Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Suomalaisesta puusta kehitetään kangasta

Miktech Oy

Suomalaisesta puusta kehitetään kangasta

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2010 klo 15:12
Julkaisija: Miktech Oy


Miten puusta saadaan kangasta, joka soveltuu upeimpiinkin muotiluomuksiin? Suomalais-englantilainen muotisuunnittelija Catharina Eden päätti ottaa selvää. Tämän tuloksena Lahden ammattikorkeakoulu, Miktech Oy, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu ja Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri ovat aloittaneet työn, jossa selvitetään, miten puusta kehitetään ja tuotetaan kestäviä, ympäristöystävällisiä kankaita.

- On oikeastaan ihme, ettei suomalaisesta puusta ole tehty aikaisemmin kangasta: esimerkiksi Egyptissä on tehty puunomaisista kasveista jo vuosituhansia sitten kangasta, Catharina Eden kertoo.

Aiheesta on jo tehty esiselvitystyö, joka paljastaa puun käytön suuret mahdollisuudet ja sen, että teknologia puukuidun käsittelylle voisi olla jo olemassa.

- Ajatus puukankaasta ei ole täysin tuulesta temmattua, vaan se pitäisi olla mahdollista toteuttaa. Paljon oudommistakin materiaaleista on tehty kangasta, esimerkiksi maidosta tai ravunkuorista, joten miksei puusta, Eden toteaa.

Seuraavaksi puukankaan kehittämiseen etsitään rahoitusta: esiselvityksessä mukana olleet tahot ovat kiinnostuneita viemään ajatusta pidemmälle. Tutkimuksen kohteena tulee olemaan se, miten puusta saadaan kestävää ja kimmoisaa kuitua ja millä menetelmillä puukuidusta voidaan valmistaa kangasta. Sen jälkeen kuidusta kankaan valmistaminen on suhteellisen helppoa.

- Viimeinen askel on todennäköisesti helpoin: kankaiden tuotantolaitoksia löytyy maailmasta vaikka kuinka paljon, Eden sanoo.

Catharina Eden on muotisuunnittelija, joka työskentelee oman vaatemerkkinsä parissa Englannissa. Häntä kiinnostaa kestävän kehityksen tuominen muodin pariin - kuten monia muitakin muotisuunnittelijoita.

- Kysyntää ympäristöystävälliselle puukankaalle olisi ehdottomasti. Muotitalot haluavat olla ympäristöystävällisiä ja luonnonmukaisia. Toisaalta puulla on niin paljon hyviä ominaisuuksia, että osa muotisuunnittelijoista on kiinnostunut puusta sen takia, Eden sanoo.

Itse Eden haluaa kankaan, jota voi käyttää mihin tahansa luomuksiin.

- Haluan tehdä puukankaasta häämekkoja. Toivon voivani valmistaa niitä jo vuonna 2012, kun Helsinki on maailman designpääkaupunki, Eden sanoo.

Lisätietoa:
Catharina Eden, info@catharinaeden.com
Kai Hannonen, Miktech Oy, puh. +358 440 361 610, kai.hannonen@miktech.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs