Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Pekkarinen: Itämeren valtioiden otettava aktiivinen rooli bioenergian edistämisessä

Työ- ja elinkeinoministeriö

Pekkarinen: Itämeren valtioiden otettava aktiivinen rooli bioenergian edistämisessä

Julkaistu: 05.05.2010 klo 14:17
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mukaan Itämeren maiden alueella bioenergialla on jo kansalaisten ja päätöksentekijöiden vahva tuki. – Itämeren maiden hallitusten tulisikin ottaa pikaisesti aktiivinen rooli, jotta olosuhteet uusiutuvan energian käytön lisäämiselle olisivat suotuisat, toteaa Pekkarinen.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mukaan Itämeren maiden alueella bioenergialla on jo kansalaisten ja päätöksentekijöiden vahva tuki. – Itämeren maiden hallitusten tulisikin ottaa pikaisesti aktiivinen rooli, jotta olosuhteet uusiutuvan energian käytön lisäämiselle olisivat suotuisat, toteaa Pekkarinen.

– Kaikilla EU:n jäsenmailla on oikeudellisesti sitovat tavoitteet uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Mahdollisuudet bioenergian hyödyntämiseen kuitenkin vaihtelevat suuresti maittain. Esimerkiksi biomassan saatavuudessa on eroja. Joissain maissa ei ole mahdollista käyttää biomassaa jo olemassa olevissa voimalaitoksissa, joten suuria investointeja tarvitaan, arvioi Pekkarinen.

 

Metsäteollisuudessa on kansainvälisellä tasolla meneillään rakennemuutos: kilpailu kuitu- ja energiapuun välillä kiristyy. Tämän vuoksi Pekkarisen mukaan tulevaisuudessa ainakin Suomessa keskitytään metsähakkeeseen. Rakennemuutoksen vaikutukset nähdään varsin selkeästi Suomessa, jossa lähes 80 prosenttia uusiutuvasta energiasta on puuperäistä bioenergiaa. Pekkarinen arvioi, että metsähakkeen käyttöä voidaan lisätä nykyisestä 5 miljoonasta 15 miljoonaan kiintokuutiometriin. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sekä taloudellisia ohjauskeinoja että toimia biomassan toimitusketjun varmistamiseksi metsästä voimalaitoksille.

 

Pekkarinen uskoo, että kehityksellä ja yhteistyöllä on merkittävä rooli bioenergian kestävän käytön lisäämiselle Itämeren maissa. – Meidän tulisi kaikkien ottaa oppia toistemme kokemuksista ja parhaista käytännöistä, Esimerkiksi kaasutusteknologia voi tarjota uusia mahdollisuuksia bioenergian käytössä jo olemassa olevilla voimalaitoksilla. Jotta voidaan taata positiiviset asenteet bioenergian parissa myös tulevaisuudessa, on varmistettava, että bioenergian käyttö on kestävää, toteaa ministeri.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen haastattelu on osa Itämeren alueen maiden Bioenergy Promotion -projektin juttusarjaa, jossa kootaan alueen poliittisten päättäjien ja elinkeinoelämän näkemyksiä bioenergiatuotannon edistämisestä.

 

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, p. 010 606 3500

yksikönpäällikkö (Uusiutuva energia) Timo Määttä Motiva, puh. 0424 281 203 (projekti)

 

Baltic Sea Region Bioenergy Promotion -projekti on EU:n osarahoittama Itämeren alueen maiden välinen projekti, jossa pyritään vahvistamaan yhtenäistä, kilpailukykyistä ja kestävää bioenergia-alan kehitystä. Hankkeessa on kaiken kaikkiaan mukana 33 partneria. Hanke alkoi tammikuussa 2009 ja se kestää kolme vuotta. Suomesta Motivan ohella ovat mukana Itä-Suomen yliopisto ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio. www.bioenergypromotion.net

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs