Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Tavoitteet korkealla metsäenergian hyödyntämisessä

Miktech Oy

Tavoitteet korkealla metsäenergian hyödyntämisessä

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2011 klo 16:00
Julkaisija: Miktech Oy


Mikkelissä kesäkuun puolivälissä järjestettyjen Itä-Suomen Bioenergiapäivien ensimmäinen päivä tarjosi laajan tietopaketin metsäbioenergian nykytilanteesta ja alan uudesta teknologiasta.

Ensimmäisen päivän alustuksissa kuultiin muun muassa metsäbioenergian käytön lisäämisen kansallisista ja EU-tason tavoitteista ja niiden merkityksestä käytännössä. Kansallisena tavoitteena on yli kaksinkertaistaa metsähakkeen käyttö nykytasosta vuoteen 2020.

Uusista teknologista ratkaisuista metsäbiomassan jalostukseen kertoi johtaja Risto Hämäläinen Metso Power Oy:stä. Metso Power on yksi maailman johtavista ympäristöystävällisten poltto- ja talteenottoratkaisujen toimittajista, ja kestävä kehitys sekä ympäristöliiketoiminnan kasvattaminen ovat Metson keskeisiä strategisia teemoja.

Yrityksen bioenergiaratkaisut pohjautuvat teknologian ja palvelujen yhdistelmään, jonka avulla biomassasta, kierrätysmateriaaleista ja jätteestä tuotetaan bioenergiaa maksimihyötysuhteella.

Metson myymien bioenergiakattiloiden kokonaiskapasiteetti vastaa tällä hetkellä noin kuutta keskikokoista ydinreaktoria. Metso Power kehittää myös aktiivisesti uusia innovaatioita energiantuotantoon, ja ratkaisuja etsitään tällä hetkellä muun muassa kierrätyspolttoaineista sekä biokaasusta, biohiilestä ja bioöljystä.

Eurooppalaisen näkökulman metsäbioenergian hyödyntämiseen toi hollantilaisen Topell Energy –yhtiön kehitysjohtaja Robin Post van der Burg. Hänen yrityksensä tarjoaa ratkaisuja biomassan torrefiointiin eli ns. biohiilipellettien tuottamiseen, joka mahdollistaa kivihiilen osittaisen korvaamisen uusiutuvalla bioenergialla.

Toimitusjohtaja Mauri Laitinen Fibrocom Oy:stä esitteli yrityksensä kehittämän, ontelokomposiittiteknologiaan perustuvan kevyen mutta lujan siirtokontin, jolla energiapuuta voidaan kuljettaa sekä junassa, autolla ja vaikka proomulla. Metsäbioenergian käytön lisääntyessä myös kuljetusmatkat kasvavat ja tavaran siirtymisen helppous korostuu. Metsäyhtiöt, energialaitokset ja kuljetusyrittäjät ovatkin olleet kiinnostuneita Fibrocomin kehittämästä kontista ja Laitinen uskoo sen olevan yksi yrityksensä tulevista kärkituotteista.

Fibrocomin siirtokonttijärjestelmälle myönnettiin kesäkuun alussa Energiapuuska-palkinto, joka oli osa Tekesin Puuska – puutuote- ja energiapuualan aktivointihanketta vuosille 2010–2013. Hankkeen tavoitteena on haastaa energiapuualan toimijoita yhteistyöhön ja kehittämään ratkaisuja energiapuun toimitusvarmuuden parantamiseen ja kustannustehokkaaseen hankintaan.

Seminaarin oheisnäyttelyssä oli myös esillä muuta uutta teknologiaa, kuten Saimatec Engineering Oy:n biomassan kuivuri, Inray Oy:n polttoaineen laadun seurantajärjestelmä ja MHG Systems Oy:n toiminnanohjausjärjestelmä.

Järjestyksessään viidennet Itä-Suomen bioenergiapäivät järjestettiin tänä vuonna Etelä-Savossa ja Mikkelissä pääosin juuri Mäntyharjun loma-asuntomessujen eko- ja energiatehokkuus teeman takia.

Itä-Suomen bioenergiapäivät on Itä-Suomen maakuntaliittojen bioenergiayhteistyön vuosittainen päätapahtuma.  Järjestelyistä on vastannut Miktech Oy Mikkelin ammattikorkeakoulun tilauksesta. 

Ensimmäisen päivän puheenjohtajana toimi Etelä-Savon Energian toimitusjohtaja Erkki Karppanen.

Lisätietoja: kehityspäällikkö Mika Muinonen, puh. 440 361 604, mika.muinonen(at)miktech.fi, www.miktech.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs