Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Osuuskunnalla vireyttä Evolle

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Osuuskunnalla vireyttä Evolle

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2014 klo 15:39
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hallitustyöskentelyn opintojakso? Mahdollinen harjoittelupaikka? Yrittäjyysopintoja toisenlaiseen tapaan? Oman alan töitä opiskelujen ohessa? Näitä kaikkia tarjoaa HAMKin Evon yksikön yhteydessä toimiva opiskelijaosuuskunta, joka aloitti toimintansa 2011. Vaikka osuuskuntia on monissa oppilaitoksissa, on Evon metsäosuuskunta ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa metsäalan opiskelijaosuuskunta.

Evon metsäosuuskunta on opiskelijoiden omistama osuuskuntamuotoinen yritys, joka tarjoaa asiakkaille erilaisia metsäalan palveluita sekä muita työsuoritteita. Tavallisimmat työt ovat istutuksia ja raivauksia, mutta mm erilaiset luonnon- ja maisemanhoitotyöt taittuvat osuuskuntalaisilta. Osuuskuntaan voivat liittyä halukkaat opiskelijat niin ammattikorkeakoulusta kuin ammatti-instituutistakin. Aktiivisimmat yrittäjyydestä tai metsäliiketoiminnasta ja sen markkinoinnista kiinnostuneet opiskelijat voivat hakeutua osuuskunnan hallitus- tai toimihenkilötehtäviin.

Osuuskunnan toiminta on muutamassa vuodessa vakiintunut ja laajentunut merkittäväksi. Vuonna 2014 erilaisia töitä teki 28 osuuskuntalaista yhden toimihenkilön johdolla ja liikevaihto kasvoi n. 60 000 euron suuruiseksi.

Osuuskunnan perustamisen tavoitteita oli myös metsällisten työtilaisuuksien tarjoamisen ohella tarjota mahdollisuus suorittaa osa opinnoista osuuskuntatyön kautta. Osuuskuntaopinnoilla pyritään osaltaan parantamaan usein toivottua käytännönläheisyyttä ja työelämälähtöisyyttä. ”Oikeilla töillä” oppii asioita ja etenkin asenteita sekä valmiuksia – kuten vaikkapa itsenäisyyttä, oma-aloitteisuutta ja vastuunottoa – joita on vaikea luokkahuoneessa opettaa. Ja vaikka kaikista ei yrittäjiä tulisikaan, antaa osuuskuntatyöskentely autenttisemman, todenmukaisemman kuvan monista alan töistä kuin pelkkä teoriatutustuminen. Tätä tukee myös se, että osuuskunnan toiminnassa aktiiviset henkilöt ovat työllistyneet hyvin jo opintojensa loppuvaiheessa.

Tällä hetkellä metsäalan opiskelijat voivat suorittaa erilaisia opintokokonaisuuksia ja osasuorituksia työelämälähtöisesti Evon metsäosuuskunnan kautta. Käytännössä työn opinnollistamisen toteutusmallit ovat luotu niin, että ne soveltuvat sekä ammatillisen peruskoulutuksen että ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmiin. Yrittäjyyteen liittyvää osaamista opiskelija hankkii esimerkiksi toimimalla osuuskunnan hallituksessa vuoden verran tai tuottamalla metsäalan palveluita asiakkaille ja samalla syventäen ammatillista osaamistaan. Osuuskunta tukee myös erilaisten yksilöllisten opintopolkujen suunnittelua ja toteutusta mahdollistaen opiskelijan omien mielenkiinnon kohteiden liittämiseen ammattialan opintoihin.

Osuuskunnan käynnistymisessä ja erityisesti uuden oppimisympäristön ja oppimispolkujen laadinnassa on ratkaisevana tukena ollut vuosina 2011–2014 toiminut Metsäosuuskunta Evo – metsäalan yrittäjyyden oppimisympäristö -hanke, joka on saanut rahoitusta Euroopan Sosiaalirahastolta (ESR).

Opinnollistamisen kehittämisen ohessa hankkeen avulla on tuettu osuuskunnan juurtumista ja valmiuksia, motivoitu ja koulutettu henkilökuntaa ja opiskelijoita sekä tuotettu runsaasti opetusmateriaalia. Ilman hankkeen tukea on erittäin epätodennäköistä, että koko osuuskuntaa olisi perustettu, vaan se olisi jäänyt ”ikuisen idean” asteelle.

Tulevina vuosina Evon metsäosuuskunnalla on jatkuvia haasteita: vakiintuuko toiminta lopullisesti, kuinka suosituiksi tulevat osuuskunta-opinnot, kasvaako liikevaihto ja toiminta edelleen.

Hankkeen kautta saaduista kokemuksista kerrotaan lisää hankkeen loppuseminaarissa, joka järjestetään 10.12.2014 klo 9–12 HAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun Areena 1 -tilassa (Korkeakoulunkatu 6, Hämeenlinna). Seminaariin on vapaa pääsy.

Lisätietoja:       

Henrik Lindberg, henrik.lindberg@hamk.fi, 03 646 5390

Lauri Värri, lauri.varri@hamk.fi, 03 646 5379

Heli Ketola, heli.ketola@hamk.fi, 050 462 6771

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs