Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Metsot soitimella - Metsähallitus seuraa

Metsähallitus

Metsot soitimella - Metsähallitus seuraa

Tiedote.
Julkaistu: 15.04.2015 klo 07:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metson soidinpaikkojen ja -alueiden metsäisyys on hyvällä tasolla valtion metsissä. Myös soidinpaikoille tehtyjen hakkuuaukkojen koko täyttää kriteerit, kertovat Metsähallituksen viime vuoden uudistushakkuita koskevat laatuseurannat.

Metsähallituksen toimenpidesuunnittelussa metson soitimille on omat metsänkäsittelyohjeensa ja soitimia myös seurataan tarkkaan. Metso suosii varttuneita metsiä, mutta ei välttämättä vaadi vanhaa metsää, vaan tulee hyvin toimeen myös kasvatusmetsissä.

”Maisemallisesti metsolle tärkeintä on yhtenäinen metsäpeitto. Soidinpaikalla metsolle sopivaa metsää tulee olla vähintään puolet ja soidinalueella kolmannes”, Metsähallituksen laatuasiantuntija Markku Tervonen kertoo.

Metson soidin käynnistyy maaliskuulla ja huipentuu niin sanotulla naarasviikolla toukokuun alussa, jolloin koppelot tulevat soitimelle parittelua varten. Soidinaikana Metsähallituksen suunnittelijat tarkastavat maastossa soidinten toimintaa, tarkentavat soidinkeskusten sijaintia ja havainnoivat, onko soidin vielä toimiva vai onko se hylätty. Kolmena peräkkäisenä keväänä toimimattomaksi todettu soidin poistetaan paikkatietojärjestelmästä.

Metsähallitus seuraa vuosittain uudistushakkuiden piirissä olevien metson soidinpaikkojen tilaa. Kaikkiaan Metsähallituksen hallinnassa olevilla mailla on noin 2500 tiedossa olevaa metson soidinpaikkaa, joista hyvin pieni osa tulee puunkorjuun piiriin. Vuoden 2014 uudistushakkuissa metson soidinalueen keskellä olevalla soidinpaikalla tehtiin puunkorjuuta ainoastaan 38 leimikolla.

Lisätietoja:
Metsähallitus, laatuasiantuntija Markku Tervonen, p. 0400 291 006 ja kehitys- ja ympäristöpäällikkö Antti Otsamo, p. 040 719 7734.


MP3-haastatteluklippi metson soitimista (kesto 3 minuuttia), haastateltavina kehitys- ja ympäristöpäällikkö Antti Otsamo ja erikoissuunnittelija Aku Ahlholm:

http://deski.fi/preview/METSATALOUS_METSOT_3_13_MP3.mp3

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs