Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Koulut ja päiväkodit arvostavat metsäluontoa lähellään

Suomen luonnonsuojeluliitto

Koulut ja päiväkodit arvostavat metsäluontoa lähellään

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2012 klo 07:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton tekemä Koulumetsäkysely paljasti, että oikean metsän tuntu koetaan tärkeänä päiväkotien ja koulujen käyttämissä lähimetsissä. Tyypillisesti ne ovat alle 300 metrin päässä sijaitsevia, kunnan omistamia, talojen ja katujen lomassa olevia metsiköitä tai metsäisiä virkistysalueita.

Enemmistö kouluista ja päiväkodeista kertoi käyntejä metsään kertyvän vähintään kerran viikossa. Tärkeimpänä tavoitteena pidetään lasten ja nuorten luontosuhteen kehittämistä. Metsässä tarkkaillaan ja tutkitaan luontoa, ulkoillaan ja leikitään, kerätään askartelumateriaaleja, retkeillään sekä harrastetaan maastoliikuntalajeja.

Metsää käytetään myös opetustilana eri oppiaineissa. Usein samaa metsää käyttää useampikin oppilaitos. Koulujen ja päiväkotien toivelistalla ovat henkilöstön perehdytys ulkona oppimisen pedagogiikkaan ja valmiit metsäluontokasvatusta tukevat materiaalit.

Lähimetsän rakentamissuunnitelma aiheuttaa huolta joka toiselle vastanneista. Paljon huolta se aiheuttaa joka viidennelle. Roskaantuminen tai maaston kuluminen huolestuttavat melkein kaikkia. Maanomistajan kanssa toivotaan lisää yhteistyötä esimerkiksi metsäalueen suunnittelussa ja metsän käytön edellytyksien kehittämisessä. Noin 80 prosenttia kyselyyn vastanneiden oppilaitosten lähimetsistä oli kuntien omistuksessa.

”Ensi vuonna tuemme kyselyyn vastanneita siinä, että tärkeistä lähimetsistä voisi tulla Koulumetsiä eli pysyviä metsäluontokohteita opetusta, kasvatusta sekä lasten ja nuorten virkistäytymistä varten”, kertoo koulumetsäkoordinaattori Virpi Sahi Suomen luonnonsuojeluliitosta. ”Tätä varten koulut ja päiväkodit tarvitsevat yhteistyötä vapaaehtoisen maanomistajan tai kunnan teknisen- ja ympäristötoimen kanssa.”

Koulumetsäkysely osoitti, miten tärkeää on säilyttää aitoa metsäluontoa tiivistyvissä taajamissa. Esimerkiksi päiväkodeissa suosittu Metsämörri-toiminta perustuu siihen, että tuttu retkipaikka on lähellä. Kouluissa oppituntien pitäminen ulkona lähimetsässä nähtiin toiminnallisena ja hyvinvointia lisäävänä vaihtoehtona luokkaopetukselle.

Koulumetsät arvoonsa -hankkeen kyselyyn vastasi 72 tahoa, erityisesti päiväkoteja ja alakouluja. Lähimetsien merkitystä havainnollistavat myös ”Tämä metsä on meille tärkeä” -kilpailuun lähetetyt työt, jotka ovat parhaillaan nähtävillä Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilla. Kilpailu ratkeaa joulukuussa.

Koulumetsät arvoonsa -hanke toteutetaan vuosina 2012-13. Sitä koordinoi Suomen luonnonsuojeluliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Kuntaliitto, Luonto-Liitto, Suomen Latu ja Suomen Ympäristökasvatuksen Seura. Hanke on osa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaa (METSO) ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. ”Tämä metsä on meille tärkeä” -kilpailua tukee Ekokem.

 

Lisätietoa:

- Virpi Sahi, koulumetsäkoordinaattori, SLL, puh. 046 6000 599, virpi.sahi@sll.fi

- Koulumetsäkyselyn raportti verkossa: www.sll.fi/koulumetsa

- ”Tämä metsä on meille tärkeä” -kilpailutyöt verkossa: www.sll.fi/koulumetsa

- METSO-ohjelma: www.metsonpolku.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin luonto- ja ympäristöasioiden kansalaisjärjestö. Sen toiminta kattaa koko maan Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

__
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen(at)sll.fi, www.sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs