Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Väitös: Demografian ja ilmastoon sopeutumisen vaikutus kahden lähisukuisen mäntylajin ekologisessa erilaistumisessa

Oulun yliopisto

Väitös: Demografian ja ilmastoon sopeutumisen vaikutus kahden lähisukuisen mäntylajin ekologisessa erilaistumisessa

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 12:48
Julkaisija: Oulun yliopisto

Uudet lajit kehittyvät luonnon valinnan ja muiden evoluutiovoimien yhteisvaikutuksessa. Lajiutumisen mekanismit ovat vielä vaillinaisesti tunnetut ja avoimiin kysymyksiin voidaan saada vastauksia genetiikan menetelmillä. Havupuut ovat kehittyneet noin 300 miljoonaa vuotta sitten, ja entiset lajit ovat jakautuneet uusiksi jatkuvasti. Kun sukupolvenväli on usein jopa 30 vuotta, lajien erilaistuminen kestää pitkään. Niinpä lähisukuiset havupuulajit ovat oivaa aineistoa lajiutumistutkimukselle.

Väitöstyössä tutkittiin kahden Kaakkois-Kiinassa esiintyvät lähisukuisen mäntylajin, Kiinan punamännyn (Pinus massoniana)  ja lähilajin (Pinus hwangshanensis)  lajiutumista sekvensoimalla niiden geenejä. Nämä lajit esiintyvät vuoristossa, usein samoilla alueilla, mutta niin että Kiinan punamänty esiintyy alempana rinteellä kuin toinen laji.

Tutkimus osoitti että luonnon valinta kummassakin lajissa on johtanut populaatioiden erilaistumiseen sellaisissa geeneissä, joiden arvioidaan liittyvän ilmastoon sopeutumiseen (esim. kylmänkestävyys). Osin valinta on näissä lajeissa vaikuttanut eri geeneihin. Erilaistava valinta on osaltaan johtanut lajien välisen geenivaihdon vähenemiseen, kuten Charles Darwin aikanaan oletti tapahtuvan. Työssä on selvitetty myös näiden lajien populaatioiden historiallista kehitystä. Kiinan punamänty on saattanut esiintyä pitkään nykyisillä asuinsijoillaan, kun taas lähilaji on pitkän aikavälin ilmaston muuttuessa luultavasti levinnyt nykyisille alueille. 

Työn tulokset liittyvät yleiseen lajiutumiseen liittyvän molekyylievoluution ymmärtämiseen. Niillä on myös käyttöä ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta ja metsänjalostuksessa.

- - -

Master in Science Yongfeng Zhou väittelee Oulun yliopistossa 5.12.2014. Evoluution ja genetiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Demographic history and climatic adaptation in ecological divergence between two closely related parapatric pine species (Demografian ja ilmastoon sopeutumisen vaikutus kahden lähisukuisen mäntylajin ekologisessa erilaistumisessa). Vastaväittäjänä toimii tohtori Rémy Petit (French National Institute for Agricultural Research (INRA), Ranska) ja kustoksena professori Outi Savolainen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master in Science Yongfeng Zhou

Syntymäaika ja -paikka:
1984 Gujiazhang, Kiina

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1999, Huachiyizhong, Kiina

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, biologian laitos
040 241 9426

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, biologian laitos
0294 481 524

Väittelijän yhteystiedot:
zhouyongfeng2010@gmail.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0676-9

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs