.  Monet hyvät muistot palautuvat mieleemme Izumin ollessa nyt paikan päällä. Lämmöllä muistamme juhlilla vierailleita ihmisiä, lukuisia musiikista nauttivia tavallisia japanilaisia, huippumuusikoita ja muita eri puolelta maailmaa saapuneita taiteilijoita ja vieraita.  Japanin suurlähettiläätkin osallistuivat useina vuosina juhlillemme. Lämpimästi on jäänyt mieleen jo edesmennyt Izumin äiti, joka jaksoi tulla kaukaa Japanista musiikkijuhlille vielä yli 90 vuoden ikäisenä.

Minkä jäljen musiikkijuhlat ovat jättäneet? Päällimmäisenä mieleemme oli jäänyt tasokkaiden esitysten rinnalla juhlan tunnelma ja henki sekä taiteilijoiden, yleisön ja järjestäjien ystävyys. Izumi Tateno and his friends.

Izumi Tatenon taiteilijapersoonasta

On sanottu, että esiintyvä muusikko on puhtaimmillaan palvelutehtävässä, jossa musiikin rikkaus ja sen suloiset tunteet tuodaan säveltäjän paperilta musiikillisen sielun kautta kuulijoiden koettavaksi. Tämä määritelmä sopii mielestäni täydellisesti Izumi Tatenoon. Esille on päässyt itse musiikki. Izumin persoona puhuu musiikin kautta. Musiikin maailma on enemmän kuin ääni. Siinä on jotakin ylimaallista niin kuin luonnossa ja hiljaisuudessa.

Izumi Tatenoa on aiheesta kutsuttu musiikin suurlähettilääksi, joka on vienyt musiikin eri maihin rakentaen ystävyyssuhteita. Hän on pitänyt yli 50 v kestäneen uransa aikana lähes 3500 konserttia ja äänittänyt yli 100 cd: tä. Työstään hänet on palkittu mm. Japanin keisarin myöntämällä kunniamerkillä Order of the Rising Sun ja Japanin arvostetuimmalla Tounen General musiikkipalkinnolla. Täällä Oulunsalossa Oulunsalo Soi – musiikkijuhlillamme Sibelius – seura luovutti 4.8.2006 hänelle Sibelius –mitalin. Izumi on tullut tunnetuksi suomalaisen musiikin esittäjänä, monipuolisena musiikkivaikuttajana, Japanin Sibelius-seuran perustajajäsenenä ja sen pitkäaikaisena puheenjohtajana. Tatenoa arvostetaan myös ahkerana kirjoittajana ja nuottijulkaisujen toimittajana.

Vaikea sairauskohtaus v.2002 oli lopettaa Izumin pianistiuran. Mutta kun Janne -poika toi flyygelin päälle Frank Bridgen kolme improvisaatiota vasemmalle kädelle, Izumi kertoi: ”Silloin minussa alkoi virrata niin kuin vesi jääpeitteen alta. Olin ollut kuin jäässä, kaikki oli kuollut. Mutta musiikki puhui ja minä tunsin taas olevani elossa!”

Izumi Tatenon työ jatkuu tänään intensiivisenä, vaikka hän täyttää marraskuussa 77 vuotta. Se on ikä, joka nauttii Japanissa suurta arvostusta. Parhaillaan Tokiossa on menossa v.2012 aloitettu Izumi Tateno festivaali, 16 konsertin sarja, joissa kaikissa on eri ohjelmisto. Festivaali huipentuu 10. marraskuuta syntymäpäivänä pidettävään konserttiin, jossa on mukana kamariorkesteri La Tempesta. Izumille on sävelletty 40 soolopianoteosta ja 4. hänelle omistettu pianokonsertto on parhaillaan valmistumassa. Helsingin Yliopiston juhlasalissa järjestetään Izumin vuosipäivän kunniaksi 15.8 juhlakonsertti.

Ajankohta tämän reliefin julkistamiseksi nyt 6.8 tuntuu erityisen sopivalta.

Reliefin julkistaminen

Julkistamme nyt taideteoksen, joka muistuttaa ensimmäisen taiteellisen johtajamme Izumi Tatenon työstä.  Musiikkijuhlista on kehittynyt ehkä merkittävin pohjoisen Suomen klassisen musiikin kulttuuritapahtuma.

Reliefi on arkkitehti-taiteilija Ilpo Väisäsen valmistama taideteos ”Harmoniset suhteet. Izumi Tateno.” – Väisänen toteaa, että harmonisia suhteita esiintyy kaikkialla luonnossa ja taiteessa, erityisesti musiikissa. Ihmisten välisissä suhteissa ne ovat kaikkein merkityksellisimmät. - Taiteilijan oivaltama aihe on hyvin osuva kun ajattelemme Izumi Tatenoa, hänen uraa ja toimintaansa.  Arkkitehti Ilpo Väisänen on myös tämän toimivan monitoimitalon, Oulunsalo – talon suunnittelija ja mm. Oulun koulun arkkitehtuuria edustavan kunnantalomme yksi suunnittelijoista. Oulunsalo - taloon toiminut alusta saakka Oulunsalo Soi musiikkijuhlien keskuspaikkana ja monialaisena kulttuuri- ja koulutuskeskuksena.

Taideteos on valmistettu Tornion terästehtaalla peilikiillotetusta teräksestä ja on Oulunsalon viime vuoden taidehankinta.

Tällä reliefillä kunnioitamme tänä juhlavuonna Izumi Tatenon elämäntyötä.

Esitän Kulttuuri – instituutin puolesta Izumille Tatenolle sydämelliset kiitoksemme Oulunsalossa ja Oulun seudulla tehdystä työstä. Kiitollisena muistamme myös Marja Tatenon panosta musiikkijuhlillamme.

Parhaimmat kiitokset esitän arkkitehti - taiteilija Ilpo Väisäselle hienosta teoksesta. Olet todennut reliefiä suunnitellessasi, että kuuleminen ja kuunteleminen on ihmisen sosiaalisin aisti. Sen kautta voimme päästä henkiseen yhteyteen. Musiikki on näin koko ihmiskuntaa yhdistävä voima.

Kiitän myös taideteoksen valmistanutta Tornion terästehdasta ja toteutukseen osallistuneita tekijöitä.

Lopuksi haluan toivottaa Kulttuuri-instituutin puolesta parasta menestystä Oulunsalo Soi musiikkijuhlille ja sen nykyiselle taiteelliselle johtajalle Virpi Räisäselle."

 

 

 

Oulunsalo Soi - Oulun seudun musiikkijuhlien järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti ja festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva OuMuska ry. Oulunsalo Soi on Finland Festivalsin jäsen ja osa Oulun juhlaviikot -tapahtumaverkostoa. 

Lisätiedot ja taiteilijan haastettalupyynnöt: Oulunsalon Kulttuuri-instituutin johtaja Markku Seppänen, 050 388 6980, markku.seppanen@ouka.fi / Jenny Kilponen, 044 333 5581, jenny@oulunsalosoi.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs