Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Koneenkuljettajien mielestä metsäkonealan kausiluonteisuus voidaan torjua: Alemman tieverkoston kunnostus kärkihankkeeksi

Puuliitto

Koneenkuljettajien mielestä metsäkonealan kausiluonteisuus voidaan torjua: Alemman tieverkoston kunnostus kärkihankkeeksi

Tiedote.
Julkaistu: 04.07.2016 klo 10:43
Julkaisija: Puuliitto

– Historia toistaa itseään metsäkonealalla. Alkuvuosi painettiin täysillä huhtikuun alkuun asti. Sen jälkeen on taas pyöritelty peukaloita metsätyökoneiden pääsääntöisesti seisoessa. Hiljainen aika näyttää jatkuvan suurimmassa osassa Suomea jopa elokuun alkuun asti, metsäkoneenkuljettajat totesivat 2.7. Peurungalla järjestetyssä perinteisessä valtakunnallisessa kokouksessaan.

Kokouksen osanottajat ovat huolissaan alemman tieverkoston rappeutumisesta. Ilmiö koskettaa erityisesti noin 4 500 metsissä työskentelevää metsäkonealan ammattilaista. Laajemmin arvioituna Suomen metsissä ahertaa Työturvallisuuskeskuksen mukaan erilaisissa työtehtävissä päivittäin yli 15 000 ihmistä.

– Metsäautotiestön lisäksi monet paikallistiet ovat puutavaran jatkokuljetuksen kannalta niin huonossa kunnossa, ettei niitä voi hyödyntää kuin erittäin kuivan kesän tai roudan aikana. Lisäksi on muistettava, että metsäautotiet ovat metsissä työtä tekeville pelastusteitä, joiden pitää olla lain mukaan ajettavassa kunnossa. Nykyinen ambulanssikalusto ei ole tarkoitettu kulkemaan ala-arvoisilla tieosuuksilla. Maastokäyttöön tarkoitettu kalusto puolestaan hidastaa pelastusoperaatioita.

– Hallitusohjelmassa on varattu tieverkoston kunnostamiseen 600 miljoonan euron määräraha. Kun summa jaetaan Suomen alueen koko tiestölle, ei alempaan tieverkostoon riitä millään todellista tarvetta vastaavaa panostusta. Alemman tieverkoston kunnostuksen määräraha on nostettava yleisistä säästötavoitteista riippumatta siksi, että metsätalous tulee olemaan Suomen talouskasvussa merkittävä tekijä.

Kuljettajien mukaan eri puolille Suomea pitää perustaa miehitettyjä energia- ja puutavaraterminaaleja, joiden myötä teollisuuden puuhuoltoon saataisiin varmuutta ja sen kautta tuotettua tasaista työllisyyttä metsäkonealalle vuodenajoista riippumatta.

– Puuhuollon kokonaisuudesta on tehtävä kansallinen kärkihanke. Metsäteollisuuden raaka-aineen saanti ja metsäkonealan työllisyys on pystyttävä varmistamaan vuodenajoista riippumatta. Myös terminaalien tehokas toimivuus edellyttää puutavarakuljetusten kunnollista onnistumista metsistä. Kasvavat puutavarakuljetusten yksikkökoot asettavat omat haasteensa mm. metsäautotiestön kääntöpaikkojen suunnitteluun tulevaisuudessa.

– Alemman tieverkoston kustannusten kattamista voidaan helpottaa korvaamalla raakapuun tuonti kotimaisella raaka-aineella. 10–15 miljoonan kuutiometrin lisäys kotimaan korjuuseen nostaisi verotuloja, minkä pohjalta rahaa pystyttäisiin ohjaamaan nykyistä enemmän alemman tieverkoston peruskorjauksiin.

Tiedotteen liitteinä olevat kuvat metsäautoteistä ovat toimitusten vapaasti käytettävissä.

Lisätietoja:

Valtakunnallisen kokouksen puheenjohtaja Tapani Collin, puh. 0400 866 394

Puuliiton metsäkonealan johtokunnan puheenjohtaja Esa Sorila, puh. 0500 269 063

Liitetiedostot

Puuliitto on mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden, bioteollisuuden, metsä- ja metsäkonealan, venealan ja maatalousalojen työntekijöiden etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 35 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs