Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Yhteistyö, hyväkuntoiset tiestöt ja koulutus parantaisivat yritysten toimintamahdollisuuksia

Oulun ammattikorkeakoulu

Yhteistyö, hyväkuntoiset tiestöt ja koulutus parantaisivat yritysten toimintamahdollisuuksia

Tiedote.
Julkaistu: 31.01.2012 klo 09:10
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun maaseutualueiden ja Yli-Iin metsää ja puuta hyödyntäville yrityksille vuonna 2011 tehdyn selvityksen mukaan yritysten toimintamahdollisuuksia parantaisivat muun muassa yritysyhteistyö, tiestöjen kunnostus, koulutus, parempi työvoiman saatavuus ja retkeilyreittien ja -kohteiden kunnostus. Metsää ja puuta hyödyntävien yritysten tärkeimpiä kehittämistarpeita olivat toiminnan tehostaminen, yritystoiminnan suunnittelu ja käytännön toteutus sekä tietotekniikkaosaaminen. Myös useiden yritysten maksuvalmius ja talouden vakauttaminen, yrittäjän oma ammattitaito sekä markkinointi vaativat kehittämistä.

Lähes puolet (45 %) kyselyn vastauksista on ylikiiminkiläisiltä toimijoilta. Alueen metsää ja puuta hyödyntävät yritykset ovat usein pienehköjä, joko pelkän yrittäjän tai 1–4 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Yritysten nykyiset asiakkaat ovat selvästi merkittävin markkinointikanava, mutta myös henkilökohtainen markkinointi ja omat Internet-sivustot ovat alueen yrityksille merkittäviä.

Haittaa tai häiriötä muutamien alan yritysten toiminnalle aiheuttavat muun muassa Natura- ja suojelualueet, moottorikelkoilla ja mönkijöillä ajo sekä hirvituhot. Vapaammaksi haluttiin luonnossa liikkumista ja leiriytymistä, kotitarvehakkuita, kelkkailua ja kalastusta. Koulutuksen osalta yrityksillä oli eniten tarvetta tietotekniikkakoulutukselle, kirjanpito-ohjelmien käyttökoulutukselle sekä talousneuvontakoulutukselle. Kyselyyn vastasi sekä nuoria että vanhempia yrittäjiä. Sukupolvenvaihdos tuleekin seuraavan kymmenen vuoden sisällä ajankohtaiseksi 40 prosentilla yrityksistä.

Kyselytutkimuksena tehty selvitys on osa Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) Luonnonvara-alan yksikössä tehtyä opinnäytetyötä. Työn tilaaja on Suomen metsäkeskuksen Pohjois-Pohjanmaan alueyksikön (entinen Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus) Innometsähanke, joka työstää selvitysalueelle myös seudullista metsäohjelmaa. Kyselyyn vastasi 33 alueen metsää ja/tai puuta hyödyntävää yritystä, yhdistystä tai seuraa, ja kyselyn vastausprosentti oli noin 50 prosenttia. Maaseutualueille tyypilliset yritykset, kuten puunkorjuu-, metsänhoito-, maaseutumatkailu- ja metsätaloutta palvelevan toiminnan yritykset vastasivat kyselyyn hyvin.

Lisätietoja

Niina Kupsala, agrologiopiskelija, 040 844 9167, niina.kupsala@hotmail.fi

Veijo Leiviskä, projektipäällikkö (Innometsähanke), 040 744 6356, veijo.leiviska@metsakeskus.fi

 

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs