Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO päättää tulevan toimintansa linjoista, ministeri Koskinen johtaa Suomen valtuuskuntaa

Maa- ja metsätalousministeriö

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO päättää tulevan toimintansa linjoista, ministeri Koskinen johtaa Suomen valtuuskuntaa

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2013 klo 14:12
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen johtaa Suomen valtuuskuntaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) yleiskokouksessa Roomassa 15.–22.6.2013. FAO:n sääntömääräinen yleiskokous pidetään joka toinen vuosi ja siellä päätetään mm. järjestön budjetista ja työohjelmasta seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

FAO on läpikäynyt viime vuosina koko YK -järjestelmän laajimman uudistusprosessin, joka on saatu pääosin päätökseen. Vuoden 2012 alussa aloittanut brasilialainen pääjohtaja José Graziano da Silva on lisäksi käynnistänyt uuden strategisen ajatteluprosessin ja esittänyt järjestön strategisten tavoitteiden uudistamista koskevat suunnitelmat.

Jäsenmaat eivät ole vielä päässeet yksimielisyyteen FAO:n esittämästä budjetista. Esitys (1.055,2 milj. USD) sisältää 1 % korotusehdotuksen sekä 5,4 % kulujen kasvua. Budjettineuvottelujen odotetaan jatkuvan koko kokousviikon.

Yleiskokous nimittää myös edustajat FAO:n hallintoneuvostoon. Pohjoismaat ovat perinteisesti pitäneet hallussaan yhtä kiertävää paikkaa hallintoneuvostossa. Tällä hetkellä paikkaa pitää Tanska ja vuonna 2014 olisi Islannin vuoro. Paikkajakoa Euroopan alueryhmän kesken ei ole kuitenkaan saatu sovittua. Islannin pääsy hallintoneuvostoon saattaa mahdollisen äänestyksen myötä olla vaakalaudalla. Tällä voi olla kohtalokkaita seurauksia pohjoismaisen paikan säilyttämisen suhteen tulevaisuudessa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo yleiskokouspuheenvuorossaan painottaa uusiutuvien luonnonvarojen, erityisesti metsien, merkitystä taistelussa nälkää ja ruokaturvattomuutta vastaan sekä toimeentulon lähteenä. Suomella on pitkä ja hyvin toimiva perinne metsäyhteistyöstä FAO:n kanssa. Lisäksi myös naisten rooli maailman ruuantuottajina sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset maailman ruokaturvaan ovat Koskisen puheenvuoron aiheita. Vielä tällä hetkellä nälän perimmäisenä syynä on köyhyys, mutta tulevaisuudessa se voi olla puute käytettävissä olevista luonnonvaroista.

Ministeri Koskisella on myös kahdenkeskinen tapaaminen FAO:n pääjohtajan kanssa. Lisäksi hän tapaa mm. Venäjän varamaatalousministerin, Georgian maatalousministerin sekä Kyproksen kollegansa. Ministeri Koskinen osallistuu lisäksi paavin vastaanotolle Vatikaanissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi, puh. +358 40 746 5802
neuvotteleva virkamies Anna Santala, puh. +358 40 827 4007


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs