Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Tukesin kaivostilasto 2013: kaivoksilla turbulenssia, malminetsintä romahti

Teknologiateollisuus ry

Tukesin kaivostilasto 2013: kaivoksilla turbulenssia, malminetsintä romahti

Tiedote.
Julkaistu: 28.03.2014 klo 11:10
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Viime vuosi oli kaivostoiminnalle ja malminetsinnälle kova. Suhdanteista johtuva metallien hintojen lasku aiheutti kannattavuusongelmia kaivoksille, ja samalla malminetsintään käytettyjen eurojen määrä putosi noin 40 prosenttia, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tänään julkistama kaivoskatsaus kertoo.

Tukesin raportti vahvistaa, ettei uusia kaivosinvestointeja ole käynnissä. Siitä huolimatta kaivoksiin investoitiin viime vuonna 200 miljoonaa euroa. – Tämä kertoo siitä, että laskusuhdanteessakin ala on merkittävä investoija, toiminnanjohtaja Pekka Suomela Kaivannaisteollisuus ry:stä painottaa.

Kaikkiaan viimeisen kuuden vuoden aikana Suomen kaivoksiin on Tukesin mukaan investoitu yli 2,1 miljardia euroa.

Huolestuttava pudotus tapahtui malminetsinnässä. Kyse on tutkimustoiminnasta, jolla tähdätään tulevaisuuteen. Yli 40 prosentin laskun merkittävänä syynä on raaka-aineiden yleismaailmallinen hintojen lasku ja talouden epävarmuus. Suomessa myös viranomaisten toiminnassa olisi parantamisen varaa. Ristiriitainen lupakäsittely on heikentänyt yhtiöiden kiinnostusta sijoittaa Suomeen.

Kaivosalan näkymät ovat epävarmoja. – Rahoituksen saaminen uusille kaivoksille ja kaivosten laajennuksille sekä kaivoshankkeiden kehittämiselle on epävarmaa. Myös hallituksen kanta uusille investoinneille on epäilyjä herättävä. Hallituksen kehysriihessä ilmoittama kaivosten energiaveron nosto tekee ylivoimaiseksi arvioida, milloin –jos koskaan – kaivosteollisuudessa saadaan seuraavat investoinnit liikkeelle.

Lisätiedot:

Pekka Suomela
Kaivannaisteollisuus ry:n toiminnanjohtaja
040 533 2848
pekka.suomela@teknologiateollisuus.fi

Kaivannaisteollisuus ry ajaa kaivos- ja mineraalialan, malminetsintäyhtiöiden sekä alan laite- ja teknologiavalmistajien etuja. Yhdistys edistää myös jäsentensä tietoa ympäristöstä ja työturvallisuudesta, organisoi tutkimusta sekä edustaa jäseniään kansainvälisissä järjestöissä. Yhdistyksessä on 46 jäsenyritystä. Kaivannaisala työllistää Suomessa noin 4500 ihmistä pääasiassa Itä- ja Pohjois-Suomessa. 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs