Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metsätalous » Evon metsäopetus täyttää tänä vuonna 150 vuotta

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Evon metsäopetus täyttää tänä vuonna 150 vuotta

Tiedote.
Julkaistu: 27.01.2012 klo 14:58
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Suomalaisen metsäopetuksen historia alkoi 150 vuotta sitten, kun Lammin Evolla aloitettiin metsänhoitajien koulutus.

Keisarillisen majesteetin armollinen julistus Evon metsänhoito-opiston perustamiseksi annettiin maaliskuussa 1858. Varsinainen opetus alkoi vuonna 1862. Nykyään Evon metsäopetus on osa Hämeen ammattikorkeakoulua ja Hämeen ammatti-instituuttia.

Ensimmäisenä vuonna Evolle haki 56 nuorukaista, joista kahdeksan aloitti vakinaisina ja kymmenen ylimääräisinä opiskelijoina. Uusia opiskelijoita otettiin aluksi joka toinen vuosi. Nykyään Evolla on noin 300 opiskelijaa, ja uusia otetaan joka vuosi. Henkilöstöä on noin 40.  

Metsänhoitajan opinnot koostuivat sekä teoreettisista aineista että käytännön harjoituksista. Käytännön metsänhoidon arvostus näkyi siinä, että Evon metsänhoito-opiston rinnalle perustettiin metsänvartijakoulu, joka aloitti toimintansa syksyllä 1876.

Metsänhoito-opistosta ammattikorkeakouluksi ja ammatti-instituutiksi

Korkeampi metsäopetus eli metsänhoitajakoulutus siirrettiin yliopistoon vuonna 1908. Tämä tarkoitti Evon kannalta merkittäviä muutoksia. Aluksi se ilmeni Evon arvostuksen laskuna, mutta metsäteollisuustuotteiden kysyntä maailmalla tarkoitti sitä, että käytännön metsäammattilaisia tarvittiin.

Vuonna 1922 tutkintonimike muutettiin metsänvartijasta metsätyönjohtajaksi ja vuonna 1940 edelleen metsäteknikoksi. Sotavuosina 1939–1945 Evon opetus keskeytyi, mutta jälleenrakennusvuosina metsäteollisuus vilkastui ja Evolta valmistuneille metsäteknikoille oli taas kysyntää. Vuonna 1964 perustettiin metsäteknikko-opetuksen rinnalle metsätyökoulu, josta valmistui metsureita.

Vuonna 1965 säädetty uusi ammattikoulutusta ohjaava laki muutti Evon metsäkoulun metsäopistoksi, ja opiskelijoilta vaadittiin siitä lähtien keskikoulutodistus. Laki oli tärkeä myös siksi, että sen myötä myös naiset saattoivat hakea Evolle. Ensimmäiset neljä naisopiskelijaa aloittivat Evolla tosin vasta vuonna 1975.

Vuonna 1989 perustettiin Evon metsäoppilaitos, johon yhdistettiin sekä metsäopiston että metsätyökoulun koulutusohjelmat ja opetus. Hieman aikaisemmin 1980-luvulla metsäteknikko-nimikkeen tilalle oli otettu käyttöön myös metsätalousinsinööri-nimike.

Laaja opetusuudistus toteutettiin vuonna 1996, jolloin Evon metsäoppilaitoksen metsätalousinsinöörikoulutus liittyi osaksi Hämeen ammattikorkeakoulua (HAMK). Toisen asteen metsurikoulutus siirtyi Hämeen ammatti-instituuttiin. Evon kannalta ammattikorkeakoulun perustaminen merkitsi ympyrän sulkeutumista, kun siellä ryhdyttiin jälleen antamaan korkeampaa metsäopetusta lähes 90 vuoden tauon jälkeen.

Eväitä yrittäjyyteen

Nykyään Evo tarjoaa jälleen koko metsällisen oppimispolun toisen asteen perusopinnoista korkea-asteen koulutukseen. Metsäopetuksen lisäksi Evon kampuksella ja läheisessä opetusmetsässä toimivat Metsäntutkimuslaitos, Metsähallitus sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. Nämä yhteistyökumppanit tuovat tärkeän lisänsä opetukseen ja kampuksen elämään. Kampuksella sijaitsee myös Evon retkeilyalueen opastuskeskus, ja heti oppilaitoksen pihasta alkaa noin 8500 hehtaarin retkeilyalue.

Hämeen ammatti-instituutti keskittyy manuaalisen metsätyön sekä metsäenergian tuotannon opetukseen. Opetus on monipuolista ja tavoitteena on, että opiskelijat saavat ennen kaikkea eväät yrittäjyyteen ja suoriutuvat käytännön työtehtävistä. Vaikka Hämeen ammatti-instituutti ei lukeudu metsäkonekouluihin, on opiskelijoilla mahdollisuus opetella myös koneellisen puunkorjuun taitoja. Eteläinen sijainti ja isojen kaupunkien läheisyys huomioiden on tärkeää, että opinnoissa perehdytään myös taajama- ja maisemametsien käsittelyyn.

HAMKin metsätalousinsinöörien koulutuksessa on erikoistuttu metsävarojen käytön suunnitteluun ja metsänhoitoon sekä yrittäjyyteen. Opintojen sivuaineena voi suuntautua paikkatiedonhallintaan, taajamametsien hoitoon, luontomatkailuun tai uusiutuviin energiamuotoihin.

Vuosi täynnä tapahtumia

Juhlavuoden avaavat Evon avoimet ovet lauantaina 11.2.2012. Helmikuun lopulla järjestetään perinteinen Rinkelihiihto. Juhlavuoden päätapahtuma nykyisille opiskelijoille, henkilöstön jäsenille ja sidosryhmien edustajille järjestetään 13.3.2012. Elokuun 29. päivä kutsutaan metsälliset sidosryhmät ja vanhoja opiskelijoita juhlaretkeilylle. Juhlavuoden kunniaksi Evon metsäopetuksesta on myös tekeillä kirja, joka julkistetaan maaliskuun päätapahtumassa.

Lisäksi juhlavuonna järjestetään esimerkiksi studia generalia -seminaarisarja ja metsähistorian kurssi. Evokeskuksen tiloihin kootaan juhlanäyttely, johon tulee esille valokuvia ja esineistöä Evon 150-vuotiselta taipaleelta.

Juhlavuoden tapahtumista päivitetään tietoa osoitteeseen www.hamk.fi/evo150 (sivut avataan viikolla 5).

Lisätiedot
metsätalouden koulutusohjelman koulutusvastaava Timo Hokka, p. 03 646 5309 tai etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs