Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Oy Juho Jussilalle Rantasalmi-palkinto puualan maineteosta

Suomen Kulttuurirahasto

Oy Juho Jussilalle Rantasalmi-palkinto puualan maineteosta

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2013 klo 16:00
Julkaisija: Suomen Kulttuurirahasto

JULKAISUVAPAA LA 20.4. KLO 16.00

OY JUHO JUSSILALLE RANTASALMI-PALKINTO PUUALAN MAINETEOSTA

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastoon kuuluva Rantasalmen rahasto on vuodesta 1996 jakanut vuosittain rahaston perustajan, talousneuvos Osmo Ruotsalaisen (1915–2002) ideoiman Rantasalmi-palkinnon puualan maineteosta. Tänä vuonna 20.000 euron arvoinen palkinto myönnettiin Oy Juho Jussilalle "puun ja leikin kestävästä yhdistämisestä". Palkinto jaettiin 17. kerran ja luovutettiin toimitusjohtaja Maija Jussila-Savolle Savonlinnassa 20.4. vietetyn Etelä-Savon rahaston vuosijuhlan yhteydessä.

Jyväskylän seminaarin lehtori ja yliopettaja Juho Jussila vei elinkeinoilmoituksen 5.2.1923 Jyväskylän maistraattiin ja se katsotaan yhtiön syntymäpäiväksi. Juho Jussila muutti toiminimen osakeyhtiöksi vuonna 1934 laajentuneen toiminnan ja vientimyynnin menestyksen myötä.
 
Yrityksen alkuvuosina valmistettiin erilaisia käyttötavaroita. Näitä olivat mm. viivoittimet, mustekuivaimet, lumilapiot, mankelit ja muut puusta valmistettavissa olevat tuotteet. Juho Jussilan menestystuote ja viennin avaustuote oli kuitenkin laskutaidon opetuksen apuvälineeksi kehitetty Fortuna-kuulapeli. Fortuna onkin vaihtelevalla menestyksellä pitänyt pintansa jo lähes 90 vuoden ajan. Sodan jälkeen Fortunaa valmistettiin vain vähäisin määrin, koska liimat olivat huonolaatuisia ja naulatkin ”tiskin alla”, kuten tuolloin asiaa luonnehdittiin.

Fortunaa seurasivat perinteinen Tikkapeli, Korona ja Kolo-Kolo shakki. Itse asiassa Oy Juho Jussila oli pelitalo vuosina 1926–1937 ja lelujen myynti ylitti pelien myynnin vasta vuosina 1937–1938. Myös Jukolan talo eli maatalon pihapiirin hirsitalojen rakennussarja kuuluu 1930-luvun tuotteisiin ja sitä valmistettiin aina vuoteen 1991 saakka, jolloin markan kova ulkoinen arvo lopetti rakennussarjan tuotannon. Sodan jälkeisen ajan tuotteisiin kuuluvat Askare, Hakka ja Rullajakkara. Vuoden 1974 öljykriisin jälkeen ovat tuotantoon tulleet Bingo Onnenpyörä, Jalkapallopeli ja Äänivaunu. Nämä tuotteet ovat edelleen tuoteohjelmassa ja säännöllisessä tuotannossa.
 
Osakeyhtiö Juho Jussila täytti 90 vuotta 5.2.2013 ja yhtiö on neljännen polven perheyritys. Yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja on Juho Jussilan pojanpojantytär Maija Jussila-Savo. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2008 perheen sisäisin toimin. Viides sukupolvi eli Maija Jussila-Savon ja Harri Savon 13- ja 11-vuotiaat lapset käyvät parhaillaan peruskoulua.
 
Oy Juho Jussila on kokonaan suomalainen yritys ja myös kaikki yhtiön tuotantoon tarvittavat materiaalit yritetään hankkia Suomesta. Tällä hetkellä Jussilassa työskentelee 15–20 ihmistä ja monet heistä ovat olleet vuosikymmeniä firman palveluksessa. Yhtiön perustajan ja aikansa suomalaisuusmiehen, kunnallispoliitikon ja kotiteollisuuden edistäjän Juho Jussilan henkistä perintöä halutaan ylläpitää ja kietoa sen ympärille yhtiön oma tarina. Juho Jussilan omaan elämään liittyneet tärkeät asiat, kuten kasvatuksellisuus, opetuksellisuus ja perhekeskeisyys ovat edelleen keskeisiä periaatteita Oy Juho Jussilan liiketoiminnassa. Jukka-lelujen ystäville halutaan tarjota kestäviä esineitä, joiden avulla lapsi voi keksiä itse oman leikkinsä ja oppia lelun avulla uusia asioita omaa elämäänsä varten.
 
Lisätiedot
Päivikki Eskelinen-Rönkä, pavikki.eskelinen-ronka@skr.fi
Harri Savo, (014) 339 1500 harri.savo@juhojussila.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs