Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Sähkökatkojen korjaamista voidaan tehostaa: Ammattimetsurit linjanraivaustöihin

Puuliitto

Sähkökatkojen korjaamista voidaan tehostaa: Ammattimetsurit linjanraivaustöihin

Tiedote.
Julkaistu: 22.01.2015 klo 11:09
Julkaisija: Puuliitto

Puuliiton tietojen mukaan sähköyhtiöt eivät ole hyödyntäneet ammattitaitoisten metsureiden osaamista viimeaikaisissa sähkökatkojen korjaustöissä kuin nimeksi, vaikka kotimaisten metsäyritysten ja -yhdistysten metsureita olisi ollut nopeasti ja helposti töihin irrotettavissa ja saatavissa. Suurimmat ongelmat koettiin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

– Metsureiden hälytysvalmiuden sisältävä toimintamalli on käytännössä testattu ja toimivaksi todettu. Esimerkiksi Pohjois-Savossa pelastusviranomaiset käyttävät tarvittaessa ammattimetsureita.

– Voi olla, että sähköyhtiöt tavoittelevat kustannussäästöjä teettäessään kaikki työt omalla väellään, mutta lopputulos taitaa kääntyä päinvastaiseksi. Kun työkohteissa käytetään yhtä ammattimetsuria kahta sähkömiestä kohden, on työskentely taatusti tehokkaampaa kuin, että sähkömies hikoilee ensin metsätyöt, joihin ei ole harjaantunut ja ryhtyy sitten sähkötöihin, Puuliiton hallitus totesi keskiviikkona 21. tammikuuta.

Sähkölinjoille kaatuneet puut ovat metsäalan vaativimpia ja vaarallisimpia töitä riippumatta siitä ovatko ne lumikuormien tai myrskyjen aiheuttamia. Niiden tehokkaasti ja turvallisesti hoitaminen edellyttää vankkaa ammattitaitoa. Toisaalta sähköyhtiöiden asiakkaat ansaitsevat paremman palvelun kuin pimeässä pirtissä istuskelun.

– Jos sähköyhtiöt eivät ota metsureita suoraan palkkalistoilleen, on niiden ja metsäalan luotettavien kotimaisten toimijoiden kesken perustettava yhteistyöverkosto, joka on sitoutunut toimimaan myös käytännössä.

– Vain siten voidaan asiakkaille turvata hyvä palvelu. Samalla parannetaan metsureiden talvikauden työllisyystilannetta ja ehkäistään riski kotimaisen metsuriammattitaidon katoamisesta vaikeita olosuhteita ajatellen. Tuontityövoiman varaan yhtälöä ei voi rakentaa.  Puuliitto on tarvittaessa valmis osallistumaan keskusteluihin ja neuvotteluihin.

Tulevaisuutta ajatellen on järkevintä toimia niin, että puiden kaatuminen sähkölinjoille ei ole mahdollista. Silloin kun tavoitteen saavuttaminen edellyttää metsätöiden tekemistä, on työt annettava ammattimetsureiden hoidettavaksi.

Lisätietoja: puheenjohtaja Jari Nilosaari, puh. 0400 872 641

 

Puuliitto on mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden, bioteollisuuden, metsä- ja metsäkonealan, venealan ja maatalousalojen työntekijöiden etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 37 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs