Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Women in Tech 2013: Teknologia-ala on naisille paikka vaikuttaa

Teknologiateollisuus ry

Women in Tech 2013: Teknologia-ala on naisille paikka vaikuttaa

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2013 klo 16:25
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Teknologia-alojen koulutuksessa naisia on edelleen vähän. Tytöt ja naiset tarvitsevat entistä monipuolisemmin tietoa teknologiayritysten töistä sekä inspiroivia roolimalleja. 

Tänään ensimmäistä kertaa järjestetty Women in Tech -tapahtuma kokosi Espoon Dipoliin yli 500 teknologiabisneksen ja naisten yhteisestä tulevaisuudesta kiinnostunutta opiskelijaa, yritysten edustajaa ja huippupesiintyjää.

Tapahtuman avauspuheenvuorossa opetusministeri Krista Kiuru korosti, että vaikka teoriassa suomalainen koulutusjärjestelmä tarjoaa tasa-arvoiset mahdollisuudet, sukupuolijakauma vinoutuu myöhemmin työelämässä. Esimerkiksi tutkimusmaailmassa naisia on paljon, mutta professoreista heitä on murto-osa.

– Naiset tarvitsevat kannustavia roolimalleja. Yhtälailla niitä tarvitsevat miehet, jotta he voisivat valita uransa ja elämäntapansa stereotypioista välittämättä, Kiuru sanoi.

Women in Tech tarttui haasteeseen marssittamalla estradille naisia teknologiamaailman huipulta, kuten Lexus Internationalin ensimmäiseen naispääinsinöörin Chika Kakon.

Microsoftin johtaja Harini Gokul toi esiin, että teknologia ei ole rakettitiedettä, vaan se on läsnä kuluttajien arjessa helpottamassa jokapäiväistä elämää. Naiset kuluttavat teknologiaa siinä missä miehetkin, joten heidän on oltava mukana luomassa sitä.

– Opetelkaa tuntemaan itsenne ja kertomaan omasta ainutkertaisuudestanne. Älkääkä ikinä pelätkö esittää kysymyksiä, Gokul kannusti naisvaltaista yleisöä.

Muotoilujohtaja Anne Stenros Kone Oyj:sta kannusti kuulijoita rohkeuteen, sekä työssä että elämässä.

–  Me naiset emme aina itsekään tiedosta mahdollisuuksiamme tai osaa muuttaa niitä eduksemme. Yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta on tärkeää, Stenros sanoi.

Naisten osuus yritysten johtoryhmissä kasvussa

Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA julkisti tilaisuudessa naisjohtajuutta yrityksissä käsittelevän kyselytutkimuksensa tulokset.

Naisia on suomalaisten yritysten johtoryhmissä 31 %.  Kyselyyn vastanneista yrityksistä 40 % ilmoitti, että naisten osuus johtoryhmissä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana.

Johtaja Matti Apunen toi esiin, että erityisesti isoissa yrityksissä on Suomessa rakennettu erilaisia naisjohtajuutta edistäviä ohjelmia ja menettelytapoja, mutta käytännön tulokset ovat kuitenkin pienissä yrityksissä parempia. Alle 250 hengen yrityksissä naisten osuus johtoryhmissä on 33 %, siinä missä se on isoissa 30 % ja yli 1 000 hengen yrityksissä vain 27 %.

Naiset ja tulevaisuuden teknologiayritykset

Tilaisuudessa julkistettiin myös Feminine Future – Four Scenarios for Building the Technology Business of Tomorrow -trendikartta, jossa kuvataan, kuinka  naiset voivat muokata tulevaisuuden organisaatioita ja johtajuutta.

Mahdollisuudet esiin

Women in Tech -foorumissa eri-ikäiset teknologia-aloilla työskentelevät ja opiskelevat tapasivat ja  pääsivät keskustelemaan keskenään.

– Teknologia-alojen koulutus muodostaa vahvan perustan monenlaisiin tehtäviin. Ammattia, josta ei tiedä tai jota ei tunne, on kuitenkin vaikeaa valita. Sen takia Teknologiateollisuus haluaa edistää monin tavoin nuorten ja teknologiayrityksissä toimivien asiantuntijoiden verkottumista, painotti Teknologiateollisuuden johtaja Mervi Karikorpi.

– Yritykset taas tarvitsevat globaalissa kilpailussa menestyäkseen parhaat osaajat töihin, naisia ei ole varaa menettää.

Tapahtuman takana muun muassa:

Teknologiateollisuus ry, Ensto Oy, KONE Oyj, NOKIA Oyj, Microsoft Oy, Wärtsilä Oyj, Outotec Oyj, Tieto Oyj, Speakersforum, Wevolve Oy, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, DIGILE Oy, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Teekkaritytöt ja Uranaisten Opiskelijaseura

Materiaalit:

www.womenintech.fi
Materiaalit-osioon päivitetään tilaisuuden materiaaleja tämän viikon aikana.

EVAn tutkimus: Huippua kohti – näin naiset toimivat yritysten johtoryhmissä

Trenditutkimus: Feminine Future – Four Scenarios for Building the Technology Business of Tomorrow

Lisätiedot:
Mervi Karikorpi, Teknologiateollisuus ry, johtaja, puh. 040 741 9801, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi
Piia Simpanen, Teknologiateollisuus ry, asiantuntija, puh. 0400 199 399, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 55 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs